Električna energija

Vlada Srbije dala zeleno svetlo za memorandum o saradnji sa EDF-om

srbija edf memorandum djedovic handanovic

Foto: Emilija Jovanović

Objavljeno

05.04.2024.

Država

Podeli

Objavljeno

05.04.2024.

Država

Podeli

Vlada Srbije usvojila je Memorandum o razumevanju sa francuskom državnom energetskom kompanijom EDF o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog i saradnju u energetskoj tranziciji i niskougljeničnim tehnologijama. Potencijalne oblasti saradnje su nuklearna energija i hidroenergija.

Potpisivanje Memoranduma o razumevanju očekuje se tokom predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike. Vučić je juče zatražio da se počne sa radom na izmeni regulative za gradnju nuklearki, i najavio da će nuklearna energija biti jedna od važnih tema o kojoj će razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Inače, pre samo nedelju dana EDF je sa Vladom Crne Gore započeo strateško partnerstvo, uz mogućnost zajedničke gradnje hidroelektrana.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da se Memorandumom stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF-om u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

Moguća je i saradnja i u razvoju rešenja za skladištenje energije

Takođe, kako je istakla, EDF je zainteresovan za saradnju sa Elektroprivredom Srbije (EPS) u razvoju novih, revitalizaciji postojećih, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u zaštite životne sredine, tehnologije i prakse.

Memorandumom je predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, izjavila je Đedović Handanović.

Ministarka se danas sastala i sa ambasadorom Francuske Pjerom Košarom sa kojim je razgovarala o pripremi predstojeće posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i saradnji u oblasti energetike.

Đedović Handanović: Prilika da vratimo obrazovane mlade ljude u zemlju

Ona je naglasila da se sa Francuskom razgovara o strateškoj saradnji u mnogim oblastima, među kojima je energetika jedna od najznačajnijih. Francuska, kako je istakla, oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Đedović Handanović je rekla da zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju Srbija nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti, o čemu će se u narednom periodu intenzivno razgovarati.

Ona smatra da je to i prilika da Srbija vrati veliki broj obrazovanih mladih ljudi u zemlju.

Komentara: (2)
Jakov / 06.04.2024.

Kad kazete saradnja verovatno mislite da ce Francuska svoj nuklearni otpad skladistiti u Srbiji.

Нино Белов / 11.04.2024.

Србији и Србима то стварно није потребно, ни најмање…

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

5. april 2024. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

5. april 2024. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

5. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

5. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova