Mobilnost

Evropska nedelja mobilnosti – Hodajte sa nama od 16. do 22. septembra

Evropska nedelja mobilnosti

Objavljeno

16.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

16.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

U toku Evropske nedelje mobilnosti (European Mobility Week), od danas do 22. septembra, u gradovima regiona Zapadnog Balkana održavaju se brojne aktivnosti, kao i online konferencija gradonačelnika Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja i Tirane na temu promocije urbane mobilnosti i ove evropske manifestacije.

Aktivnosti gradova podržava GIZ kroz projekat „Održiva urbana mobilnost u zemljama jugoistočne Evrope II (SUMSEEC II)“, a u okviru Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (GIZ ORF-EE). Od 2002. godine Evropska nedelja mobilnosti ima za cilj da utiče na pitanja mobilnosti i urbanog transporta, kao i da poboljša javno zdravlje ljudi i kvalitet života. Kampanja učesnicima pruža mogućnost da istraže mogućnosti koje pružaju gradske ulice i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima u pronalaženju rešenja za neke od izazova u urbanim sredinama, kao što je zagađenje vazduha.

Evropska nedelja mobilnosti ove godine fokusira se na bezbedno pešačenje i vožnju bicikla

Ove godine Evropska nedelja mobilnosti fokusira se na bezbedno pešačenje i vožnju bicikla, kao i koristi koje ovakav vid kretanja može da ima na naše zdravlje, životnu sredinu i finansije. Aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvaju naš kardio-vaskularni sistem i održavaju telo zdravijim.

Glavni gradovi koji su podržani u okviru SUMSEEC II projekta su: Beograd, Sarajevo, Podgorica, Priština, Skoplje, Tirana. Osim njih, u saradnji sa udruženjima lokalnih samouprava u zemljama Zapadnog Balkana, kroz projekat je data podrška i opštinama: Librazhd, Belsh, Cerrik, Shkodra u Albaniji,  Banja Luka, Bijeljina, Zavidovići i Čapljina u BiH, Pljevlja i Rožaje u Crnoj Gori, Bitola i Veles u Severnoj Makedoniji, Kruševac u Srbija, Gnjilane, Ferizaj, Gračanica i Podujevo na Kosovu.

Ovo su najznačajnije aktivnosti u toku ovogodišnje Evropske nedelja mobilosti u glavnim gradovima zemalja Zapadnog Balkana:

Beograd

U Beogradu je planirana promocija proširenja pešačke zone, kao i upotrebe elektronskog minibusa Vrabac. Fokus je, takođe, na Danu bez automobila, koji se obično održava na kraju Evropske nedelje mobilnosti, kao i na primeni mera za usporeni saobraćaj, edukativnim sadržajima i dodeli nagrada. Građani koji budu učestvovali u vožnji biciklima, kao i pešačenju imaće mogućnost da izmere pritisak i nivo šećera u krvi pre i posle aktivnosti kako bi se uverili u direktne koristi pešačenja i biciklizma na zdravlje.

Sarajevo

Evropska nedelja mobilnosti
Predstavljanje projekta u Kantonu Sarajevo

Vilsonovo šetalište u Sarajevu biće zatvoreno dok traje Evropska nedelja mobilnosti. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta predstaviće projekt Sigurne ceste školama koristeći izmenjenu signalizaciju. Građani će imati priliku da na konferenciji razgovaraju sa stručnjacima o kvalitetu vazduha i javnom prevozu, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i ministar Adnan Šteta će o istoj temi diskutovati sa stručnjacima. Tema drugog dela konferencije biće bezbedno pešačenje i vožnja biciklom, kao i perspektive razvoja javnog prevoza u okviru Inicijative za zelene gradove sa fokusom na inovativnu mobilnost.

Planiran je i čas na otvorenom kako bi se predstavila ideja trajne zabrane korišćenja Vilsonovog šetališta za motorna vozila, te predstavljanje koncepta uvođenja električnih trotineta uz potrebne izmene propisa i adaptaciju infrastrukture.

Biće održana i pokazna vežba organizovanja sigurnog saobraćaja u zoni radova na putu, kao i Biciklijada (Biciklijada 2018) u okviru Dana bez automobila, 22. septembr,a kao i šetnja sa sloganom „Hodajte sa nama“ (Walk with us) Vilsonovim šetalištem uz podelu promo materijala. Stručnjaci pripremaju Uporednu analizu brojanja saobraćaja i fotografije odabranih saobraćajnica pre i u toku Evropske nedelje mobilnosti.

Podgorica

Evropska nedelja mobilnosti biće obeležena sa dve radionice: prva je BYPAD (Bicycle Policy Audit) radionica o proceni stanja saobraćajne biciklisticke politike i proceni stanja u parking sistemu i upravljanju parkinzima po metodologiji PARKPAD (Parking Policy Audit). Takođe je planirana i konferencija za novinare na temu izrade Održivog plana urbane mobilnosti (SUMP) za Podgoricu, kao i radionica Predstavljanje rezultata analize stanja biciklizma i parking sistema (BYPAD i PARKPAD), i  predstavljanje rezultata analize stanja u saobraćaju za potrebe pripreme SUMP-a, odnosno plana održive urbane mobilnosti za Podgoricu.

Priština

Evropska nedelja mobilnosti
Promocija mapa za plan održive urbane mobilnosti u Prištini

Fokus Evropske nedelje mobilnosti u Prištini je na promociji koristi koje proističu iz pešačenja i upotrebe bicikla, te je tokom svih sedam dana planirano da saobraćajna patrola koristi bicikle. Filmsko veče na kojem će za građane biti održana projekcija filma Speed of Life, demonstracija sigurnog biciklizma, Dan bez automobila, kao i zajednička šetnja, će zasigurno privući pažnju građana. Više o svim ovim aktivnostima se može saznati na Fejsbuk stranici događaja.

Skoplje

Evropska nedelja mobilnosti
Trotoari i pešački prelazi u okolini škola pripadaju deci, a ne vozilima (Bitolj, Severna Makedonija)

Ekološki čas, šetnja u zološkom vrtu, druženje sa super-herojima, biciklistički defile, lutrija, Velo Expo i Velo piknik na Kaleu, te Dan bez automobila, biće, kako se očekuje, zanimljivi za veliki broj građana Skoplja u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Takođe su planirani i edukativni sadržaji, radionice i konferencija na temu bezbednosti, upotrebe električnih automobila i pešačenja.

Tirana

Tokom Evropske nedelje mobilnosti Tirana organizuje skup koji će se fokusirati na sigurnost pešaka i biciklista, a biće promovisana i karta javnog prevoza, karta biciklističkih staza, biciklistički “kodovi ulica“ i pravila. Mape javnog prevoza, kao stalna mera, biće postavljene na određenim stajalištima autobusa širom grada. Događaj koji bi trebalo da privuče pažnju građana sigurno će biti Sajam bicikala na trgu Skenderbeg, kao i aktivnosti u parku, biciklistička trka, a glavni događaj biće zabrana saobraćaja na ulicama grada i njihovo pretvaranje u rekreativni prostor za pešake i bicikliste 22. septembra u toku Dana bez automobila.

Online konferencija gradonačelnika – SUM ambasadora

Događaj, koji organizatori posebno ističu, ima regionalni značaj i predstavlja online konferenciju gradonačelnika (SUM ambasadora  ili  ambasadora održive urbane mobilnosti) Beograda, Podgorice, Prištine, Sarajeva, Skoplja i Tirane o promociji urbane mobilnosti i Evropske nedelje mobilnosti. Konferencija će biti održana u petak, 20. septembra.

Cilj konferencije je da gradonačelnici razmene iskustva, najbolje prakse i mere Evropske nedelje mobilnosti u glavnim gradovima zemalja Zapadnog Balkana.

25 minuta brzog hodanja dnevno, može da produži život i do sedam godina

Gradovi koji promovišu pešačenje i vožnju bicikla u odnosu na korišćenje motornih vozila su, dugoročno posmatrano, aktraktivniji, sa manje saobraćajnih gužvi i sa višim kvalitetom života, rekla je Milenka Knežević, savetnica na projektu GIZ ORF-EE.

Prema rečima Tihomira Dakića, stručnjaka za Evropsku nedelju mobilnosti, kada je reč o zdravlju, studije su pokazale da biciklisti u proseku žive dve godine duže nego oni koji ne koriste bicikl, te da uzimaju 15% manje dana na ime bolovanja, dok 25 minuta brzog hodanja dnevno, može da produži život i do sedam godina.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

rivian razvojni centar srbija R1S All Electric SUV

Rivian otvara razvojni centar u Srbiji, objavljeni oglasi za kadrove

22 септембра 2022 - Američki startap je pre nedelju dana sa kompanijom Mercedes-Benz dogovorio osnivanje zajedničke firme za proizvodnju električnih kombija

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Septembar odlican BajsomNaPosao

Septembar je odličan da počneš da ideš #BajsomNaPosao

13 септембра 2022 - Ulice za bicikliste sprovode kampanju #BajsomNaPosao da Beograđanima i Beograđankama promovišu alternativne i održive vidove transporta

Inženjeri sa MIT-a razvili novi koncept za jeftine baterije od dostupnih materijala, kao zamenu za litijumske

Inženjeri pronašli jeftiniju i bezbedniju zamenu za litijumske baterije

13 септембра 2022 - Aluminijum-sumporne baterije mogle bi da posluže za balansiranje energije iz obnovljivih izvora, jer su napravljene od jeftinih materijala