Vesti

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: iStock

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Objavljeno

24.06.2024.

Država

Komentari

comments icon

1

Podeli

Francuske kompanije Suez i Vinci Construction Grands Projets potpisale su sa Srbijom memorandum o razumevanju za izgradnju i upravljanje prvim beogradskim postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje u Velikom Selu trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save i poboljšanju kvaliteta života stanovništva, objavio je Suez.

Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda izvodio bi konzorcijum Suez-Vinci, dok bi za upravljanje i održavanje bila zadužena zajednička firma javnog komunalnog preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija i kompanije Suez.

Predviđeno je da postrojenje ima kapacitet za prečišćavanje 423.000 kubnih metara otpadnih voda dnevno, što je jednako količini koju proizvodi 1,5 miliona stanovnika. Prema ranijim procenama, izgradnja i puštanje u rad fabrike koštali bi oko 700 miliona evra.

Postrojenje bi moglo da proizvodi i toplotnu energiju, biogas i struju iz solara

Novo, moderno postrojenje će imati najsavremenije tehnologije za dobijanje toplotne energije, smanjenje potrošnje električne energije, povećanje proizvodnje biogasa i, potencijalno, proizvodnju obnovljive električne energije kroz projekat fotonaponske elektrane, saopštio je Suez.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije izjavio da će se postrojenje za otpadne vode u Velikom Selu graditi u saradnji sa Francuskom, ali da će radove izvoditi kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC). Vučić je te planove objavio nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Parizu u aprilu.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije rekao da će postrojenje u Velikom Selu graditi kineski CRBC

CRBC je partner Srbije na projektu izgradnje desetina lokalnih sistema za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacionih mreža, kao i rehabilitacije ili izgradnje šest regionalnih deponija. Komercijalni ugovori, vredni 3,2 milijarde evra, potpisani su u februaru 2021.

Prema ranijim najavama, izgradnja postrojenja za otpadne vode u Velikom Selu, jednog od pet planiranih na teritoriji Beograda, trebalo je da počne 2023. godine.

Komentara: (1)
Jadranka / 06.08.2024.

Memorandumi, ugovori, Francuzi projektuju, grade, izvođači Kinezi, ma šta je ovde istina od svih ovih oprečnih informacija. Ogade vam se nadležni za brigu o životnoj sredini, ogadi vam se naš „beli“ grad od prljavštine reka, rečice Topčiderke i smetlišta. Ne verujem obećanjima predugo traju bez realizacije!!?

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zakon o upravljanju otpadom, Crna Gora, zabrana jednokratne plastike

Crna Gora zabranila tanke plastične kese

24. jun 2024. - Crna Gora je uvela zabrane i ograničenja za upotrebu plastičnih kesa i jednokratne plastične ambalaže

visekratna ambalaza za poneti

U Danskoj uvedeno rešenje za prekomerno korišćene ambalažne plastike – depozitni sistem sa višekratnim čašama

24. jun 2024. - Grad Orhus u Danskoj testira depozitni sistem za višekratne čaše za poneti u nameri da smanji ambalažni otpad

Veliki pacificki tepih smeca

Veliki pacifički tepih smeća može da se očisti u narednoj deceniji

24. jun 2024. - Ocean Cleanup tvrdi da bi sa 7,5 milijardi dolara mogao da za deset godina očisti celokupno smeće nagomilano u Pacifiku

Ponovo, Pionir otvorena skola, e-otpad

Ponovo – grupa mladih ljudi daje novi život starim uređajima

24. jun 2024. - Ponovo je projekat za popravku i ponovno korišćenje elektronike i baterija. Vodi ga Pionir slobodna škola iz Kikinde.