Električna energija

GEN-I će u ponudu uvesti struju proizvedenu bez fosilnih goriva

GEN-I ponudu struju fosilnih goriva

Slika: GEN-I

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva i firme u Sloveniji će uskoro moći da kupuju struju proizvedenu isključivo iz izvora kod kojih nema emisija ugljenika, jer GEN-I namerava da u januaru uvede takav paket. Saopštio je da će prodavati električnu energiju iz solarnih i nuklearnih pogona i hidrocentrala.

GEN-I je objavio da se zalaže za budućnost bez fosilnih goriva. Slovenačka kompanija je saopštila da će prva u zemlji omogućiti svojim poslovnim korisnicima i domaćinstvima da kupuju struju proizvedenu isključivo iz izvora kod kojih nema emisija ugljenika. Ta opcija je zakazana za uvođenje u ponudu u januaru.

Sve više velikih kompanija se opredeljuje da smanji negativni uticaj na životnu sredinu ili da čak svede neto emisije gasova s efektom staklene bašte na nulu. Snabdevači toplotne i električne energije u skladu s tim nude proizvode koji isključuju fosilna goriva iz izvora proizvodnje, tako da kompanije koje ih kupuju mogu da napreduju na tom planu i da to mogu da potvrde.

Zelena struja će sledeće godine smanjiti emisije za 1,65 miliona tona

GEN-I je naveo da je svestan svoje odgovornosti u tranziciji ka zelenoj budućnosti. Taj snabdevač strujom i gasom, koji takođe trguje energentima, nazvao je klimatsku krizu najvećim izazovom za čovečanstvo.

Golob: Kao najveći snabdevač u energetskom sektoru Slovenije, moramo biti primer drugima

Kompanija je procenila da će sledeće godine za prodaju imati 3,15 teravat-sati električne energije iz solarnih i nuklearnih izvora i hidroelektrana i dodala da to odgovara uštedi emisija ugljenika od 1,65 miliona tona. GEN-I je saopštio da će prosečno slovenačko domaćinstvo koje koristi njegove usluge smanjiti svoj ugljenični otisak za 40 odsto.

Potrošači mogu da pomognu planeti tako što će birati čiste izvore struje

„Želimo da osnažimo sve svoje korisnike tako da sami mogu da urade nešto za našu planetu i to na izuzetno lak način. Tako što će birati čiste izvore energije. Lično sam uveren da je solarna energija najčistiji izbor za budućnost. Stoga ćemo biti prvi koji će omogućiti korisnicima da dobijaju struju koja je proizvedena samo od solarne energije. Kao najveći snabdevač u energetskom sektoru Slovenije, moramo biti primer drugima. Ako to može da učini GEN-I, može cela Slovenija. Nema potrebe čekati društvo oslobođeno od CO2 do 2050. godine. Možemo to da postignemo ranije“, izjavio je predsednik Uprave GEN-I-ja Robert Golob.

Korisnici mogu da se opredele za struju iz solarnih i nuklearnih izvora, ističu u kompaniji i otkrivaju da će električna energija iz hidrocentrala ubrzo biti uključena u paket.

GEN-I je prva firma u Sloveniji koja je izdala zelene obveznice. Ona omogućava korisnicima da investiraju u male solarne pogone za proizvodnju struje za vlastitu upotrebu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

9. decembar 2020. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. decembar 2020. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

9. decembar 2020. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

9. decembar 2020. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group