Klimatske promene

Gradovi u kampanji Trees in Cities sade 11 miliona sadnica drveća

Gradovi Trees in Cities 11 miliona sadnica drveca

Slika: UNECE

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

UNECE je saopštio da će u okviru njegove kampanje Trees in Cities Challenge biti zasađeno 11 miliona sadnica drveća. Sijudad Meksiko se obavezao da poveća broj stabala za osam miliona. Tirana je objavila da će biti posađeno skoro po jedno drvo po stanovniku.

Gradonačelnici i gradonačelnici gradova širom sveta obećali su u okviru kampanje Trees in Cities Challenge da će posaditi 11 miliona sadnica drveća. Ovaj izazov za promovisanje klimatske akcije u urbanim područjima završen je na kraju prošle godine.

Kampanju je inicirala izvršna sekretarka Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) Olga Algayerova. Trees in Cities Challenge je pokrenut u septembru 2019 s porukom da su urbana područja glavno poprište bitke za suprotstavljanje klimatskim promenama.

Dve trećine svetskog stanovništva će 2050. živeti u gradovima, tako da su neophodne drastične mere da bi život tamo postao održiviji i ugodniji. Drveće može da spusti spoljašnju temperaturu za do osam stepeni Celzijusa. Ono prečišćava vazduh od zagađujućih materija.

Glavni grad Meksika sadi veliku većinu sadnica iz kampanje

Sijudad Meksiko, poznat i kao Meksiko Siti, predvodnik je u ovim naporima, jer se obavezao da posadi osam miliona sadnica. To je jedan od najvećih gradova na svetu, sa 22,6 miliona ljudi u svom širem području. Ašhabad je na drugom mestu u ukupnom zbiru. Prestonica Turkmenije ima malo više od jednog miliona stanovnika, ali zasadiće čak 1,6 miliona sadnica drveća! Doprinos Tirane je takođe impresivan. Glavni grad Albanije je saopštila da će povećati broj stabala za pola miliona, što je skoro jedno po stanovniku.

Tirana je navela da će posaditi pola miliona sadnica

Sofija je sledeća na listi u regionu kojeg pokriva Balkan Green Energy News, sa 12.486 sadnica. Vlasti u Podgorici su objavile da će posaditi 10.000. Lakatamija i Atijenu na Kipru obavezali su se da posade 3.000 odnosno 1.500 sadnica.

Jednostavan način za unapređenje uslova života

Trees in Cities Challenge lokalizuje borbu za ublažavanje efekta klimatskih promena i podstiče održivost u gradovima. To je dobrovoljna inicijativa uperena ka gradonačelnicima i odgovarajućim institucijama vlasti u gradovima širom sveta.

„Najavom sadnje drveća i sprovođenjem tog obećanja u delo, gradovi mogu da naprave pravu promenu i to na jednostavan i isplativ način. Budućnost vašeg grada je u vašim rukama. Učinimo nadolazeće generacije ponosnima na nas,“ izjavila je Algayerova.

UNECE je istakao da drveće upija ugljen-dioksid i smanjuje potrebu za hlađenjem prostora i za do 30 odsto. Drveće u urbanim područjima doprinosi ublažavanju stresa, smanjenju gojaznosti i ubrzavanju oporavka od bolesti.

Drveće ublažava klimatske promene, jača zajednicu u gradovima

Ono takođe pomaže u očuvanju biodiverziteta u gradovima. Jedno stablo može da apsorbuje do 150 kilograma CO2 godišnje, što doprinosi ublažavanju klimatskih promena. Drveće takođe služi za kontrolisanje erozije zemljišta i smanjenje opasnosti od poplava.

Grad Viktorija u Kanadi, koji je objavio da će posaditi 5.000 sadnica, u program je uključio privatno zemljište. Svi učesnici prate kako se sadnice razvijaju, izveštavaju o tome i razmenjuju iskustva.

UNECE je istakao da zeleni delovi gradova imaju pozitivan uticaj na društvenu koheziju i da pomažu u izgradnji snažnijih zajednica. Oni takođe mogu da podignu cenu nekretnina u okolini za do deset odsto, dodali su predstavnici kampanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napustenim kopovima uglja

Republika Srpska planira gradnju solarnih elektrana na napuštenim kopovima uglja

23 септембра 2021 - Ministar Petar Đokić razgovarao je o investicijama sa poslovodstvom Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" koji je deo Elektroprivrede Srpske.

Si Djinping Kina nece vise graditi elektrane na ugalj van svojih granica

Si Đinping: Kina neće više graditi elektrane na ugalj van svojih granica

22 септембра 2021 - Kina, koja je trenutno najveći graditelj i finansijer termoelektrana na ugalj u balkanskim zemljama, najavila...

Naftne kompanije tuze drzave jer su im brigom o klimatskim promenama smanjile profit

Naftne kompanije širom sveta tuže vlade zbog manjeg profita

20 септембра 2021 - Pet naftno-gasnih kompanija tužilo je Holandiju, Italiju, SAD i Sloveniju i kao odštetu traže 15 milijardi evra.

Zorana Mihajlovic prva aukcija za premije za vetroparkove i solarne elektrane u decembru

Mihajlović: prve aukcije za solar i vetar u decembru

15 септембра 2021 - Ministarstvo rudarstva i energetike je najavilo da će do februara sledeće godine Srbija objaviti trogodišnji plan aukcija.