Električna energija

Vlada Srbije dala zeleno svetlo za memorandum o saradnji sa EDF-om

srbija edf memorandum djedovic handanovic

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

05.04.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

05.04.2024.

Država

Podeli

Vlada Srbije usvojila je Memorandum o razumevanju sa francuskom državnom energetskom kompanijom EDF o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama. Potencijalne oblasti saradnje su nuklearna energija i hidroenergija.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju očekuje se tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Vučić je juče zatražio da se počne sa radom na izmeni regulative za gradnju nuklearki, i najavio da će nuklearna energija biti jedna od važnih tema o kojoj će razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Inače, pre samo nedelju dana EDF je sa Vladom Crne Gore započeo strateško partnerstvo, uz mogućnost zajedničke gradnje hidroelektrana.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da se Memorandumom stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF-om u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Moguća je i saradnja i u razvoju rešenja za skladištenje energije

Takođe, kako je istakla, EDF je zainteresovan za saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u razvoju novih, revitalizaciji postojećih, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u zaštite životne sredine, tehnologije i prakse.

Memorandumom je predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, izjavila je Đedović Handanović.

Ministarka se danas sastala i sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i saradnji u oblasti energetike.

Đedović Handanović: Prilika da vratimo obrazovane mlade ljude u zemlju

Ona je naglasila da se sa Francuskom razgovara o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Francuska, kako je istakla, oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Đedović Handanović je rekla da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, o čemu će se u narednom periodu intenzivno razgovarati.

Ona smatra da je to i prilika da Srbija vrati veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju.

Komentara: (2)
Jakov / 06.04.2024.

Kad kazete saradnja verovatno mislite da ce Francuska svoj nuklearni otpad skladistiti u Srbiji.

Нино Белов / 11.04.2024.

Србији и Србима то стварно није потребно, ни најмање…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

5. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

5. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

5. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

5. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače