Voda

Slovenci na referendumu dobili bitku za pijaću vodu

Slovenians win battle for drinking water referendum

Slika: Referendum za pitno vodo/Facebook

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Ekološka udruženja i aktivisti u Sloveniji odneli su veliku pobedu u borbi za zaštitu voda. Na referendumu za pijaću vodu protiv izmena zakona o vodama glasalo je više od 674.000 građana ili više od 86,6 odsto izašlih glasača.

Nevladine organizacije i eksperti prikupili su više od 50.000 potpisa za održavanje referenduma kako bi zaustavili izmene zakona o vodama, koje je usvojio slovenački parlament u martu.

Građani smatraju da će izmene zakona o vodama ugroziti izvore pijaće vode

Iako je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja tvrdilo da će baš izmenama zakona biti zabranjena izgradnja industrijskih i privatnih objekata u priobalnom području, ekološki aktivisti su uporno ponavljali da će izmene zakona učiniti suprotno – dozvoliti izgradnju ovih objekata što će ugroziti izvore pijaće vode. Većina građana takođe smatra da bi zakonske promene ugrozile vode u Sloveniji.

Referendumsko pitanje je glasilo: „Da li ste za donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je Skupština usvojila 30. marta 2021. godine?“.

Na referendum je izašlo 46,6 odsto upisanih birača, a protiv zakonskih izmena glasalo je 86,6 odsto

Da bi zakonske izmene bile ukinute na referendumu je prvo moralo da izađe najmanje petina od ukupnog broja birača, što je oko 340.000, i to je ostvareno jer ih je glasalo duplo više od potrebnog broja – 46,6 odsto. A, onda je bila neophodno i da većina izašlih birača glasa za, što je, takođe, ostvareno.

Inače, Slovenija je novembra 2016, u to vreme kao druga zemlje u EU posle Slovačke, u ustav uključila pravo na vodu, tako što je vodne resurse proglasila javnim dobrom i sprečila njihovu prodaju.

Voda, koju mnogi nazivaju naftom XXI veka, širom sveta na različite načine postaje jedno od najvažnijih pitanja, dok je u regionu ovo pitanje pokrenuto zbog najezde loše izgrađenih malih hidroelektrana (MHE), pa je problem vode postao glavni prioritet ekoloških aktivista i građana.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konji-Suva-planina_izvor_nestasica-vode_septembar-2021

Presušio jedini izvor vode za stoku na Suvoj planini – hiljadu krava i konja umiralo od žeđi

21 септембра 2021 - Oko 800 krava i 200 konja na Suvoj planini je sredinom septembra ostalo bez vode, nakon što im je presušio jedini izvor za napajanje u letnjim mesecima.

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 септембра 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 августа 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 августа 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda