x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Slovenija od sada i Ustavom brani prodaju izvora vode

22.11.2016. | Komentari: 10 CommentsAutor:

Slika: Pixabay
Slovenija od sada i Ustavom brani prodaju izvora vode

Slovenački parlament je novim ustavnim amandmanom proglasio pravo na pitku vodu osnovnim ljudskim pravom. Time se praktično onemogućava privatizacija u ovoj oblasti, jer će izvorima i drugim vodnim resursima moći da upravlja samo država.

Državni zbor je 17. novembra usvojio amandman na Ustav Republike Slovenije kojim se suštinski voda proglašava za javno dobro i sprečava njena komercijalizacija. Dopuna najvažnijeg zakonskog akta Slovenije uvojena je sa 64 glasa „za“ i bez i jednog „protiv“. Državni zbor ima ukupno 90 poslanika.

U novom Članu 70A Ustava se navodi da svaki građanin Slovenije ima pravo na pitku vodu, da je voda javno dobro pod upravom države, i da izvori vode pre svega i trajno treba da služe snabdevanju stanovnika pitkom vodom i vodom za domaćinstva. Zbog svega toga, vodni resursi ne mogu da budu predmet prodaje.

Država planira da vodnim resursima upravlja posredstvom organa lokalnih zajednica, a za sprovođenje ove ustavne odredbe će morati da se donesu novi zakoni i propisi.

Slovenija je tako, posle Slovačke postala druga država članica Evropske Unije (EU),  koja je pravo na vodu stavila u ustav. Premijer Miro Cerar je vodna bogatstva Slovenije opisao kao „tečno zlato 21. veka“ i pohvalio zajedničko delovanje stručnjaka, političara i zainteresovanih strana, jer su time podržali viziju moderne i „zelene Slovenije“.

„To što skoro svuda u Sloveniji možemo da vodu pijemo iz česme ne sme da se podrazumeva. To je velika povlastica Slovenaca koju moramo očuvati ne samo zbog nas nego i zbog sledećih generacija,“ poručio je predsednik slovenačke vlade u obraćanju poslanicima. „Kao što će u budućnosti postati još vrednije dobro, pritisak oko vode će biti sve jači, a mi ne smemo popustiti,“ dodao je Cerar uz napomenu da je kvalitet vode u Sloveniji vrhunski i da će zbog toga pritisci velikih korporacija da se vodni resursi prodaju biti još veći.

Premijer Miro Cerar je naglasio važnost činjenice da su u izmeni ustava učestvovali ne samo pravnici već i građanska udruženja. Uprkos premijerovim rečima, čelnici bar dve opozicione stranke u parlamentu su prigovarale da je reč o običnoj promociji, i da se država slabo brine o izvorima, jezerima i drugim vodnim resursima.

Inicijativu za usvajanje novog člana ustava pokrenula je organizacija Civilina inicijativa za Sloveniju i slobodu, koja je pozdravila odluku parlamenta i koju smatra svojom pobedom.

„Hvala svima! Posebno hvala svima od preko 56.000 potpisinika peticije o upisivanju neotuđivog prava na vodu u Ustav, medijima koji su nam omogućili da predstavimo svoje stavove, stručnjacima koji su nam pomagali, i na kraju političarima koji su nas poslušali. Ovo je velika pobeda za naše društvo,“ izjavio je Dejan Ogrinec iz ove organizacije.

Na istoj sednici Državnog zbora je ratifikovan i Pariski sporazum o klimatskim promenama (COP21), koji je dobio podršku svih 76 prisutnih poslanika.

Komentari (10)

Jozica / 07.06.2019.

Mogu samo reci…
SLOVENCI I CESI…SVAK cast

Markica / 07.06.2019.

To se zove država i tako treba biti svuda.

Zorica / 11.06.2019.

Bravo Slovenijo!
Probudi se Srbijo!

Bratislav Milanović / 11.06.2019.

Evo putokaza kako Srbija može da spasi svoje upropašćene, zagađene opustošene vode. Samo u Srboji je put od predloga do usvajanja zakona u Skupštini dalek, kao do Jupitera. Kada bi država stavila vode pod svoju kontrolu kao što to čine zemqe u kojima ima pameti, raspolagala bi značajnim pogatstvom. Naravno, pod uslovom da država stvarno brine o vodama. Na žalost, kod nas se uvek pojavi neki Nušićev teča Sava koji od Živke ministarke traži “koncesiju da poseče kakvu državnu šumu”. Kod nas se državno shvata kao ničije ili svačije i kad nekog magarca pitaš zašto upropašćava državnu imovinu on odgovara: “Šta se to tebe tiče? Je li to tvoje. E, ako je državno onda jeste i moje kao i njegovo. I zato: ne dam!!!

visnjaizoliKiš / 17.06.2019.

Svaka čast.Bio sam u Sloveniji nekoliko puta još pre ulaska u EU a i posle.Primer uređene države,ekološki čiste .Primer kako treba čuvati svoje resurse.Treba svi da pročitaju pismo-poruku indijanskog poglavice pred najezdom evropskih otpadnika-kolonizatora da planine, reke,jezera,mora šume iživotinjski i biljni svet pripadaju LJUDIMA a ne Neljudima izrodima ljudske rase.Da li mora sve da se pošto poto privatizuje i proda u bescenje.Zar rudnike i izvorišta moramo prodati jer mi ne umemo da ih sačuvamo.Borski rudnik bakra čitaj zlata ustupismo strancima a znamo da su zlatne poluge bile temelj narodne banke i bivše nam i sadašnje domovine.Tuga.Tu ni sto mudraca ne može biti pametan.S nadom u gramatično bolje sutra vaš dopisnik.

Marinela Koželj / 25.06.2019.

Najlepše dane svog detinjstva, pre nekih 65 godina, provodila sam u Kranjskoj Gori. Tada je Pišnjica tekla nekih stotinak metara dalje, a jezero na Jasni nije postojalo. Bilo je samo kupalište sa bazenom , čija se voda zagrevala vijugavim kanalima izloženim suncu. Čista okolina.! Uvek su me privlačili Prisojnik i Razor i ta veličanstvena priroda će mi ostati zauvek u sećanju.

Mila / 08.09.2019.

Slovenija bi trebalo da bude uzor svim zemljama u regionu. Nasi bi prodali i vazduh stranom investitoru, pa posle da ga gradjani placaju. Salu na stranu, sve privatizacije vode treba ponistiti i upravljanje nad resursima vode dati nezavisnom telu u kome ne sme da radi niko ko ima politicki background.

Dragoslav Radić / 16.09.2019.

U budućnosti će voda biti dragocenija i skuplja od nafte ! Srbi,pamet u glavu.Čuvajte vodu za opstanak novih generacija.
Zar treba neko spolja da nam ukaže na to ?
.

Zelko / 22.11.2019.

Lustracija,lustracija i opet lustracija sojica,mike spiljka i sl…

Avgi / 27.11.2019.

Da … Slovenija je svoju pitku vodu zastitila … ali zato se pojavljuju neke firme iz R Slovenije koje MHE guraju ovde kod nas … Dalji komentar .. NO COMMENTS

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.