Mobilnost

GIZ ORF-EE pokreće još jedan projekt održive urbane mobilnosti u zemljama JIE

Foto: GIZ ORF-EE

Objavljeno

11.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

GIZ ORF-EE projekt „Održiva urbana mobilnost u zemljama Jugoistične Evrope II“ (SUMSEEC II) službeno je pokrenut u decembru 2018. godine. Prije otvaranja projekta GIZ Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Energetska efikasnost je u Beču u Austriji održao sastanak s projektnim partnerima u svrhu planiranja implementacije projekta.

Na dvodnevnom skupu okupili su se predstavnici/ce gradova, ministarstava, opština i udruženja opština iz Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije i Srbije u cilju razmjene najboljih praksi, definisanja budućih izazova i iznalaženja inovativnih rješenja za održivu urbanu mobilnost u regiji Jugoistočne Evrope (JIE).

Joachim Gaube, Menadžer sektorskog fonda ORF-EE je svim učesnicima/ama poželio dobrodošlicu i zahvalio se svim partnerima na naporima uloženim u pripremu i pokretanje novog ORF-EE projekta.

„Potreban nam je holistički, inovativan pristup da bismo zadovoljili zahtjeve vezane za planiranje održive urbane mobilnosti i stvorili održiva okruženja u našim gradovima i zemljama“, naglasio je Gaube.

Julia Nagel, ORF-EE projektna menadžerica odgovorna za SUMSEEC II, na sastanku je prezentirala projekt i iskoristila priliku da govori o tematici održive urbane mobilnosti s posebnim naglaskom na JIE.

Naglašavajući važnost održivog urbanističkog planiranja, Nagel se pozvala na izreku: „Ako planirate za automobile i saobraćaj – dobijete automobile i saobraćaj, a ako planirate za ljude i mjesta – dobijete ljude i mjesta“.

Mapa puta za održivu urbanu mobilnost u JIE

Na sastanku je prezentirana i najnovija GIZ ORF-EE publikacija – „Mapa puta za održivu urbanu mobilnost u zemljama JIE„, koju je predstavila Vesna Kolega, ekspertica za transportni sektor iz Hrvatske. Dokument je pripremljen u saradnji s gradovima i udruženjima opština iz JIE koji su bili projektni partneri u prvom SUMSEEC projektu, pokrenutom u decembru 2017. godine, pod vodstvom Dubravke Bošnjak, ORF-EE projektne menadžerice.

Dokument se, između ostalog, bavi relevantnim okvirima politika, prezentira primjere najbolje prakse, opcije za finansiranje i otvorene mogućnosti za zemlje regije, integriše rodnu ravnopravnosti u održivu urbanu mobilnost i pruža jasan uvid u lokalni i regionalni kontekst energetske efikasnosti i zaštite okoliša u sektoru saobraćaja. Dokument takođe obrađuje značaj holističkog pristupa u oblasti planiranja urbane mobilnosti. Pored toga, naglašava i zajedničke aktivnosti koje bi gradovi u regiji trebali provesti kako bi aktivno podržali razvoj održive urbane mobilnosti u JIE.

„Mapa puta predstavlja tehnički alat koji partnerima nudi platformu za brže pomake ka održivoj urbanoj mobilnosti i budućnosti posvećenoj zdravlju, blagostanju i kvalitetu života“, rekla je Bošnjak.

Povratne informacije od partnera o sektorskim postignućima i izazovima

Dio sastanka bio je posvećen razmjeni primjera najboljih praksi održive urbane mobilnosti iz ORF-EE partnerskih gradova, gdje su učesnici imali priliku da pruže uvid u radove izvedene u njihovim gradovima i opštinama uz podršku GIZ ORF-EE-a, kao i rezultate napora na razvoju održive urbane mobilnosti, iako se ova tema smatra novinom u regiji.

Jelena Pavlović, predstavnica Grada Banja Luka, održala je kratku prezentaciju aktivnosti realizovanih u gradu u prethodne dvije godine, pojašnjavajući da je, zahvaljujući viziji i podršci gradonačelnika grada Banja Luke i gradske uprave, te zahvaljujući podršci GIZ ORF-EE-a organizaciji Evropske sedmice mobilnosti u septembru 2018. godine, grad postao Zlatni učesnik Evropske sedmice mobilnosti – i jedini grad u Bosni i Hercegovini s ovim statusom. To znači da su mjesta i gradovi koji su organizovali sedmicu mobilnosti morali osigurati kontinuirane aktivnosti tokom sedam dana, od 16. do 22. septembra, implementirati najmanje jednu trajnu mjeru koja doprinosi prelasku s privatnih automobila na održiva prijevozna sredstva i obilježiti Dan bez automobila zabranom saobraćaja u jednom ili više područja rezervisanih za pješake, bicikliste i javni prijevoz, u minimalnom trajanju od jednog dana. Nakon što je uspješno ispunio sve kriterije, grad Banja Luka je stvorio uslove za predaju prijave za Nagradu Evropske sedmice mobilnosti, čime je grad stekao jaku referencu za buduće projektne prijedloge i prilike za finansiranje, uz istovremenu mogućnost promocije grada putem različitih promotivnih kanala koje organizatori Evropske sedmice mobilnosti nude zlatnim učesnicima. Napori uloženi u održivu urbanu mobilnost rezultirali su i dodatnom nagradom koju dodjeljuje CIVITAS.

Grupni rad

Dalje diskusije održane su na temu koraka koje je potrebno poduzeti u okviru SUMSEEC II projekta kako bi se optimalno pristupilo razvoju urbane održive mobilnosti u JIE. Analizirani su i razni aspekti kao i važnost uloge medija u podizanju javne svijesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Aljaš Plevnik, ekspert za transport iz Slovenije, ponovio je da mediji igraju ključnu ulogu u učinkovitoj i uspješnoj implementaciji mjera održive urbane mobilnosti.

Sastanak je zaključen grupnim radom izrade operativnih planova i utvrđivanja potencijalnih aktivnosti i mjera koje bi se trebale provesti na nivou udruženja opština i gradova kako bi se osigurala optimalna implementacija održive urbane mobilnosti na državnom i, paralelno s tim, na regionalnom nivou. Naglasak je stoga stavljen na regionalnu razmjenu iskustava između različitih učesnika u projektu i na međusobno učenje iz tih iskustava, što GIZ ORF-EE snažno podržava.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska-subvencije-vodonik-punjaci-vozila

Hrvatska daje subvencije za svoje prve punjače za vozila na vodonik

11. januar 2019. - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja pripremilo je 29,6 miliona evra za subvencionisanje gradnje punjača za vozila na vodonik i struju

EBRD uvecava investicije dekarbonizaciju Zapadnom Balkanu

EBRD uvećava investicije u dekarbonizaciju na Zapadnom Balkanu

11. januar 2019. - EBRD namerava da proširi svoje aktivnosti na Zapadnom Balkanu, ali upozorava da je za privatne investicije potrebno sprovesti reforme

MOBILITIES for eu green urban mobility project

Sarajevo će zajedno sa evropskim gradovima primeniti inovativna rešenja za zelenu urbanu mobilnost

11. januar 2019. - Sarajevo i Janina će se priključiti Zagrebu kao gradovima koji u regionu Jugoistočne Evrope pripremaju inovativna rešenja za urbanu mobilnost

project 3 mobility mobileye robotaksiji zagreb

Startap P3 ove godine planira testiranje robotaksija u Zagrebu 

11. januar 2019. - Početak testiranja električnih robotaksija najavljen je prilikom ozvaničenja saradnje hrvatske firme Project 3 Mobility i kompanije Mobileye