OIE

Hrvatska REGEA pomaže RRA Zlatibor da osnuje prvu energetsku agenciju u Srbiji

RRA Zlatibor

Foto: REGEA

Objavljeno

13.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.11.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor (RRA Zlatibor) potpisale su memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji, saopštila je REGEA.

REGEA i RRA Zlatibor će, u cilju uspostavljanja održivog i efikasnog modela energetske tranzicije, razmenjivati informacije, znanja i odgovarajuće prakse, ohrabrivati i podržavati sve vidove i oblike saradnje usmerene na stvaranje adekvatnih institucionalnih modela za koordinaciju energetske tranzicije, navodi se u saopštenju.

Direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić rekao je da u trenutnoj situaciji ima dosta razloga da se razmišlja o strateškom pristupu održivom energetskom razvoju regiona i da je iz tog razloga, uz podršku GIZ DKTI projekta „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji“, organizovana studijska poseta Hrvatskoj tokom koje je potpisan memorandum.

„Smatrali smo da je od presudne važnosti da naši partneri iz regiona iz prve ruke sagledaju modele koji [u Hrvatskoj] postoje duže vremena i pokazali su se izuzetno funkcionalnim“, rekao je on.

REGEA je, inače, pomogla Gradu Zagrebu da pripremi Akcioni plan energetski održivog razvoja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Direktor REGEA: Energetske agencije u EU su lideri energetske tranzicije

Direktor REGEA Julije Domac rekao je da su energetske agencije u Evropskoj uniji svakako lideri energetske tranzicije, dodavši da REGEA veruje da će podrška kolegama iz Srbije u osnivanju energetske agencije predstavljati zajednički doprinos borbi protiv klimatskih promena.

On je dodao da REGEA posljednjih 11 godina ravnopravno sarađuje sa najboljima u Evropi i da ga raduje što agencija svojim znanjem i iskustvom može inspirisati i susede. Memorandum je potpisan u Energetskom centru Bračak, prvom takvom centru u Hrvatskoj.

Saša Vasilić, predsednik Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborskog okruga, rekao je da su poljoprivreda, turizam i prerađivačka industrija grane po kojima je ovaj region prepoznat i van granica Srbije, pa je zato od primarnog interesa da svoj budući razvoj bazira na cirkularnoj ekonomiji, efikasnoj upotrebi energije i niskougljeničnim procesima, kako bi se sačuvali resursi kojima raspolaže.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU milijardu evra grantovima Zapadnom Balkanu podrsku energetici

EU odobrila milijardu evra u grantovima za podršku Zapadnom Balkanu u energetici

13. novembar 2019. - EU će podržati šest projekata zelene energetske infrastrukture na Zapadnom Balkanu iz paketa grantova za investicije vrednog 500 miliona evra

dalekovod povezuje Sloveniju Hrvatsku Madarsku Madjarsku Cirkovce

Zvanično pušten u rad dalekovod koji povezuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku

13. novembar 2019. - ELES, operator prenosnog sistema električne energije u Sloveniji, uspostavio je interkonekciju sa Mađarskom novim dalekovodom Cirkovce-Pince

Okrugli sto mapiranje solarnih potencijala Srbije_

OIE

Mapiranje održivih lokacija za jedan gigavat solarnih elektrana u Srbiji

13. novembar 2019. - Identifikovanje lokacija za razvoj solarnih elektrana treba da se sprovodi u skladu sa principima održivog razvoja, poručili su eksperti okupljeni oko projekta "Pametno planiranje za održivi razvoj – Mapiranje solarnih potencijala Srbije"

Struja egipatske solarne vetroelektrane najjeftinija Africi

Struja iz egipatske solarne i vetroelektrane biće najjeftinija u Africi

13. novembar 2019. - U Egiptu su pred izgradnjom po jedan ogromni solarni i vetropark, iz kojih će struja biti prodavana po najnižim cenama u celoj Africi