OIE

GEN-I ponudio građanima da zajednički proizvode struju iz solara

GEN-I program za gradjane solar

Foto: Jude Joshua from Pixabay

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

25.10.2021.

Država

Komentari

1

Podeli

Slovenački snabdevač i trgovac električnom energijom GEN-I ponudio je građanima, koji nemaju uslove da instaliraju solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvenu potrošnju, da ih iznajme u okviru programa solar za zajednicu (eng. community solar). Na ovaj način će postati prozjumeri, koristiti zelenu energiju, smanjiti račune i, kako tvrdi ova kompanija, zaštititi sebe od fluktuacija cena na međunarodnim tržištima.

Sončna skupnost GEN-I je usluga koja građanima Slovenije daje mogućnost da zakupe solarne panele u okviru solarnih elektrana koje će kompanija napraviti po modelu solara za zajednicu.

Reč je o modelu koji je namenjen građanima koji ne mogu da instaliraju solarne panele na krovovima iz raznih razloga, kao što su tehnički problemi, zato što iznajmljuju određeni objekat ili žive u zgradama sa više stanova. U tim situacijama grade se veće elektrane, koje zatim snabdevaju više potrošača. Model koriste obično i oni koji nemaju toliko velike prihode da mogu da priušte postavljanje solarnih panela. Instalisani kapacitet ovakvih solarnih elektrana u SAD je trenutno 3,4 GW.

GEN-I već godinama nudi ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava preko GEN-I Sonce servisa i dosad je tako instalirano više od 3.000 solarnih elektrana.

Model solara za zajednicu će omogućiti održivo niske cene i onim domaćinstvima koja nemaju mogućnost da postave solarne panele na svojim krovovima

Kompanija je sada razvila novu uslugu koja će, kako tvrdi, omogućiti održivo niske cene i onim domaćinstvima u Sloveniji, koja nemaju mogućnost da postave solarne panele na krovovima.

Robert Golob, predsednik Uprave GEN-I, izjavio je da je ova kompanija pokrenula projekat Sončna skupnost GEN-I, koji će postati najveća zajednica te vrste u zemlji sa proizvodnjom električne energije dovoljnom da zadovolji njene potrebe.

Povezaćemo potrošače iz cele Slovenije sa ovim solarnim elektranama za zajednicu i na taj način omogućiti domaćinstvima koja ne mogu da postave solarne panele da obezbede dovoljno energije za sopstvenu potrošnju , rekao je Golob.

Plan je da se sledeće godine instaliraju solarne elektrane snage 10 MW, a u naredne tri godine snage 100 MW

Kompanija će sledeće godine sopstvenim sredstvima izgraditi ovakve solarne elektrane ukupne snage 10 MW širom Slovenije, a u naredne tri godine snage 100 MW, što bi trebalo da bude dovoljno za 25.000 domaćinstava. Solarne panele u ovim elektranama moći će da zakupi svako domaćinstvo u Sloveniji koje će tako postati deo Sončne skupnosti GEN-I.

Računi za električnu energiju biće manji deset odsto

Kompanija tvrdi da će njihovi računi za električnu energiju, uključujući i troškove zakupa panela, biti niži do 10 odsto u odnosu na njihov trenutni račun.

Sončna skupnost GEN-I potrošačima osigurava zaštitu od kolebanja cena energije na međunarodnim tržištima, jer će njihova potrošnja biti povezana sa proizvodnjom električne energije iz solara za zajednicu, istakla je ova kompanija.

Inače, GEN-I u junu ove godine predstavio plan po kojem će do 2030. izgraditi solarne elektrane snage 1 GW.

Komentara: (1)
Janez / 27.10.2021.

Prozjumer se ne pise na latinici na ovakav nacin nego prosumer, a mozete i sa Protrosac sto dolazi od proizvodjac i potrosac sto jest prosumer

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

25. oktobar 2021. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

25. oktobar 2021. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

25. oktobar 2021. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

25. oktobar 2021. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić