Konferencija 22 februar registracija - srpski
OIE

Direktor agencije REGEA Julije Domac postao savetnik predsednika Milanovića

Julije Domac

Slika: Julije Domac (REGEA)

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović imenovao je svoje savetnike, među kojima je i Julije Domac, koji će kao nestranačka ličnost biti poseban savetnik za energiju i klimu. Domac je direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

On je izjavio da se ponosi prilikom da savetuje predsednika o energiji i klimi, temama koje su Domcu posebno važne.

Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

„Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime. Kao nestranački stručnjak, veselim se ovoj prilici i trudit ću se u svoj rad ugraditi sve najbolje iz iskustva REGEA-e, ali i europskog udruženja FEDARENE koje vodim već godinama. Energetska tranzicija događa se i treba se dogoditi svugdje – od male područne škole koja se energetski obnavlja do velikih infrastrukturnih investicija u toplinarstvo, u čisti promet i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati“, izjavio je Domac.

REGEA je jedna od najaktivnih energetskih agencija u regionu.

U novembru prošle godine, sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, REGEA je potpisala memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji.

Zoran Milanović postao je predsednik Hrvatske 5. januara.

Biografija Julija Domca

Domac je, kako se navodi na sajtu agencije REGEA, diplomirao, magistrirao i 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamenika šefa Sektora za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. U dosadašnjem radu bio je šef Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za FAO, šef projekata za Međunarodnu energetsku agenciju – IEA, nacionalni koordinator projekata za UNIDO, konsultant na projektima za Svetsku banku i Vladu Republike Irske.

Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Evropskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program Pametna energija za Evropu.

Objavio je više od 60 naučnih i stručnih radova u vodećim svetskim publikacijama i časopisima.

Od 2013. je i predsednik FEDARENE – Evropskog udruženja regija i energetskih agencija sa sedištem u Bruselu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, Nagrade Biomass Junior Award 2004. na 2. Svetskoj konferenciji o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja.
Opština Pokupsko dodelila mu je Povelju počasnog građanina 2016.

Nakon aktivnog učestvovanja u osnivanju Agencije i prvog mandata kao direktor od 2008. do 2012, Julije Domac Agenciju vodi i u tekućem četvorogodišnjem periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija i Češka napuštaju ugalj do 2033.

Slovenija i Češka napuštaju ugalj najkasnije 2033. godine

14 јануара 2022 - Slovenija je usvojila Nacionalnu strategiju za prestanak upotrebe uglja najkasnije 2033, a istu godinu za izlazak je najavila nova češka vlada

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

Prekogranicna taksa na CO2 bi trebalo da se placa na jos vise proizvoda i godinu dana ranije

Prekogranična taksa EU na CO2 bi trebalo da se plaća na još više proizvoda i godinu dana ranije

13 јануара 2022 - Predlog da se proširi opseg i ubrza primena dolazi iz Evropskog parlamenta gde su u toku pregovori o ovoj naknada za zemlje van EU

he dabar dokapitalizacija het ers

ERS dokapitalizacijom planira da pribavi 218 miliona evra za HE Dabar

13 јануара 2022 - U javnosti su se pojavile informacije da dokapitalizacija predstavlja privatizaciju Elektroprivrede Republike Srpske