Klimatske promene

Gradovi u kampanji Trees in Cities sade 11 miliona sadnica drveća

Gradovi Trees in Cities 11 miliona sadnica drveca

Slika: UNECE

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.01.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

UNECE je saopštio da će u okviru njegove kampanje Trees in Cities Challenge biti zasađeno 11 miliona sadnica drveća. Sijudad Meksiko se obavezao da poveća broj stabala za osam miliona. Tirana je objavila da će biti posađeno skoro po jedno drvo po stanovniku.

Gradonačelnici i gradonačelnici gradova širom sveta obećali su u okviru kampanje Trees in Cities Challenge da će posaditi 11 miliona sadnica drveća. Ovaj izazov za promovisanje klimatske akcije u urbanim područjima završen je na kraju prošle godine.

Kampanju je inicirala izvršna sekretarka Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) Olga Algayerova. Trees in Cities Challenge je pokrenut u septembru 2019 s porukom da su urbana područja glavno poprište bitke za suprotstavljanje klimatskim promenama.

Dve trećine svetskog stanovništva će 2050. živeti u gradovima, tako da su neophodne drastične mere da bi život tamo postao održiviji i ugodniji. Drveće može da spusti spoljašnju temperaturu za do osam stepeni Celzijusa. Ono prečišćava vazduh od zagađujućih materija.

Glavni grad Meksika sadi veliku većinu sadnica iz kampanje

Sijudad Meksiko, poznat i kao Meksiko Siti, predvodnik je u ovim naporima, jer se obavezao da posadi osam miliona sadnica. To je jedan od najvećih gradova na svetu, sa 22,6 miliona ljudi u svom širem području. Ašhabad je na drugom mestu u ukupnom zbiru. Prestonica Turkmenije ima malo više od jednog miliona stanovnika, ali zasadiće čak 1,6 miliona sadnica drveća! Doprinos Tirane je takođe impresivan. Glavni grad Albanije je saopštila da će povećati broj stabala za pola miliona, što je skoro jedno po stanovniku.

Tirana je navela da će posaditi pola miliona sadnica

Sofija je sledeća na listi u regionu kojeg pokriva Balkan Green Energy News, sa 12.486 sadnica. Vlasti u Podgorici su objavile da će posaditi 10.000. Lakatamija i Atijenu na Kipru obavezali su se da posade 3.000 odnosno 1.500 sadnica.

Jednostavan način za unapređenje uslova života

Trees in Cities Challenge lokalizuje borbu za ublažavanje efekta klimatskih promena i podstiče održivost u gradovima. To je dobrovoljna inicijativa uperena ka gradonačelnicima i odgovarajućim institucijama vlasti u gradovima širom sveta.

„Najavom sadnje drveća i sprovođenjem tog obećanja u delo, gradovi mogu da naprave pravu promenu i to na jednostavan i isplativ način. Budućnost vašeg grada je u vašim rukama. Učinimo nadolazeće generacije ponosnima na nas,“ izjavila je Algayerova.

UNECE je istakao da drveće upija ugljen-dioksid i smanjuje potrebu za hlađenjem prostora i za do 30 odsto. Drveće u urbanim područjima doprinosi ublažavanju stresa, smanjenju gojaznosti i ubrzavanju oporavka od bolesti.

Drveće ublažava klimatske promene, jača zajednicu u gradovima

Ono takođe pomaže u očuvanju biodiverziteta u gradovima. Jedno stablo može da apsorbuje do 150 kilograma CO2 godišnje, što doprinosi ublažavanju klimatskih promena. Drveće takođe služi za kontrolisanje erozije zemljišta i smanjenje opasnosti od poplava.

Grad Viktorija u Kanadi, koji je objavio da će posaditi 5.000 sadnica, u program je uključio privatno zemljište. Svi učesnici prate kako se sadnice razvijaju, izveštavaju o tome i razmenjuju iskustva.

UNECE je istakao da zeleni delovi gradova imaju pozitivan uticaj na društvenu koheziju i da pomažu u izgradnji snažnijih zajednica. Oni takođe mogu da podignu cenu nekretnina u okolini za do deset odsto, dodali su predstavnici kampanje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

6. januar 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

6. januar 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

6. januar 2021. - Odobravanje zelenih kredita povećano je u Severnoj Makedoniji 2,8 puta od 2019. godine. Rast ove...

eu-ets-vetroelektrana-smanjenje-emisija

Vetar i solar doneli rekordan pad emisija u okviru EU ETS-a

6. januar 2021. - Rast proizvodnje električne energije iz vetra i solara doveo je do najvećeg godišnjeg smanjenja emisija u okviru sistema EU ETS