OIE

Hrvatska REGEA pomaže RRA Zlatibor da osnuje prvu energetsku agenciju u Srbiji

RRA Zlatibor

Foto: REGEA

Objavljeno

13.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor (RRA Zlatibor) potpisale su memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji, saopštila je REGEA.

REGEA i RRA Zlatibor će, u cilju uspostavljanja održivog i efikasnog modela energetske tranzicije, razmenjivati informacije, znanja i odgovarajuće prakse, ohrabrivati i podržavati sve vidove i oblike saradnje usmerene na stvaranje adekvatnih institucionalnih modela za koordinaciju energetske tranzicije, navodi se u saopštenju.

Direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić rekao je da u trenutnoj situaciji ima dosta razloga da se razmišlja o strateškom pristupu održivom energetskom razvoju regiona i da je iz tog razloga, uz podršku GIZ DKTI projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, organizovana studijska poseta Hrvatskoj tokom koje je potpisan memorandum.

„Smatrali smo da je od presudne važnosti da naši partneri iz regiona iz prve ruke sagledaju modele koji [u Hrvatskoj] postoje duže vremena i pokazali su se izuzetno funkcionalnim“, rekao je on.

REGEA je, inače, pomogla Gradu Zagrebu da pripremi Akcioni plan energetski održivog razvoja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Direktor REGEA: Energetske agencije u EU su lideri energetske tranzicije

Direktor REGEA Julije Domac rekao je da su energetske agencije u Evropskoj uniji svakako lideri energetske tranzicije, dodavši da REGEA veruje da će podrška kolegama iz Srbije u osnivanju energetske agencije predstavljati zajednički doprinos borbi protiv klimatskih promena.

On je dodao da REGEA posljednjih 11 godina ravnopravno sarađuje sa najboljima u Evropi i da ga raduje što agencija svojim znanjem i iskustvom može inspirisati i susede. Memorandum je potpisan u Energetskom centru Bračak, prvom takvom centru u Hrvatskoj.

Saša Vasilić, predsednik Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborskog okruga, rekao je da su poljoprivreda, turizam i prerađivačka industrija grane po kojima je ovaj region prepoznat i van granica Srbije, pa je zato od primarnog interesa da svoj budući razvoj bazira na cirkularnoj ekonomiji, efikasnoj upotrebi energije i niskougljeničnim procesima, kako bi se sačuvali resursi kojima raspolaže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

13. novembar 2019. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

13. novembar 2019. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj

strategija niskougljenicnog razvoja srbije

Usvojena Strategija niskougljeničnog razvoja Republike Srbije za period od 2023. do 2030. sa projekcijama do 2050.

13. novembar 2019. - Strategija predviđa da se Akcioni plan za njeno sprovođenje u periodu 2024- 2030. usvoji u roku od godinu dana

Termoelektrana Pljevlja ponovo na mrezi

Posle remonta TE Pljevlja ponovo na mreži

13. novembar 2019. - Elektroprivreda Crne Gore podseća da je u toku i izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji TE Pljevlja