OIE

Škoti predvode komercijalizaciju plutajućih elektrana na plimu

Tvorci najjace plimne turbine omasovljavanju tehnologije Orbital

Foto: Orbital Marine Power

Objavljeno

02.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Turbina O2, nedavno postavljena pored škotske obale, poslužiće kao osnov za komercijalizaciju tehnologije plutajućih elektrana na plimu i njihove integracije s proizvodnjom vodonika i struje iz vetra i baterijama. Kompanija Orbital Marine Power razvila je ovu tehnologiju i na čelu je konzorcijuma kompanija i naučnih institucija koji je dobio podršku EU za masovniju primenu ove tehnologije.

Tehnologija plutajućih elektrana brzo napreduje. Najveća plutajuća vetroelektrana na planeti puštena je u rad u avgustu u Severnom moru nedaleko od istočne Škotske, ubrzo nakon što je kompanija Orbital Marine Power instalirala najjaču plimnu turbinu na svetu, nazvanu O2. Taj sistem se nalazi pored Orknijskih ostrva na severu i ima kapacitet of dva megavata.

Orbital je sada osnovao panevropski konzorcijum za sprovođenje projekta FORWARD-2030 u delo. Vredan je 26,7 miliona evra, a treba da komercijalizuje proizvodnju energije iz plime na plutajućim objektima. Evropska unija je poduhvat podržala grantom od 20,5 miliona evra iz programa Horizon 2020.

Simbolično, pokretači projekta nameravaju da instaliraiju elektrane na plimu ukupne snage 2.030 megavata do 2030. godine. Predviđeno je da aktivnosti traju do 2025. godine.

Orbital će sa sledećim postrojenjem integrisati baterije, proizvodnju vodonika

Partneri će takođe kombinovati proizvodnju iz plimnih elektrana, koja je predvidljiva, sa vetroturbinama, prenosom struje na mrežu, skladištenjem u baterijama i proizvodnjom vodonika. U planu je da se sledeća turbina koju izbaci Orbital upari sa pogonom za proizvodnju vodonika i sistemom baterija u centru za energetiku mora EMEC na Orkniju. Biće postavljena pored O2.

Treba pomenuti i da SINN Power već neko vreme eksperimentiše sa sličnim kombinacijama.

Konzorcijum će raditi na poboljšanju kapaciteta i performansi, praćenju uticaja na životnu sredinu i prostornom planiranju mora

U grupaciji kažu da će se posvetiti integraciji elektrana na plimu velikih kapaciteta u buduće energetske sisteme s neutralnim neto emisijama gasova s efektom staklene bašte, uporedo sa praćenjem uticaja na životnu sredinu i prostornim planiranjem mora.

Orbital namerava da s tehničkim partnerom SKF-om unapredi način konstruisanja tako da se pojačaju kapacitet i performanse.

EMEC je zadužen da organizuje rad pokaznog pogona i proizvodnju vodonika i da izradi sveobuhvatan program praćenja uticaja na životnu sredinu.

Firma Engie Laborelec ima zadatak da se pozabavi integracijom velikih kapaciteta plimne energije i razvije pametan sistem za upravljanje kao i alatku za operativno prognoziranje. Univerzitet u Edinburgu će izvršiti tehno-ekonomsku analizu plimne energije.

Orbital je otkrio da su članice grupacije već pronašle lokacije s ukupnim potencijalom proizvodnje plimne energije od preko dva gigavata.

Najjace plimne turbine omasovljavanju tehnologije Orbital

Struja se kablovima prenosi na kopno

Brzina plime na mestu gde se nalazi O2 može da premaši tri metra u sekundi. Orbital, osnovan 2002. godine, testirao je dve turbine pre ovog pogona. Električna energija se prenosi dinamičkim kablom do dna mora, a onda se statičkim kablom sprovodi do elektroenergetske mreže na kopnu.

Horizon 2020 je podržao i ovaj poduhvat. Škotska je takođe među finansijerima jer je i njen Saltire Tidal Energy Challenge Fund odvojio sredstva za O2.

Nova Innovation, takođe iz Škotske, nedavno je obezbedila 6,4 miliona funti od škotske nacionalne investicione banke SNIB za proizvodnju i distribuciju svojih podvodnih plimnih turbina i istraživanje i razvoj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Konferencija RES fondacije Siromasni subvencije ubrza dekarbonizacija grejanja

Konferencija RES fondacije: Siromašni moraju dobiti veće subvencije da se ubrza dekarbonizacija grejanja

03 децембра 2021 - Ugrožena domaćinstva u regionu mahom ne mogu da priušte renoviranje stambenog prostora i zamenu grejnih tela, čak ni uz subvenciju od 50 odsto

Lidar uredaji meriti snagu vetra gasnim platformama Severnom Jadranu

Lidar uređaji će meriti snagu vetra na gasnim platformama u Severnom Jadranu

03 децембра 2021 - Megajoule na platformama neimenovanog klijenta primenjuje lidar tehnologiju za istraživanje potencijala za izgradnju vetroelektrana na moru

Ne-to.-0- konferencija RES Fondacija

Gledajte UŽIVO konferenciju RES Fondacije Grejanje na 0!

02 децембра 2021 - Ne to. 0! Grejanje na 0! je druga godišnja konferencija RES Fondacije na temu balkanskog vazduha “između dve vatre”. Gledajte uživo na našem portalu.

Energetska zajednica Paket cistu energiju Mapu puta dekarbonizacije

Energetska zajednica usvojila Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije

30 новембра 2021 - Ministarski savet je usvojio Paket za čistu energiju, Mapu puta dekarbonizacije i Propis za sigurnost snabdevanja gasom