Električna energija

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

Dejan Paravan, direktor strateških inovacija, i Robert Golob (slika: GEN-I)

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka državna energetska kompanija GEN-I pripremila je strateški razvojni plan, koji predviđa investicije od milijardu evra, kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Slovenija se može dekarbonizovati pre 2050. godine, uz održavanje nezavisnosti, pouzdanosti i konkurentnosti elektroenergetskog sistema, kao i obavljanje njegove zelene transformacije, pokazala je analiza trenutnog stanja i  razvoja slovenačkog elektroenergetskog sistema koju je pripremila kompanija GEN-I, čija je glavna delatnost trgovina i prodaja električne energije i prirodnog gasa.

GEN-I je najavio investicije od 1,06 milijardi evra u nove tehnologije i dekarbonizaciju

Dekarbonizacija u Sloveniji može se postići do 2040. bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja, izjavio je na predstavljanju strateškog razvojnog plana Robert Golob, predsednik Upravnog odbora GEN-I, preneo je Dolenjski list.

GEN-I je saopštio da namerava do 2030. da uloži 1,06 milijardi evra u nove tehnologije i dekarbonizaciju, kao i da će instalirati solarne elektrane snage 1 GW.

GEN-I namerava da dekarbonizuje svoje poslovne aktivnosti do 2025.

Ovaj instalisani kapacitet će biti dovoljan da se dostigne trećina cilja za obnovljive izvore koji je Slovenija postavila za period do 2030, istakao je Golob, i dodao da je planirano oko 20.000 solarnih elektrana različitih veličina.

Kompanija namerava da investira u skladištenje energije, a plan je i da bude najveći agregator fleksibilnosti na nivou visokog prenosa i distribucije. GEN-I je saopštio i da će do 2025. dekarbonizovati sve svoje aktivnosti, što će doprineti da postane vodeći promoter što brže dekarbonizacije slovenačkog društva.

Očekuje se rast obima trgovine električne energije sa 140 TWh na 1.000 TWh

Sa predstojećim investicionim planom i potpunim fokusom na dekarbonizaciju, GEN-I očekuje da se transformiše iz energetske u tehnološko-digitalnu kompaniju.

Inače, GEN-I je 2020. ostvario rekordnu dobit i uz to zabeležio je i rekordni obim trgovine u iznosu od 140 TWh. Cilj do 2030. je da poveća veleprodaju električne energije u inostranstvu na 1.000 TWh što je skoro 100 puta više od potrošnje električne energije u celoj Sloveniji.

Kompanija namerava da širi svoje poslovanje u maloprodaji u inostranstvu tako što će kupovati manje snabdevače kako bi do 2030. imala 1,2 miliona kupaca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

11. jun 2021. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

11. jun 2021. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

11. jun 2021. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

11. jun 2021. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group