OIE

Direktor agencije REGEA Julije Domac postao savetnik predsednika Milanovića

Julije Domac

Slika: Julije Domac (REGEA)

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović imenovao je svoje savetnike, među kojima je i Julije Domac, koji će kao nestranačka ličnost biti poseban savetnik za energiju i klimu. Domac je direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

On je izjavio da se ponosi prilikom da savetuje predsednika o energiji i klimi, temama koje su Domcu posebno važne.

Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

„Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime. Kao nestranački stručnjak, veselim se ovoj prilici i trudit ću se u svoj rad ugraditi sve najbolje iz iskustva REGEA-e, ali i europskog udruženja FEDARENE koje vodim već godinama. Energetska tranzicija događa se i treba se dogoditi svugdje – od male područne škole koja se energetski obnavlja do velikih infrastrukturnih investicija u toplinarstvo, u čisti promet i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati“, izjavio je Domac.

REGEA je jedna od najaktivnih energetskih agencija u regionu.

U novembru prošle godine, sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, REGEA je potpisala memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji.

Zoran Milanović postao je predsednik Hrvatske 5. januara.

Biografija Julija Domca

Domac je, kako se navodi na sajtu agencije REGEA, diplomirao, magistrirao i 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamenika šefa Sektora za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. U dosadašnjem radu bio je šef Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za FAO, šef projekata za Međunarodnu energetsku agenciju – IEA, nacionalni koordinator projekata za UNIDO, konsultant na projektima za Svetsku banku i Vladu Republike Irske.

Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Evropskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program Pametna energija za Evropu.

Objavio je više od 60 naučnih i stručnih radova u vodećim svetskim publikacijama i časopisima.

Od 2013. je i predsednik FEDARENE – Evropskog udruženja regija i energetskih agencija sa sedištem u Bruselu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, Nagrade Biomass Junior Award 2004. na 2. Svetskoj konferenciji o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja.
Opština Pokupsko dodelila mu je Povelju počasnog građanina 2016.

Nakon aktivnog učestvovanja u osnivanju Agencije i prvog mandata kao direktor od 2008. do 2012, Julije Domac Agenciju vodi i u tekućem četvorogodišnjem periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

Nuklearna elektrana Krško 2 bi mogla da bude u funkciji 2035.

24. februar 2020. - Drugi blok u nuklernoj elektrani Krško mogao bi da bude pušten u rad 2035. godine,...

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

24. februar 2020. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

24. februar 2020. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane

Slovenija najavila ulaganja od 3,5 milijardi evra u elektrodistributivni sistem

Slovenija najavila ulaganja od 3,5 milijardi evra u elektrodistributivni sistem

24. februar 2020. - Slovenija je najavila ulaganja od 3,5 milijardi evra u elektrodistributivni sistem, kako bi prevazilašla izazove energetske tranzicije