Voda

Slovenci na referendumu dobili bitku za pijaću vodu

Slovenians win battle for drinking water referendum

Slika: Referendum za pitno vodo/Facebook

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološka udruženja i aktivisti u Sloveniji odneli su veliku pobedu u borbi za zaštitu voda. Na referendumu za pijaću vodu protiv izmena zakona o vodama glasalo je više od 674.000 građana ili više od 86,6 odsto izašlih glasača.

Nevladine organizacije i eksperti prikupili su više od 50.000 potpisa za održavanje referenduma kako bi zaustavili izmene zakona o vodama, koje je usvojio slovenački parlament u martu.

Građani smatraju da će izmene zakona o vodama ugroziti izvore pijaće vode

Iako je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja tvrdilo da će baš izmenama zakona biti zabranjena izgradnja industrijskih i privatnih objekata u priobalnom području, ekološki aktivisti su uporno ponavljali da će izmene zakona učiniti suprotno – dozvoliti izgradnju ovih objekata što će ugroziti izvore pijaće vode. Većina građana takođe smatra da bi zakonske promene ugrozile vode u Sloveniji.

Referendumsko pitanje je glasilo: „Da li ste za donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je Skupština usvojila 30. marta 2021. godine?“.

Na referendum je izašlo 46,6 odsto upisanih birača, a protiv zakonskih izmena glasalo je 86,6 odsto

Da bi zakonske izmene bile ukinute na referendumu je prvo moralo da izađe najmanje petina od ukupnog broja birača, što je oko 340.000, i to je ostvareno jer ih je glasalo duplo više od potrebnog broja – 46,6 odsto. A, onda je bila neophodno i da većina izašlih birača glasa za, što je, takođe, ostvareno.

Inače, Slovenija je novembra 2016, u to vreme kao druga zemlje u EU posle Slovačke, u ustav uključila pravo na vodu, tako što je vodne resurse proglasila javnim dobrom i sprečila njihovu prodaju.

Voda, koju mnogi nazivaju naftom XXI veka, širom sveta na različite načine postaje jedno od najvažnijih pitanja, dok je u regionu ovo pitanje pokrenuto zbog najezde loše izgrađenih malih hidroelektrana (MHE), pa je problem vode postao glavni prioritet ekoloških aktivista i građana.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

13. jul 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

13. jul 2021. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

13. jul 2021. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

13. jul 2021. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika