Mobilnost

Gradonačelnici glavnih gradova Zapadnog Balkana – ambasadori održive urbane mobilnosti u regionu

Gradonacelnici-Zapadni-Balkan-ambasadori-odrzive-urbane-mobilnosti

Slika: Biciklistička tura u Banjaluci (GIZ ORF-EE)

Objavljeno

29.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.10.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradonačelnici glavnih gradova Zapadnog Balkana pružili su podršku i učestvovali u Evropskoj nedelji mobilnosti od 16. do 22. septembra.

Sa prostora Zapadnog Balkana u implementaciji privremenih ili stalnih mera urbane mobilnosti ove godine učestvovalo je 104 gradova, opština, nevladinih organizacija, firmi i škola. Povećanjem intenziteta pešačenja i vožnje bicikla, u smislu integrisanog svakodnevnog vežbanja, ove mere pozitivno utiču na naše zdravlje, životnu sredinu i na naše finansije. Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju naš kardio-vaskularni sistem i održavaju telo zdravijim.

Gradovi koji promovišu pešačenje i vožnju bicikla umesto korišćenja privatnih motornih vozila, su aktraktivniji, sa manje saobraćajnih gužvi i sa visokim kvalitetom života.

Ove godine sa prostora Zapadnog Balkana 104 gradova, opština, nevladinih organizacija, firmi i škola učestvovalo je u implementaciji mera urbane mobilnosti

Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) u okviru regionalnog projekta „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II“ (SUMSEEC II), u sprovođenju mera Evropske nedelje mobilnosti podržao je glavne gradove Zapadnog Balkana (Beograd, Sarajevo, Podgorica, Priština, Skoplje, Tirana), kao i opštine: Librazhd, Belsh, Cerrik, Shkodra (Albanija), Banjaluka, Bijeljina, Zavidovići, Čapljina (BiH), Pljevlja, Rožaje (Crna Gora), Bitolj, Veles (Severna Makedonija), Pirot, Šabac, Bajina Bašta, Kruševac (Srbija), Gnjilane, Ferizaj, Gračanica i Podujevo (Kosovo).

Osim brojnih promotivnih aktivnosti u svim zemljama, organizovane su i neke aktivnosti za poslanike i odbornike. Jedan od značajnih takvih događaja, koji je održan u Podgorici, bila je Panel diskusija o održivoj urbanoj mobilnosti za poslanike Skupštine Crne Gore, odbornike u gradskoj skupštini Podgorice i članove Ženske političke mreže – u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, Građanskom Alijansom i organizacijom GIZ. Panel je vodio slovenački stručnjak Aljaž Plevnik.

U toku Evropske nedelje mobilnosti organizovana je onlajn konferencija gradonačelnika regiona

U Skoplju je organizovana prezentacija Bele Knjige o održivoj urbanoj mobilnosti uz prisustvo poslanika iz Crne Gore i Srbije. Oni su takođe učestvovali i u događaju koji je organizovao Grad Skoplje i gradonačelnik Petre Šilegov.

U toku Evropske nedelje mobilnosti organizovana je i onlajn konferencija gradonačelnika kojoj su prisustvovali gradonačelnici, ili njihovi zamenici, i gde su razmenjena iskustva na sledeće teme:

BEOGRAD – Proširenje pešačkih zona i uticaj na kretanje pešaka u centru grada

„Aktivno radimo na projektima usmerenim ka rešavanju problema u saobraćaju i povećanju kvaliteta života građana. Cilj nam je da Beograđanima i gostima omogućimo brže i lakše kretanje kroz naš grad. U prethodnom periodu proširili smo pešačke zone u centralnom delu grada, uveli ‘Vrabac servis’ kao efikasno i ekološko prevozno sredstvo, a krajem avgusta raspisan je javni poziv za podnošenje ponuda za postavljanje sistema javnih bicikala. U narednom periodu nastavićemo da širimo pešačke zone, gradimo biciklističke staze i okrećemo se alternativnim vidovima transporta u odnosu na motorizovane“. – Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

PODGORICA – Važnost saradnje sa različitim akterima u oblasti urbane mobilnosti i u okviru Evropske nedelje mobilnosti

„Prvi put smo u glavnom gradu sistematično pristupili analizi stanja saobraćaja, kako bi razumjeli šta su problemi i gradonačelnicina koji način možemo unaprijediti ovu temu. Tema saobraćaja nije nešto što se tiče samo glavnog grada, već svih nas pojedinačno. Način života u kojem preovladava sedenje i upotreba automobila, nažalost, ne samo da šteti stanju životne sredine, već i našem kvalitetu života i zdravlja. S tim u vezi možemo govoriti o nizu ozbiljnih dijagnoza i zdravstvenih tegoba. Zato je naša ideja da ukažemo na korišćenje alternativnih vidova saobraćaja, a slogan ovogodišnje kampanje je „Pešačite sa nama“. – dr Slađana Vujačić, zamijenica gradonačelnika Podgorice.

PRIŠTINA – Važnost razvoja infrastrukture za nemotorizovani prevoz kako bi se promenile navike građana

„U Danu bez automobila, veliki broj građana nam se pridružuje u manjem korišćenju automobila za čistiju životnu sredinu. Pešačenjem i vožnjom bicikala postaćemo uzor budućoj generaciji! To je najmanje što možemo da učinimo za našu planetu, Zemlju!“ – Shpend Amheti, gradonačelnik Prištine.

