Životna sredina

Rumunija odlučila da više neće graditi termoelektrane na ugalj

Rumunija termoelektrane na ugalj

Photo: Tobias Tullius on Unsplash

Objavljeno

20.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministar privrede, energetike i poslovnog okruženja Virgil Popescu tvrdi da Rumunija neće dobiti više nijednu termoelektranu na ugalj, dok formulacija poziva nagoveštava akcionarima CE Oltenia da kompanija namerava da odustane od poslednjeg takvog projekta.

Planovi za podizanje termoelektrane od 600 megavata kod grada Rovinari su po svemu sudeći propali, budući da je Complexul Energetic Oltenia – CE Oltenia zatražila od svojih deoničara da donesu odluku u svetlu trenutnih uslova na domaćem i evropskom energetskom tržištu. Vest je usledila nakon tvrdnje ministra privrede, energetike i poslovnog okruženja Virgila Popescua da Rumunija više neće izgraditi nijednu termoelektranu na ugalj.

Pregovori s kineskim partnerima došli u ćorsokak

U pozivu na generalnu skupštinu akcionara, zakazanu za 14. decembar, državni proizvođač uglja i električne energije izrazio je sumnju u „stvarnu nameru i sposobnost“ da se instalira pomenuti pogon. Pregovori s kompanijom China Huadian počeli su 2012, pa su prekinuti 2016, a zatim nastavljeni pre dve godine, samo bez ikakvog napretka.

Kineski partner je trebalo da postane većinski vlasnik novog postrojenja u jugozapadnoj Rumuniji.

Rumunija čupa Olteniju iz bankrotstva jer za ugalj ne postoji poslovni model

U međuvremenu, sertifikati za ispuštanje gasova s efektom staklene bašte i drugi troškovi opteretili su CE Oltenia, pa kompanija sada računa na milijarde evra državne pomoći da je održi na površini dok zatvori više rudnika uglja i termoblokova i instalira gasne i solarne elektrane. Pandemija oboljenja COVID-19 je ove godine donela još jedan udarac na krhke finansije.

Bankwatch je ukazao na to da je projekat u Rovinariju ćutke izostavljen iz Nacionalne strategije za energetiku, koju je Rumunija objavila u septembru, i naglasio da su Srbija i Bosna i Hercegovina sada jedine zemlje u Jugoistočnoj Evropi koje i dalje nameravaju da grade termoelektrane na ugalj. Ova organizacija za zaštitu životne sredine je kritikovala CE Oltenia, navodeći da je njena odluka da se osloni na prirodni gas neodrživa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

20. novembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

20. novembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

20. novembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

20. novembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu