Električna energija

Timmermans: Ugalj nema budućnost, ali je imaju radnici u tom sektoru

Timmermans Ugalj buducnost radnici

Slika: Aurore Martignoni / EC - Audiovisual Service

Objavljeno

25.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans izjavio je da EU treba da pomogne državama i investitorima u napuštanju uglja, ali da isto čeka kompanije u naftnom i petrohemijskom sektoru. Po njegovom mišljenju, u transformaciji industrije već se javljaju mogućnosti na polju novih tehnologija, pogotovo za vodonik.

Kompanije sve više odbacuju fosilna goriva, kako profit u tom poslu slabi i „nema više potražnje za ugljem“, kaže izvršni potpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, koji je zadužen za Evropski zeleni dogovor i klimatsku akciju. On se poslednjih dana osvrnuo na situaciju u Rumuniji i Grčkoj.

Evropska unija mora da podrži ulaganja u obnovljive vidove energije, koja su na snažnoj uzlaznoj putanji širom planete, naveo je ovaj visoki zvaničnik na ZF Power Summitu u organizaciji Ziarul Financiara. „Što duže čekate s tranzicijom, to će ona biti teža i skuplja. Tako će brže profitirati oni koji ranije preusmere svoje investicije u dekarbonizovanu proizvodnju energije i proizvodnju održivih vidova energije“, izjavio je.

Težak put predstoji sektoru uglja, ali i naftnoj i petrohemijskoj industriji

EU treba da pokaže ljudima iz industrije fosilnih goriva da imaju budućnost nakon ugljenika, naglasio je Timmermans i priznao da je pred njima težak put, uključujući petrohemijski i naftni sektor. Ukazao je na primer Nemačke, koja je odlučila da odbaci ugalj najkasnije 2038. godine, i predložio Rumuniji da u proces uključi sindikate rudara i lokalne i regionalne vlasti, zajedno sa predstavnicima te industrijske grane.

Vodonik je energija budućnosti, tvrdi visoki zvaničnik EU

Napuštanje upotrebe uglja mora da podrazumeva socijalnu podršku, investicije i restrukturiranje u regionima u kojima su rudnici, istakao je izvršni potpredsednik Evropske komisije. Zaposleni u rudniku uglja Lonea u dolini reke Žiju su nedavno održali štrajk zbog neisplaćenih zarada. Rumunija može da tokom tranzicije koristi gas, a ta infrastruktura mora da se prilagodi novim tehnologijama poput vodonika, energije budućnosti, kazao je Timermans.

Dodao je da je prirodni gas prelazno gorivo, a ne dugoročno rešenje. Milijarde evra subvencija za ugalj mogu da se upotrebe za druge ciljeve, izjavio je.

Kada se zatvaraju rudnici uglja, javljaju se druge mogućnosti

Timermans je drugom prilikom rekao da tranzicija u grčkoj oblasti Zapadna Makedonija, koja je zavisna od uglja, treba da se bazira na prekvalifikaciji radnika koji će biti pogođeni promenama kao i na razvoju zelene industrije, pogotovo čelika. „Kada se zatvaraju rudnici uglja, javljaju se druge mogućnosti… Kod nove privrede, jedno od pitanja su veštine i prekvalifikacija i to je velik izazov za države, ali i za nas na evropskom nivou“, podvukao je.

Timermans je još jednom ukazao na mogućnosti koje bi proizvodnja vodonika i prateće infrastrukture otvorila za korišćenje tog goriva u industrijskim postrojenjima. „Pokažimo da je energija iz obnovljivih izvora šansa za Grčku da se okrene pravim investicijama, da je vodonik šansa za Grčku i druge regione u Evropi u kojima se eksploatiše ugalj“, kazao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica