Električna energija

Evo kako Slovenija planira da dekarbonizuje proizvodnju električne energije

GEN dekarbonizacija sostanj krsko ugalj

Projekat novog bloka u nuklearki Krško (foto: GEN)

Objavljeno

10.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija GEN, jedan od dva državna proizvođača električne energije, planira da dekarbonizuje elektroenergetski sistem Slovenije tako što će izgraditi još jedan blok u nuklearki Krško, hidroelektrane i solarne parkove.

GEN će na ovaj način obezbediti 10 teravat-sati (TWh) čime će nadoknaditi oko 35 odsto električne energije koju sada proizvodi elektrana na ugalj Termoelektrarna Šoštanj, ali i obezbediti dodatne količine koje će biti neophodne za uvođenje električnih vozila i korišćenje električne energije za grejanje i hlađenje. Slovenija još nije zvanično odredila godinu do kada će prestati da koristi ugalj, ali je vlada predložila da to bude 2033.

Niskougljenični miks od nuklearne, hidro i solarne energije

Grupacija GEN na izazove dekarbonizacije slovenačkog elektroenergetskog sistema odgovara mešavinom niskougljenične energije proizvedene u nuklearkama, hidroelektranama i solarnim elektranama, saopštio je menadžment kompanije.

Kompanija smatra da je to rešenje za stabilan, konkurentan i niskougljenični sistem kako u Sloveniji, kako i u regionu.

GEN trenutno upravlja nuklearkom Krško, hidroelektranama u okviru firmi Savske elektrarne i Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), kao i gasnom elektranom Termoelektrarna Brestanica (TEB). Ove elektrane imaju snagu od 1.320 MW, ali s obzirom da GEN poseduje 50 odsto akcija Krškog i 35 odsto HESS-a, proizvodnja koja mu pripadne na godišnjem nivou dostigne oko 3,6 TWh što je 30 odsto ukupne slovenačke proizvodnje.

Najveći deo nove proizvodnje bio bi obezbeđen iz drugog bloka nuklearke Krško

Martin Novšak, generalni direktor GEN Energije, koja upravlja kompanijom GEN skupina, podsetio je da već sada ova firma proizvodi 99 odsto električne energije iz niskougljeničnih izvora. Ulaganjem u proizvodne kapacitete obezbediće se dodatnih 10 TWh električne energije, od čega će najveći deo doći iz drugog bloka nuklearne elektrane Krško (projekat JEK2), oko 9 TWh, a preostalih 1 TWh iz solarnih parkova i hidroelektrana, istakao je Novšak.

Nove elektrane nadoknadiće zatvaranje termoelektrane na ugalj TEŠ

Kako prenosi portal Naš stik, povećanje proizvodnje električne energije nadoknadiće gubitak proizvodnje u Termoelektrani Šoštanj (TEŠ) i obezbediće dovoljno električne energije za e-mobilnost, grejanje i hlađenje.

Danijel Levičar, poslovni direktor GEN Energije, istakao je da će planirano povećanje proizvodnje omogućiti smanjenje uvozne zavisnosti Slovenije.

Kombinacija obnovljivih izvora i nuklearne energije omogućava zemlji da uspešno dekarbonizuje elektroenergetski sistem i pređe na društvo sa niskim sadržajem ugljenika, dodao je on.

Inače, preostalih 70 odsto domaće proizvodnje električne energije u Sloveniji obezbeđuje HSE, koji upravlja elektranama instalisane snage 1.990 MW, uključujući TEŠ, i proizvodi 7,8 TWh godišnje.

GEN skupina, kako je saopšteno, prošle godine ostvarila je dobit od 80 miliona evra.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

istra vetroelektrane na moru irena norveska studija

Istra planira da se snabdeva zelenom energijom iz vetroparkova na Jadranu

10. januar 2022. - Hrvatsko poluostrvopripremiće studiju o potencijalu za gradnju vetroelektrana u Jadranskom moru kako bi obezbedila energetsku nezavisnost

interenergo salonit anhovo solarni paneli ugovor

Interenergo će za Salonit Anhovo instalirati još 1,5 MW solarnih panela

10. januar 2022. - Cemantara će svu struju proizvedenu iz solarne energije otkupljivati direktno od Interenerga i koristiti je u procesu proizvodnje

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

10. januar 2022. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Novo poglavlje za francuske nuklearke: dostupnost vode utiče na bezbednost reaktora

Klimatske promene ugrožavaju rad i bezbednost francuskih nuklearki

10. januar 2022. - Revizorski sud je upozorio da se bezbednost 56 postojećih reaktora, kao i novih projekata, mora sagledati u kontekstu klimatskih promena