SKOPLJE – Iskustva u prijavljivanju za nagrade Evropske nedelje mobilnosti i primeri dobre prakse

„Pred nama je još puno posla, a radimo i dalje na promjeni navika ljudi. Nastavljamo da razvijamo biciklističku infrastrukturu i mrežu trotoara i pešačkih zona. Na sve moguće načine nastavljamo da podstičemo upotrebu bicikla kao prevoznog sredstva kako bismo građanima Skoplja omogućili održivu urbanu mobilnost i bolje okruženje“. – Petre Šilegov, gradonačelnik Skoplja (prvi zdesna).

TIRANA – Pešačke zone i nemotorizovani saobraćaj

U poruci na društvenoj mreži Twitter, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj napisao je da se glavni grad Albanije priprema za Dan bez automobila ispunjen aktivnostima za decu i porodice nakon subotnjeg zemljotresa.

„Dok aktivnosti otklanjanja štete traju, mi ćemo nastaviti da živimo, pomažemo jedini drugima i volimo se u pravom duhu ovog grada,“ poručio je Veliaj.

SARAJEVO – Na prvom mestu mora nam biti čovek, a ne automobil

Akciju „Evropska sedmica mobilnosti“ grad Sarajevo želi da iskoristi kao motiv za brže postizanje ciljeva koji će naš grad u što skorije vrijeme određivati kao smart city. Grad je zahvalan pojedincima, entuzijastima i organizacijama koje su se prve uključile i pokrenule ovu akciju. Sarajevo je glavni grad države koja želi da postane EU članica pa je, i time, naša obaveza veća, da njegovim stanovnicima oberzbijedimo standarde i kvalitetu življenja kakvu imaju evropski gradovi. Kada ovo kažem mislim na činjenicu da je Sarajevo najzagađeniji glavni grad u Evropi. Mi to moramo mijenjati i moramo mijenjati navike naših sugrađana. Da bi to postigli moramo stvoriti uslove za promjene, institucionalno, mora nam čovjek biti na prvom mjestu, a ne automobil, moramo više ulagati u pješačku i biciklističku strukturu, moramo stvoriti „pametni gradski prevoz“… To je put da Sarajevo postane smart city.“ – Milan Trivić, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

SARAJEVO – Vizija razvoja saobraćaja za Kanton Sarajevo sa naglaskom na gradsku zonu

„Indeks zagađenosti u Sarajevu u zimu prošle godine je iznosio 393, što je izuzetno opasno. Problem zahtjeva strateško rješavanje i mi smo započeli sa projektima toplifikacije objekata, što će smanjiti potrošnju energije, nabavljamo suvremenu opremnu za mjerenje onečišćenja zraka kojom će upravljati Mašinski fakultet u Sarajevu, tokom najzagađenijih dana koji nas čekaju za nekoliko mjeseci, a ulice će se sapirati posebnim rastvorom koji umanjuju posljedice zagađenja. Procjenjuje se da bi se na ovaj način moglo postići i do 30 posto manje prisustvo čestica u zimskom periodu. Svakako planiramo i konkretne mjere kad govorimo o gradskom saobraćaju“. – Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo.

Zaključak online konferencije:

Gradonačelnici – Ambasadori održive mobilnosti u svojim izjavama su generalno opredeljeni da kroz planiranje urbane mobilnosti zajedno sa svim interesnim stranama utiču na promenu navika kretanja građana, kako bi se što manje koristila motorna vozila kao vid transporta. Osim toga, tokom predstavljanja planova i aktivnosti, moglo se zaključiti da su svi predstavnici gradova odlučni da urbane zone što više prilagode nemotorizovanim učesnicima u saobraćaju. Prepoznavanje napora gradova Zapadnog Balkana u oblasti urbane mobilnosti od izuzetnog je značaja za dalje aktivnosti i motivacija svim relevantnim osobama uključenim u razvoj održive urbane mobilnosti.

Takođe, svi gradovi i opštine imaju priliku da se prijave za nagradu Evropske komisije za pripremu plana održive urbane mobilnosti (SUMP) koja je ove godine komplementarna sa temom Evropske nedelje mobilnosti i ima fokus na bezbedno pešačenje i vožnju biciklom. Nagrada se fokusira na integraciju bezbedne aktivne mobilnosti u planiranje održive urbane mobilnosti obuhvatanjem razvoja i promocije pešačenja i biciklizma kao načina gradskog prevoza, kao i poboljšanja bezbednosti za pešake i bicikliste. Konkurs je otvoren do 31. oktobra.

Više informacija: http://www.mobilityweek.eu/sump-award

Prijavni obrazac: http://sump-award.mobilityweek.eu/

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

29. oktobar 2019. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

29. oktobar 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

29. oktobar 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

bec-zeleni-vodonik-punjac-autobusi

Beč i Budimpešta dobili prve elektrolizere za proizvodnju zelenog vodonika

29. oktobar 2019. - Pogon u Beču ima kapacitet od tri megavata, a u predgrađu Budimpešte 10 MW, i kako tvrde u kompaniji MOL najveći je u regionu