OIE

Direktor agencije REGEA Julije Domac postao savetnik predsednika Milanovića

Julije Domac

Slika: Julije Domac (REGEA)

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.02.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi predsednik Hrvatske Zoran Milanović imenovao je svoje savetnike, među kojima je i Julije Domac, koji će kao nestranačka ličnost biti poseban savetnik za energiju i klimu. Domac je direktor Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

On je izjavio da se ponosi prilikom da savetuje predsednika o energiji i klimi, temama koje su Domcu posebno važne.

Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

„Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime. Kao nestranački stručnjak, veselim se ovoj prilici i trudit ću se u svoj rad ugraditi sve najbolje iz iskustva REGEA-e, ali i europskog udruženja FEDARENE koje vodim već godinama. Energetska tranzicija događa se i treba se dogoditi svugdje – od male područne škole koja se energetski obnavlja do velikih infrastrukturnih investicija u toplinarstvo, u čisti promet i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati“, izjavio je Domac.

REGEA je jedna od najaktivnih energetskih agencija u regionu.

U novembru prošle godine, sa Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, REGEA je potpisala memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji.

Zoran Milanović postao je predsednik Hrvatske 5. januara.

Biografija Julija Domca

Domac je, kako se navodi na sajtu agencije REGEA, diplomirao, magistrirao i 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamenika šefa Sektora za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost. U dosadašnjem radu bio je šef Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za FAO, šef projekata za Međunarodnu energetsku agenciju – IEA, nacionalni koordinator projekata za UNIDO, konsultant na projektima za Svetsku banku i Vladu Republike Irske.

Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Evropskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program Pametna energija za Evropu.

Objavio je više od 60 naučnih i stručnih radova u vodećim svetskim publikacijama i časopisima.

Od 2013. je i predsednik FEDARENE – Evropskog udruženja regija i energetskih agencija sa sedištem u Bruselu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, Nagrade Biomass Junior Award 2004. na 2. Svetskoj konferenciji o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja.
Opština Pokupsko dodelila mu je Povelju počasnog građanina 2016.

Nakon aktivnog učestvovanja u osnivanju Agencije i prvog mandata kao direktor od 2008. do 2012, Julije Domac Agenciju vodi i u tekućem četvorogodišnjem periodu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

danski-gigant-dekarbonizacija-vetroparkovi-na-vodi

Danski gigant u gradnji vetroparkova na vodi traži od dobavljača da najkasnije 2025. pređu na zelenu struju

17 августа 2022 - Ørsted je saopštio da je postao prva energetska kompanija u svetu koja je zatražila od svih dobavljača da koriste samo zelenu struju

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

17 августа 2022 - Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom u Dalmaciji, za koji je u toku javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

BIG Shopping Centers kupio projekat solarne elektrane od 70 megavata u Severnoj Makedoniji

16 августа 2022 - Izraelska kompanija BIG Shopping Centers preuzima fotonaponski projekat u Severnoj Makedoniji procenjene vrednosti 53 miliona evra

javni-poziv-solarni-paneli-krov-ers

ERS raspisao javni poziv domaćinstvima za kreditiranje ugradnje solarnih panela

16 августа 2022 - Javni poziv je raspisan sa ciljem da 50.000 domaćinstava u Republici Srpskoj postavi fotonaponske sisteme na krovovima i tako postanu prozjumeri