Električna energija

Vučić pozvao da se spremi regulativa za izgradnju nuklearki

vlada-sednica-vucic-nuklearke

Foto: Vlada Srbije

Objavljeno

04.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Potrošnja električne energije u Srbiji će se do 2050. godine učetvorostručiti i jedini način da se taj problem reši je da se izgrade velike i male nuklearke, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je na sednici Vlade pozvao da se počne sa radom na izmeni regulative u toj oblasti.

Nuklearke će biti jedna od važnih tema o kojoj će razgovarati u Francuskoj na predstojećem susretu sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom. Francuska je najveća evropska nuklearna energetska sila, koja 70% struje dobija iz nuklearne energije, napomenuo je Vučić. Teme razgovora će takođe uključivati automobile i proizvodnju baterija, stoji u saopštenju Vlade.

“Želim samo da znate da ćemo mi do 2050. godine četiri puta više električne energije da trošimo nego danas. Šta god radili, kako god radili, nikakvu šansu nemamo, ukoliko brzo ne krenemo u rešavanje tog problema. A rešavanje tog problema je jedino moguće izgradnjom velikih i malih nuklearki,” rekao je Vučić na vanrednoj sednici Vlade u četvrtak.

Potrebno pripremiti neophodne zakonske izmene

Predsednik Srbije je pozvao okupljene na sednici Vlade da obave neophodne pripreme za promenu legislative u našoj zemlji. Podsetimo da je u Srbiji od 1989. na snazi nuklearni moratorijum.

Vučić: Srbiji treba podrška za izgradnju barem četiri mala modularna reaktora

Na Samitu o nuklearnoj energiji 2024. održanom u Briselu u martu, Vučić je otkrio da je Srbija zainteresovana za izgradnju „barem četiri mala modularna reaktora (SMR) koji mogu da nadomeste 1.200 megavata.“

Međutim, po njegovim rečima, Srbija ne zna kako da finansira takav projekat, vredan do osam milijardi evra. „Bićemo spremni za značajno učešće, ali treba nam neka vrsta podrške od drugih strana, od vodećih država, vodećih zemalja Evropske unije,“ izjavio je Vučić.

Na samitu su se okupili lideri i predstavnici vlada Slovenije, Hrvatske, Srbije, Rumunije, Bugarske i Turske, što oslikava nagli preokret politike nazad ka atomskoj energiji. Jedan od faktora je navala projekata za tehnologiju malih modularnih reaktora, mada je ona daleko od dostizanja zrele faze razvoja.

Krajem 2021. godine, Vučić je rekao da Srbija razmatra mogućnost izgradnje nuklearne elektrane, a pre toga je izjavio da Srbija želi da da postane manjinski vlasnik neke nuklearne elektrane u regionu, kao i da je jedna od opcija nuklearka u mađarskom gradu Pakš.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

4. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

4. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

4. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

4. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače