Energetska efikasnost

Pod pokroviteljstvom GIZ ORF-EE organizovana biciklijada u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Pod pokroviteljstvom GIZ ORF-EE organizovana biciklijada u okviru Evropske nedelje mobilnosti

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

25.09.2018.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.09.2018.

Komentari

0

Podeli

U okviru GIZ Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost (ORF-EE) biciklistički klub TREK Team Sarajevo je 22. septembra organizovao biciklijadu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine (BiH). Aktivnost je sprovedena u okviru Evropske nedelje mobilnosti, a podržana je i od Gradske uprave Grada Sarajeva.

Biciklijada je okupila oko 200 zaljubljenika biciklizma, a činjenica da su najmanje trećina učesnika i učesnica bila deca dala je posebnost događaju. Deca su i predvodila biciklističku kolonu ulicama glavnog grada BiH.

„Evropska nedelja mobilnosti je inicijativa koja podstiče gradove na uvođenje i promovisanje održivih prevoznih sredstava i pozivanje ljudi da probaju alternativna prevozna sredstva, a ovogodišnja tema je multimodalnost – kombinacija različitih prevoznih sredstava u gradu, kako za putnike, tako i za robu. Uz podršku ORF-EEa aktivnost je paralelno sporovedena u Sarajevu, Banjaluci, Skoplju i Podgorici. Bitno je u svim gradovima preneti poruku da biciklisti i biciklistkinje treba da dobiju svoje zasluženo mjesto u gradskom saobraćaju“, izjavila je Dubravka Bošnjak, ORF-EE projektna menadžerka.

Organizatori ističu da je želja bila pokazati da Sarajevo, kao i drugi gradovi regiona slede pozitivne evropske trendove.

„I tako smo se pridružili svim velikim gradovima u regionu. Njemačka razvojna organizacija GIZ kroz ORF-EE želi da nam pomogne i podigne svest o održivom razvoju u našoj zemlji i tako podstakne ljude da razmišljaju o korišćenju bicikala kao prevoznog sredstva, jer pored toga što čine dobro za sebe, čine i za okolinu. Ovo je tak početak“, rekao je Senad Bečković iz TREK Team-a.

Ukupna aktivnost uz vožnju glavnim ulicama Sarajeva trajala je skoro dva sata uz pratnju MUP-a Kantona Sarajevo, a biciklijada je bez prekida redovnog saobraćaja prošla kroz celi grad.

Od Otoke su vozili biciklističkom stazom do petlje na Stupu i na mestu gdje prestaje staza simbolično su se „parkirali ispred zida“ sa porukom „da ne mogu dalje“. Pozvali su po ko zna koji put lokalne i gradske vlasti da konačno reše ovo „usko grlo“ i da konačno spoje biciklističke staze i obezbede biciklistima siguran prevoz prema Vrelu Bosne i Igmanu koji su najčešće destinacije sarajevskih biciklista.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. septembar 2018. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

25. septembar 2018. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

25. septembar 2018. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

25. septembar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora