OIE

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Foto: Liverpool City Region

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata. Projekat Mersey Tidal Power, vredan više milijardi funti, ušao je i formalno u fazu planiranja.

Liverpulski zaliv, na ušću reke Merzi u Irsko more, ima najveći raspon plime i oseke u Velikoj Britaniji. Iznosi i do 10 metara, što ga čini idealnim mestom za izgradnju elektrane koja bi koristila energiju morskih mena.

Princip je jednostavan i vrlo sličan hidroelektranama. Plima i oseka se iskorišćavaju pomoću generatora s velikim podvodnim turbinama projektovanim da kinetičku energiju vode tokom morskih mena pretvaraju u struju.

Projekat Mersey Tidal Power ima jedinstven pristup i predviđa 28 turbina pojedinačnog kapaciteta 25 megavata.

Elektrana bi bila u brani sa ustavom za propuštanje plovila. Mogla bi više od 120 godina da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora i da omogući otvaranje hiljada radnih mesta u izgradnji i proizvodnji, poručuju lokalne vlasti.

Brana bi doprinela sprečavanju poplava

Na brani bi mogla da bude prva direktna pešačko-biciklistička veza između Liverpula i Virala. Lokalna samouprava u kolevci prve industrijske revolucije navode da takav objekat bio jeftinija opcija od lagune i imao i druge prednosti uključujući sprečavanje poplava. Pritom su skrenule pažnju na posledice klimatskih promena i porast nivoa mora.

Za realizaciju je potrebna je i finansijska podrška vlade, istakli su čelni ljudi Liverpula. Poduhvat procenjuju na 3,5 milijarde funti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. april 2024. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. april 2024. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. april 2024. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. april 2024. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.