OIE

Direktor agencije REGEA Julije Domac postao savetnik predsednika Milanovića

Julije Domac

Slika: Julije Domac (REGEA)

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović imenovao je svoje savetnike, među kojima je i Julije Domac, koji će kao nestranačka ličnost biti poseban savetnik za energiju i klimu. Domac je direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

On je izjavio da se ponosi prilikom da savetuje predsednika o energiji i klimi, temama koje su Domcu posebno važne.

Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

„Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime. Kao nestranački stručnjak, veselim se ovoj prilici i trudit ću se u svoj rad ugraditi sve najbolje iz iskustva REGEA-e, ali i europskog udruženja FEDARENE koje vodim već godinama. Energetska tranzicija događa se i treba se dogoditi svugdje – od male područne škole koja se energetski obnavlja do velikih infrastrukturnih investicija u toplinarstvo, u čisti promet i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati“, izjavio je Domac.

REGEA je jedna od najaktivnih energetskih agencija u regionu.

U novembru prošle godine, sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, REGEA je potpisala memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji.

Zoran Milanović postao je predsednik Hrvatske 5. januara.

Biografija Julija Domca

Domac je, kako se navodi na sajtu agencije REGEA, diplomirao, magistrirao i 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamenika šefa Sektora za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. U dosadašnjem radu bio je šef Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za FAO, šef projekata za Međunarodnu energetsku agenciju – IEA, nacionalni koordinator projekata za UNIDO, konsultant na projektima za Svetsku banku i Vladu Republike Irske.

Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Evropskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program Pametna energija za Evropu.

Objavio je više od 60 naučnih i stručnih radova u vodećim svetskim publikacijama i časopisima.

Od 2013. je i predsednik FEDARENE – Evropskog udruženja regija i energetskih agencija sa sedištem u Bruselu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, Nagrade Biomass Junior Award 2004. na 2. Svetskoj konferenciji o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja.
Opština Pokupsko dodelila mu je Povelju počasnog građanina 2016.

Nakon aktivnog učestvovanja u osnivanju Agencije i prvog mandata kao direktor od 2008. do 2012, Julije Domac Agenciju vodi i u tekućem četvorogodišnjem periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

MFG-doo-tradicija-inovacija-odrzivost-energiju-buducnosti

MFG doo – tradicija, inovacija i održivost za energiju budućnosti

24. februar 2020. - MFG - Matić Family Group je grupacija firmi osnovanih i okupljenih oko porodice Matić, čija preduzetnička priča datira još od ranih tridesetih godina prošlog veka

evropa fleksibilnost bilansiranje iea izvestaj

Izveštaj IEA: Termoelektrane i hidroelektrane će ostati važan faktor sezonske fleksibilnosti do 2050.

24. februar 2020. - Izveštaj Upravljanje sezonskom varijabilnoscu potrošnje i proizvodnje električne energije analizira situaciju u Evropi, Indiji i Indoneziji

Japan agencije JICA reverzibilne hidroelektrane Bistrica

Japan odobrio učešće agencije JICA u projektu reverzibilne hidroelektrane Bistrica

24. februar 2020. - Vlada Japana je formalizovala učešće agencije Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica

microsoft-obnovljivi-kapaciteti.

Microsoft potpisao najveći korporativni ugovor o otkupu zelene energije ikada

24. februar 2020. - Ugovor kompanija Microsoft i Brookfield je skoro osam puta vredniji od najvećeg korporativnog ugovora o otkupu električne energije do sada