OIE

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Foto: Liverpool City Region

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata. Projekat Mersey Tidal Power, vredan više milijardi funti, ušao je i formalno u fazu planiranja.

Liverpulski zaliv, na ušću reke Merzi u Irsko more, ima najveći raspon plime i oseke u Velikoj Britaniji. Iznosi i do 10 metara, što ga čini idealnim mestom za izgradnju elektrane koja bi koristila energiju morskih mena.

Princip je jednostavan i vrlo sličan hidroelektranama. Plima i oseka se iskorišćavaju pomoću generatora s velikim podvodnim turbinama projektovanim da kinetičku energiju vode tokom morskih mena pretvaraju u struju.

Projekat Mersey Tidal Power ima jedinstven pristup i predviđa 28 turbina pojedinačnog kapaciteta 25 megavata.

Elektrana bi bila u brani sa ustavom za propuštanje plovila. Mogla bi više od 120 godina da proizvodi energiju iz obnovljivih izvora i da omogući otvaranje hiljada radnih mesta u izgradnji i proizvodnji, poručuju lokalne vlasti.

Brana bi doprinela sprečavanju poplava

Na brani bi mogla da bude prva direktna pešačko-biciklistička veza između Liverpula i Virala. Lokalna samouprava u kolevci prve industrijske revolucije navode da takav objekat bio jeftinija opcija od lagune i imao i druge prednosti uključujući sprečavanje poplava. Pritom su skrenule pažnju na posledice klimatskih promena i porast nivoa mora.

Za realizaciju je potrebna je i finansijska podrška vlade, istakli su čelni ljudi Liverpula. Poduhvat procenjuju na 3,5 milijarde funti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

1. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

1. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

1. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

1. april 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti