Voda

Slovenija od sada i Ustavom brani prodaju izvora vode

Slovenija od sada i Ustavom brani prodaju izvora vode

Slika: Niksy from Pixabay

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Podeli

Objavljeno

22.11.2016.

Država

Podeli

Slovenački parlament je novim ustavnim amandmanom proglasio pravo na pitku vodu osnovnim ljudskim pravom. Time se praktično onemogućava privatizacija u ovoj oblasti, jer će izvorima i drugim vodnim resursima moći da upravlja samo država.

Državni zbor je 17. novembra usvojio amandman na Ustav Republike Slovenije kojim se suštinski voda proglašava za javno dobro i sprečava njena komercijalizacija. Dopuna najvažnijeg zakonskog akta Slovenije uvojena je sa 64 glasa „za“ i bez i jednog „protiv“. Državni zbor ima ukupno 90 poslanika.

U novom Članu 70A Ustava se navodi da svaki građanin Slovenije ima pravo na pitku vodu, da je voda javno dobro pod upravom države, i da izvori vode pre svega i trajno treba da služe snabdevanju stanovnika pitkom vodom i vodom za domaćinstva. Zbog svega toga, vodni resursi ne mogu da budu predmet prodaje.

Država planira da vodnim resursima upravlja posredstvom organa lokalnih zajednica, a za sprovođenje ove ustavne odredbe će morati da se donesu novi zakoni i propisi.

Slovenija je tako, posle Slovačke postala druga država članica Evropske Unije (EU),  koja je pravo na vodu stavila u ustav. Premijer Miro Cerar je vodna bogatstva Slovenije opisao kao „tečno zlato 21. veka“ i pohvalio zajedničko delovanje stručnjaka, političara i zainteresovanih strana, jer su time podržali viziju moderne i „zelene Slovenije“.

„To što skoro svuda u Sloveniji možemo da vodu pijemo iz česme ne sme da se podrazumeva. To je velika povlastica Slovenaca koju moramo očuvati ne samo zbog nas nego i zbog sledećih generacija,“ poručio je predsednik slovenačke vlade u obraćanju poslanicima. „Kao što će u budućnosti postati još vrednije dobro, pritisak oko vode će biti sve jači, a mi ne smemo popustiti,“ dodao je Cerar uz napomenu da je kvalitet vode u Sloveniji vrhunski i da će zbog toga pritisci velikih korporacija da se vodni resursi prodaju biti još veći.

Premijer Miro Cerar je naglasio važnost činjenice da su u izmeni ustava učestvovali ne samo pravnici već i građanska udruženja. Uprkos premijerovim rečima, čelnici bar dve opozicione stranke u parlamentu su prigovarale da je reč o običnoj promociji, i da se država slabo brine o izvorima, jezerima i drugim vodnim resursima.

Inicijativu za usvajanje novog člana ustava pokrenula je organizacija Civilina inicijativa za Sloveniju i slobodu, koja je pozdravila odluku parlamenta i koju smatra svojom pobedom.

„Hvala svima! Posebno hvala svima od preko 56.000 potpisinika peticije o upisivanju neotuđivog prava na vodu u Ustav, medijima koji su nam omogućili da predstavimo svoje stavove, stručnjacima koji su nam pomagali, i na kraju političarima koji su nas poslušali. Ovo je velika pobeda za naše društvo,“ izjavio je Dejan Ogrinec iz ove organizacije.

Na istoj sednici Državnog zbora je ratifikovan i Pariski sporazum o klimatskim promenama (COP21), koji je dobio podršku svih 76 prisutnih poslanika.

Tagovi: , ,
Komentara: (10)
Jozica / 07.06.2019.

Mogu samo reci…
SLOVENCI I CESI…SVAK cast

Markica / 07.06.2019.

To se zove država i tako treba biti svuda.

Zorica / 11.06.2019.

Bravo Slovenijo!
Probudi se Srbijo!

Bratislav Milanović / 11.06.2019.

