UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Električna energija

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

Dejan Paravan, direktor strateških inovacija, i Robert Golob (slika: GEN-I)

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenačka državna energetska kompanija GEN-I pripremila je strateški razvojni plan, koji predviđa investicije od milijardu evra, kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.

Slovenija se može dekarbonizovati pre 2050. godine, uz održavanje nezavisnosti, pouzdanosti i konkurentnosti elektroenergetskog sistema, kao i obavljanje njegove zelene transformacije, pokazala je analiza trenutnog stanja i  razvoja slovenačkog elektroenergetskog sistema koju je pripremila kompanija GEN-I, čija je glavna delatnost trgovina i prodaja električne energije i prirodnog gasa.

GEN-I je najavio investicije od 1,06 milijardi evra u nove tehnologije i dekarbonizaciju

Dekarbonizacija u Sloveniji može se postići do 2040. bez ugrožavanja sigurnosti snabdevanja, izjavio je na predstavljanju strateškog razvojnog plana Robert Golob, predsednik Upravnog odbora GEN-I, preneo je Dolenjski list.

GEN-I je saopštio da namerava do 2030. da uloži 1,06 milijardi evra u nove tehnologije i dekarbonizaciju, kao i da će instalirati solarne elektrane snage 1 GW.

GEN-I namerava da dekarbonizuje svoje poslovne aktivnosti do 2025.

Ovaj instalisani kapacitet će biti dovoljan da se dostigne trećina cilja za obnovljive izvore koji je Slovenija postavila za period do 2030, istakao je Golob, i dodao da je planirano oko 20.000 solarnih elektrana različitih veličina.

Kompanija namerava da investira u skladištenje energije, a plan je i da bude najveći agregator fleksibilnosti na nivou visokog prenosa i distribucije. GEN-I je saopštio i da će do 2025. dekarbonizovati sve svoje aktivnosti, što će doprineti da postane vodeći promoter što brže dekarbonizacije slovenačkog društva.

Očekuje se rast obima trgovine električne energije sa 140 TWh na 1.000 TWh

Sa predstojećim investicionim planom i potpunim fokusom na dekarbonizaciju, GEN-I očekuje da se transformiše iz energetske u tehnološko-digitalnu kompaniju.

Inače, GEN-I je 2020. ostvario rekordnu dobit i uz to zabeležio je i rekordni obim trgovine u iznosu od 140 TWh. Cilj do 2030. je da poveća veleprodaju električne energije u inostranstvu na 1.000 TWh što je skoro 100 puta više od potrošnje električne energije u celoj Sloveniji.

Kompanija namerava da širi svoje poslovanje u maloprodaji u inostranstvu tako što će kupovati manje snabdevače kako bi do 2030. imala 1,2 miliona kupaca.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poskupljenje struje za privredu znak da energetska tranzicija iz EU stize u Srbiju

Poskupljuje električna energija u Srbiji za privredu 20-50 odsto – šta kupci mogu da učine?

17 June 2021 - Uzrok je rast cena na evropskim berzama usled rasa cena CO2. Kupci u Srbiji se sada suočavaju sa posledicama energetske tranzicije u EU.

Severna Makedonija eko taksu gorivo PDV struju pet odsto

Severna Makedonija uvodi eko-taksu na gorivo, obara PDV na struju na pet odsto

16 June 2021 - Severna Makedonija će uvesti eko-taksu od 3,5 denara ili 5,7 evrocenti po litru nafte, a PDV na struju će biti smanjen sa 18 na pet procenata

Belchatow najveca termoelektrana i emiter CO2 u Evropi zatvara se do 2036.

Poljska 2036. zatvara najveću termoelektranu i emitera CO2 u Evropi

14 June 2021 - Neposredan povod je odluka energetske kompanije PGE, u čijem je vlasništvu Belchatow, da odustane od otvaranja rudnika Zloczew.

GEN-I ce instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

GEN-I će instalirati solarne elektrane snage 1 GW do 2030.

11 June 2021 - Slovenačka državna energetska kompanija pripremila je strateški razvojni plan od milijardu evra kako bi ubrzala dekarbonizaciju Slovenije.