Električna energija

GEN-I će u ponudu uvesti struju proizvedenu bez fosilnih goriva

GEN-I ponudu struju fosilnih goriva

Slika: GEN-I

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Domaćinstva i firme u Sloveniji će uskoro moći da kupuju struju proizvedenu isključivo iz izvora kod kojih nema emisija ugljenika, jer GEN-I namerava da u januaru uvede takav paket. Saopštio je da će prodavati električnu energiju iz solarnih i nuklearnih pogona i hidrocentrala.

GEN-I je objavio da se zalaže za budućnost bez fosilnih goriva. Slovenačka kompanija je saopštila da će prva u zemlji omogućiti svojim poslovnim korisnicima i domaćinstvima da kupuju struju proizvedenu isključivo iz izvora kod kojih nema emisija ugljenika. Ta opcija je zakazana za uvođenje u ponudu u januaru.

Sve više velikih kompanija se opredeljuje da smanji negativni uticaj na životnu sredinu ili da čak svede neto emisije gasova s efektom staklene bašte na nulu. Snabdevači toplotne i električne energije u skladu s tim nude proizvode koji isključuju fosilna goriva iz izvora proizvodnje, tako da kompanije koje ih kupuju mogu da napreduju na tom planu i da to mogu da potvrde.

Zelena struja će sledeće godine smanjiti emisije za 1,65 miliona tona

GEN-I je naveo da je svestan svoje odgovornosti u tranziciji ka zelenoj budućnosti. Taj snabdevač strujom i gasom, koji takođe trguje energentima, nazvao je klimatsku krizu najvećim izazovom za čovečanstvo.

Golob: Kao najveći snabdevač u energetskom sektoru Slovenije, moramo biti primer drugima

Kompanija je procenila da će sledeće godine za prodaju imati 3,15 teravat-sati električne energije iz solarnih i nuklearnih izvora i hidroelektrana i dodala da to odgovara uštedi emisija ugljenika od 1,65 miliona tona. GEN-I je saopštio da će prosečno slovenačko domaćinstvo koje koristi njegove usluge smanjiti svoj ugljenični otisak za 40 odsto.

Potrošači mogu da pomognu planeti tako što će birati čiste izvore struje

„Želimo da osnažimo sve svoje korisnike tako da sami mogu da urade nešto za našu planetu i to na izuzetno lak način. Tako što će birati čiste izvore energije. Lično sam uveren da je solarna energija najčistiji izbor za budućnost. Stoga ćemo biti prvi koji će omogućiti korisnicima da dobijaju struju koja je proizvedena samo od solarne energije. Kao najveći snabdevač u energetskom sektoru Slovenije, moramo biti primer drugima. Ako to može da učini GEN-I, može cela Slovenija. Nema potrebe čekati društvo oslobođeno od CO2 do 2050. godine. Možemo to da postignemo ranije“, izjavio je predsednik Uprave GEN-I-ja Robert Golob.

Korisnici mogu da se opredele za struju iz solarnih i nuklearnih izvora, ističu u kompaniji i otkrivaju da će električna energija iz hidrocentrala ubrzo biti uključena u paket.

GEN-I je prva firma u Sloveniji koja je izdala zelene obveznice. Ona omogućava korisnicima da investiraju u male solarne pogone za proizvodnju struje za vlastitu upotrebu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

9. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

9. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

9. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

9. decembar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije