OIE

Zagreb započeo realizaciju programa Sunčani krovovi

Zagreb zapoceo realizaciju programa Suncani krovovi

Foto: iStock

Objavljeno

25.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb je obezbedio 7,5 miliona kuna bespovratnih sredstava (milion evra) iz Norveškog finansijskog mehanizma za instaliranje solarnih elektrana na krovovima osam javnih zgrada.

Postavljanje solarnih panela snage 1,4 megavata (MW) predstavlja početak realizacije programa Sunčani krovovi, koji je krajem prošle godine usvojio gradski parlament. Program podrazumeva instalaciju solarnih panela ukupne snage 50 MW.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević je izjavio da očekuje potpisivanje ugovora za osam objekata u sledećih mesec dana, a nakon toga će početi sprovođenje projekata. Paneli će biti postavljeni na bazenima Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Psihijatrijskoj bolnici Sv. Ivan, domovima za stare Trešnjevka 1 i 2 i zgradi Čistoće.

Osam fotonaponskih sistema imaće tri puta veći kapacitet od svih solarnih elektrana na javnim zgradama u Zagrebu

Osam solarnih elektrana imaće kapacitet od 1,4 megavata (MW) što je tri puta više od trenutnog kapaciteta svih fotonaponskih sistema na javnim objektima u glavnom gradu Hrvatske.

Cilj je da se u okviru programa Sunčani krovovi postave solarne elektrane na 500 objekata u vlasništvu Grada Zagreba i na 300 u vlasništvu Zagrebačkog holdinga kako bi Zagreb uhvatio korak sa solarizacijom evropskih metropola i na taj način dao doprinos razvoju obnovljivih izvora energije i smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, rekao je Tomašević.

Domac: u toku priprema projekata za 150 zgrada

Partneri u ovom programu su Grad Zagreb, Zagrebački holding i Regionalna energetska agencija severozapadne Hrvatske (REGEA).

Julije Domac, direktor agencije REGEA i savetnik hrvatskog predsednika, izjavio je da je u toku priprema idejnih projekata i pribavljanje elektroenergetske saglasnosti za oko 150 objekata, dok je detaljna analiza mogućnosti za instaliranje solarnih elektrana obavljena za 56 zgrada.

Do kraja godine trebalo bi da bude završena projektna dokumentacija za 100 zgrada u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, a do tada će biti postavljeni i prvi solarni paneli, istakao je Domac, preneo je Jutarnji list.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

25. april 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

25. april 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

25. april 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

25. april 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu