OIE

Zagreb pripremio program Sunčani krovovi za masovnije korišćenje solarnih panela

Zagreb to boost solar rooftops to reach 50 MW until 2024

Foto: Marko Tomic from Pixabay

Objavljeno

21.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Grad Zagreb pripremio je program Sunčani krovovi za podršku u instaliranju solarnih panela na krovovima zgrada javnih ustanova, privatnih vlasnika i firmi kako bi se njihov kapacitet sa sadašnjih 700 kilovata (kW) povećao na 50 megavata (MW) u periodu 2022-2024. godina. Grad će, između ostalog, osigurati nepovratnu finansijsku pomoć za troškove pripreme projekata za postavljanje solarnih panela.

Program „Integrirane sunčane elektrane na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te poduzetništvu na području Grada Zagreba“ za period 2022-2024. godina pripremio je gradonačelnik Tomislav Tomašević, a o njemu će raspravljati gradski parlament na sednici 28. oktobra.

Tri modela za finansiranje instalacije solarnih panela

Osnovni modeli finasiranja instalacije solarnih panela biće ulaganje vlastitih sredstava (samostalno ili uz udeo bespovratnih sredstava), zatim ulaganje putem garantovane otkupne cene električne energije preko tendera koje raspisuje Hrvatski operator tržišta energije (HROTE), kao i modela ugovorne prodaje električne energije (eng. power purchase agreement – PPA).

Od ukupno 50 MW očekuje se da se na javnim ustanovama postavi oko 10 MW solarnih panela, na višestambenim zgradama i kućama privatnih vlasnika još oko 10 MW i oko 30 MW na objektima preduzetnika, navodi se u predlogu Programa.

Ukupni potencijal Zagreba za solarnu energiju procenjen je na 250 MW.

Očekuje se pokretanje investicija od 40 miliona evra

Njegovim sprovođenjem očekuje se pokretanje privatnih investicija od oko 300 miliona kuna (oko 40 miliona evra), godišnja proizvodnja električne energije od oko 50.000 megavat-sati (MWh) i smanjenje emisija CO2 od oko 100.000 tona na godišnjem nivou.

Programa uključuje koordiniranu pripremu i pokretanje projekata izgradnje solarnih elektrana na krovovima uz osiguranje nepovratne finansijske pomoći za troškove pripreme projekata, navodi se u predlogu, i dodaje da će se analizirati korišćenje naprednih modela nabavke u svrhu rasterećenja gradskog budžeta za troškove izgradnje i održavanja solarnih elektrana.

Program će sprovesti Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Tri glavne aktivnosti: analiza izvodljivosti projekata, saveti za građane i firme

Program će se sastojati od tri glavne aktivnosti. Prva je analiza izvodljivosti i sprovođenja izgradnje solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada (škole, bolnice, domovi zdravlja i dr.) po modelu garantovane otkupne cene električne energije Hrvatskog operatora tržišne energije (HROTE), kao i po modelu ugovora o otkupu električne energije (eng. power purchasing agreement – PPA) uz uključivanje građana u finansiranje elektrana.

Planiranje osnivanje solarnog info centra

Drugi je savetovanje i informisanje građana uključujući osnivanje solarnog info centra (One-stop-shop) u smislu podsticanja udruživanja u energetske zajednice, instaliranja solarnih elektrana u cilju sopstvene potrošnje i učestvovanja na tržištu električne energije, kao i korišćenja bespovratnih sredstava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i drugih dostupnih izvora.

Na kraju, biće obezbeđeno savetovanje za privrednike u okviru solarnog info centra u cilju podsticanja da pripreme projekte, da se prijave za bespovratne izvore finansiranja, kao i u vezi sa ugovornim modelima za gradnju elektrana.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

21. oktobar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

21. oktobar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

21. oktobar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

21. oktobar 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK