Mobilnost

Gradonačelnik Tirane Erion Veliaj jedan je od heroja urbane mobilnosti u svetu u 2020.

erion veliaj gradonacelnik tirane odrzivi urbani transport 21 heroes 2021

Erion Veliaj (photo: Tirana municipality)

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, glavnog grada Albanije, našao se u probranom društvu. Naime, TUMI inicijativa ga je izabrala za jednog od 21 heroja za 2021. godinu kada je reč o održivoj mobilnosti. Velijal se tako našao u društvu heroja iz čitavog sveta, od koji je najpoznatiji svakako Elon Musk.

U publikaciji 21Heroes2021, koju je pripremila Inicijativa za transformativnu urbanu mobilnost (eng. Transformative Urban Mobility Initiative – TUMI), lideri u ovoj oblasti su i Anne Hildalgo, gradonačelnica Pariza (Francuska), Hasan Ali Joho, guverner okruga Mombasa (Kenija), Anies Basvedan, guverner Džakarte (Indonezija), Areli Carreon, gradonačelnica za bicikle u Meksiko Sitiju, Joe Ma, zamenik direktora kompanije Shenzhen Bus Group (Kina), Elon Musk, izvršni direktor kompanije SpaceX i Tesla (Sjedinjene Američke Države).

Kako u publikaciji navodi ova Inicijativa, svi ovi heroji su postigli uspeh u održivoj urbanoj mobilnosti, i postavili temelje za još uspešnije i održivije inicijative u 2021, uprkos istorijskim izazovima sa kojima su se suočili usled pandemije korona virusa.

To je mala, ali moćna grupa ljudi koja aktivno doprinosi stvaranju mobilnosti koja je bezbedna, sigurna, inkluzivna, održiva i orijentisana ka budućnosti, piše u publikaciji.

Veliaj: Zelene inicijative nisu rezultat rada samo jednog čoveka

Erion Veliaj, gradonačelnik albanske prestonice Tirane, izjavio je za Balkan Green Energy News da je  oduševljen ovom nagradom, jer na prvom mestu promoviše našu ideju da svet učinimo boljim mestom za mlade generacije kako bi odrastale zdravije i u skladu sa prirodom. Takođe, kako navodi, ovo priznanje govori da idemo u pravom smeru i motiviše nas da ne odustajemo, već da nastavimo napred punom parom.

„I na kraju, želim da naglasim da zelene inicijative nisu rezultat rada samo jednog čoveka, pa je ovo nagrada i za moje saradnike, koji su posvećeno radili danju i noću u ovom vremenu punom izazova, za dosta mladih volontera, koji su nam se pridružili, ali i za građane, koji su nam poverili obavljanje važnih funkcija“, rekao je Veliaj.

Inače, Inicijativa za transformativnu urbanu mobilnost je globalna inicijativa čiji su partneri, između ostalog, nemačko Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, mreža C40, koja okuplja svetske megalopolise, UN Habitat, Azijska razvojna banka.

Erion Veliaj: Radimo ono što pričamo

erion veliaj gradonacelnik tirane odrzivi urbani transport 21heroes2021
Tirana (slika: wal_172619 from Pixabay)

Dok su stanovnici Tirane bili primorani da ostanu u kućama zbog zabrane kretanja usled pandemije, Erion Veliaj, gradonačelnik Tirane, radio je na ostvarenju ideje održivog grada realizacijom zelenih projekata čiji je cilj da se okonča dominacija automobila u korist pešaka i biciklista.

Naime, tokom prošle godine izvedeni su radovi za proširenje trotoara na račun parking mesta i postavljanje 11 kilometara privremenih biciklističkih staza (eng. pop-up bike lanes), navodi se u publikaciji.

Inače, Veliaj je izabran za gradonačelnika Tirane u junu 2015, i tokom svog mandata sproveo je mnoge aktivnosti kako bi ovaj grad dostigao viziju održivog gradskog transporta i zelenog gradskog planiranja. Veoma brzo po njegovom dolasku na novu funkciju Tirana i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dogovorili su se da zajedno rade na razvoju gradske infrastrukture kako bi glavni grad Albanije bolje zaštitio životnu sredinu.

Tirana je usvojila akcioni plan za zeleni grad i plan održive urbane mobilnosti

Jedan od rezultata ove saradnje bilo je usvajanje akcionog plana za zeleni grad 2018.

„Tokom protekle dve godine, Tirana je pretrpela izuzetnu transformaciju. Svoju energiju i novac iskoristili smo da sprovedemo ono što smo obećali. Rezultat je započinjanje niza projekata i definisanje politika i mera koji predstavljaju temelje sasvim drugačijeg modela razvoja grada zasnovanog na održivosti i poštovanju životne sredine“, rekao je Veliaj posle usvajanja ovog plana.

Jedan od najvažnijih projekata u planu, nazvan Metropolitan Forest, predviđa sadnju dva miliona stabala.

Još jedna od aktivnosti je i učestvovanje u Evropskoj nedelji mobilnosti, godišnjoj inicijativi Evropske komisije za održivu urbanu mobilnost.

Prekretnica je usvajanje plana održive urbane mobilnosti

Prekretnica je, ipak, bio razvoj plana održive urbane mobilnosti (eng. sustainable urban mobility plan – SUMP). Tirana je 2019, zajedno sa Sarajevom, glavnim gradom Bosne i Hercegovine, i Podgoricom, glavnim gradom Crne Gore, bila deo regionalnog projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistočne Evrope II“ (SUMSEEC II) u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE).

Najteže je promeniti način razmišljanja ljudi

Kako se navodi u publikaciji 21Heroes2021, Veliaj je shvatio da je motivisanje građana najbolji način da sprovede svoje ideje.

„Ne možemo izgraditi održive gradove bez uključivanja građana u taj proces. Često kažem da najveći infrastrukturni projekat koji moramo da završimo nije neki bulevar ili velika zgrada. Mi to znamo da uradimo. To je pre svega deset centimetara između naših ušiju – način na koji osoba razmišlja i njen mentalitet – tu infrastrukturu je najteže promeniti“, rekao je Veliaj posle izrade plana održive urbane mobilnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

19. februar 2021. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

19. februar 2021. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

19. februar 2021. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

19. februar 2021. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu