Električna energija

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

Dejan Paravan, direktor strateških inovacija, i Robert Golob (slika: GEN-I)

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka državna energetska kompanija GEN-I pripremila je strateški razvojni plan, koji predviđa investicije od milijardu evra, kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Slovenija se može dekarbonizovati pre 2050. godine, uz održavanje nezavisnosti, pouzdanosti i konkurentnosti elektroenergetskog sistema, kao i obavljanje njegove zelene transformacije, pokazala je analiza trenutnog stanja i  razvoja slovenačkog elektroenergetskog sistema koju je pripremila kompanija GEN-I, čija je glavna delatnost trgovina i prodaja električne energije i prirodnog gasa.

GEN-I je najavio investicije od 1,06 milijardi evra u nove tehnologije i dekarbonizaciju

Dekarbonizacija u Sloveniji može se postići do 2040. bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja, izjavio je na predstavljanju strateškog razvojnog plana Robert Golob, predsednik Upravnog odbora GEN-I, preneo je Dolenjski list.

GEN-I je saopštio da namerava do 2030. da uloži 1,06 milijardi evra u nove tehnologije i dekarbonizaciju, kao i da će instalirati solarne elektrane snage 1 GW.

GEN-I namerava da dekarbonizuje svoje poslovne aktivnosti do 2025.

Ovaj instalisani kapacitet će biti dovoljan da se dostigne trećina cilja za obnovljive izvore koji je Slovenija postavila za period do 2030, istakao je Golob, i dodao da je planirano oko 20.000 solarnih elektrana različitih veličina.

Kompanija namerava da investira u skladištenje energije, a plan je i da bude najveći agregator fleksibilnosti na nivou visokog prenosa i distribucije. GEN-I je saopštio i da će do 2025. dekarbonizovati sve svoje aktivnosti, što će doprineti da postane vodeći promoter što brže dekarbonizacije slovenačkog društva.

Očekuje se rast obima trgovine električne energije sa 140 TWh na 1.000 TWh

Sa predstojećim investicionim planom i potpunim fokusom na dekarbonizaciju, GEN-I očekuje da se transformiše iz energetske u tehnološko-digitalnu kompaniju.

Inače, GEN-I je 2020. ostvario rekordnu dobit i uz to zabeležio je i rekordni obim trgovine u iznosu od 140 TWh. Cilj do 2030. je da poveća veleprodaju električne energije u inostranstvu na 1.000 TWh što je skoro 100 puta više od potrošnje električne energije u celoj Sloveniji.

Kompanija namerava da širi svoje poslovanje u maloprodaji u inostranstvu tako što će kupovati manje snabdevače kako bi do 2030. imala 1,2 miliona kupaca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

11. jun 2021. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

11. jun 2021. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

11. jun 2021. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

11. jun 2021. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.