x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Hrvatska REGEA pomaže RRA Zlatibor da osnuje prvu energetsku agenciju u Srbiji

13.11.2019. | Komentari: 0Autor:

Foto: REGEA
Hrvatska REGEA pomaže RRA Zlatibor da osnuje prvu energetsku agenciju u Srbiji

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Regionalna razvojna agencija Zlatibor (RRA Zlatibor) potpisale su memorandum o saradnji koji predviđa osnivanje prve energetske agencije u Srbiji, saopštila je REGEA.

REGEA i RRA Zlatibor će, u cilju uspostavljanja održivog i efikasnog modela energetske tranzicije, razmenjivati informacije, znanja i odgovarajuće prakse, ohrabrivati i podržavati sve vidove i oblike saradnje usmerene na stvaranje adekvatnih institucionalnih modela za koordinaciju energetske tranzicije, navodi se u saopštenju.

Direktor RRA Zlatibor Slavko Lukić rekao je da u trenutnoj situaciji ima dosta razloga da se razmišlja o strateškom pristupu održivom energetskom razvoju regiona i da je iz tog razloga, uz podršku GIZ DKTI projekta “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, organizovana studijska poseta Hrvatskoj tokom koje je potpisan memorandum.

“Smatrali smo da je od presudne važnosti da naši partneri iz regiona iz prve ruke sagledaju modele koji [u Hrvatskoj] postoje duže vremena i pokazali su se izuzetno funkcionalnim”, rekao je on.

REGEA je, inače, pomogla Gradu Zagrebu da pripremi Akcioni plan energetski održivog razvoja i prilagođavanja klimatskim promenama.

Direktor REGEA: Energetske agencije u EU su lideri energetske tranzicije

Direktor REGEA Julije Domac rekao je da su energetske agencije u Evropskoj uniji svakako lideri energetske tranzicije, dodavši da REGEA veruje da će podrška kolegama iz Srbije u osnivanju energetske agencije predstavljati zajednički doprinos borbi protiv klimatskih promena.

On je dodao da REGEA posljednjih 11 godina ravnopravno sarađuje sa najboljima u Evropi i da ga raduje što agencija svojim znanjem i iskustvom može inspirisati i susede. Memorandum je potpisan u Energetskom centru Bračak, prvom takvom centru u Hrvatskoj.

Saša Vasilić, predsednik Radne grupe za biomasu i energetsku efikasnost Zlatiborskog okruga, rekao je da su poljoprivreda, turizam i prerađivačka industrija grane po kojima je ovaj region prepoznat i van granica Srbije, pa je zato od primarnog interesa da svoj budući razvoj bazira na cirkularnoj ekonomiji, efikasnoj upotrebi energije i niskougljeničnim procesima, kako bi se sačuvali resursi kojima raspolaže.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.