x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Direktor agencije REGEA Julije Domac postao savetnik predsednika Milanovića

24.02.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Julije Domac (REGEA)
Direktor agencije REGEA Julije Domac postao savetnik predsednika Milanovića

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović imenovao je svoje savetnike, među kojima je i Julije Domac, koji će kao nestranačka ličnost biti poseban savetnik za energiju i klimu. Domac je direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

On je izjavio da se ponosi prilikom da savetuje predsednika o energiji i klimi, temama koje su Domcu posebno važne.

Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

“Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime. Kao nestranački stručnjak, veselim se ovoj prilici i trudit ću se u svoj rad ugraditi sve najbolje iz iskustva REGEA-e, ali i europskog udruženja FEDARENE koje vodim već godinama. Energetska tranzicija događa se i treba se dogoditi svugdje – od male područne škole koja se energetski obnavlja do velikih infrastrukturnih investicija u toplinarstvo, u čisti promet i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati”, izjavio je Domac.

REGEA je jedna od najaktivnih energetskih agencija u regionu.

U novembru prošle godine, sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, REGEA je potpisala memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji.

Zoran Milanović postao je predsednik Hrvatske 5. januara.

Biografija Julija Domca

Domac je, kako se navodi na sajtu agencije REGEA, diplomirao, magistrirao i 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamenika šefa Sektora za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. U dosadašnjem radu bio je šef Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za FAO, šef projekata za Međunarodnu energetsku agenciju – IEA, nacionalni koordinator projekata za UNIDO, konsultant na projektima za Svetsku banku i Vladu Republike Irske.

Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Evropskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program Pametna energija za Evropu.

Objavio je više od 60 naučnih i stručnih radova u vodećim svetskim publikacijama i časopisima.

Od 2013. je i predsednik FEDARENE – Evropskog udruženja regija i energetskih agencija sa sedištem u Bruselu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, Nagrade Biomass Junior Award 2004. na 2. Svetskoj konferenciji o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja.
Opština Pokupsko dodelila mu je Povelju počasnog građanina 2016.

Nakon aktivnog učestvovanja u osnivanju Agencije i prvog mandata kao direktor od 2008. do 2012, Julije Domac Agenciju vodi i u tekućem četvorogodišnjem periodu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.