Evo putokaza kako Srbija može da spasi svoje upropašćene, zagađene opustošene vode. Samo u Srboji je put od predloga do usvajanja zakona u Skupštini dalek, kao do Jupitera. Kada bi država stavila vode pod svoju kontrolu kao što to čine zemqe u kojima ima pameti, raspolagala bi značajnim pogatstvom. Naravno, pod uslovom da država stvarno brine o vodama. Na žalost, kod nas se uvek pojavi neki Nušićev teča Sava koji od Živke ministarke traži „koncesiju da poseče kakvu državnu šumu“. Kod nas se državno shvata kao ničije ili svačije i kad nekog magarca pitaš zašto upropašćava državnu imovinu on odgovara: „Šta se to tebe tiče? Je li to tvoje. E, ako je državno onda jeste i moje kao i njegovo. I zato: ne dam!!!

visnjaizoliKiš / 17.06.2019.

Svaka čast.Bio sam u Sloveniji nekoliko puta još pre ulaska u EU a i posle.Primer uređene države,ekološki čiste .Primer kako treba čuvati svoje resurse.Treba svi da pročitaju pismo-poruku indijanskog poglavice pred najezdom evropskih otpadnika-kolonizatora da planine, reke,jezera,mora šume iživotinjski i biljni svet pripadaju LJUDIMA a ne Neljudima izrodima ljudske rase.Da li mora sve da se pošto poto privatizuje i proda u bescenje.Zar rudnike i izvorišta moramo prodati jer mi ne umemo da ih sačuvamo.Borski rudnik bakra čitaj zlata ustupismo strancima a znamo da su zlatne poluge bile temelj narodne banke i bivše nam i sadašnje domovine.Tuga.Tu ni sto mudraca ne može biti pametan.S nadom u gramatično bolje sutra vaš dopisnik.

Marinela Koželj / 25.06.2019.

Najlepše dane svog detinjstva, pre nekih 65 godina, provodila sam u Kranjskoj Gori. Tada je Pišnjica tekla nekih stotinak metara dalje, a jezero na Jasni nije postojalo. Bilo je samo kupalište sa bazenom , čija se voda zagrevala vijugavim kanalima izloženim suncu. Čista okolina.! Uvek su me privlačili Prisojnik i Razor i ta veličanstvena priroda će mi ostati zauvek u sećanju.

Mila / 08.09.2019.

Slovenija bi trebalo da bude uzor svim zemljama u regionu. Nasi bi prodali i vazduh stranom investitoru, pa posle da ga gradjani placaju. Salu na stranu, sve privatizacije vode treba ponistiti i upravljanje nad resursima vode dati nezavisnom telu u kome ne sme da radi niko ko ima politicki background.

Dragoslav Radić / 16.09.2019.

U budućnosti će voda biti dragocenija i skuplja od nafte ! Srbi,pamet u glavu.Čuvajte vodu za opstanak novih generacija.
Zar treba neko spolja da nam ukaže na to ?
.

Zelko / 22.11.2019.

Lustracija,lustracija i opet lustracija sojica,mike spiljka i sl…

Avgi / 27.11.2019.

Da … Slovenija je svoju pitku vodu zastitila … ali zato se pojavljuju neke firme iz R Slovenije koje MHE guraju ovde kod nas … Dalji komentar .. NO COMMENTS

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu ima primat koriscenju pravo na vodu

Ko u Srbiji prvi dograbi vodu, taj ima primat u njenom korišćenju

05 септембра 2022 - Po nalazima iz istraživanja Navodno pravo – Pravo na vodu u Republici Srbiji, milion stanovnika povremeno ili stalno nema pristup čistoj vodi

Naucnici kisnica nigde nije bezbedna za pice

Naučnici upozorili da kišnica nigde nije bezbedna za piće

11 августа 2022 - Ako se gleda po najstrožim standardima, kišnica svuda na svetu sadrži previše večnih hemikalija (PFAS), čiji štetni uticaj još nije dovoljno poznat

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija