OIE

Završena je najveća plutajuća vetroelektrana na svetu

Zavrsena najveca plutajuca vetroelektrana svetu

Cobra Group

Objavljeno

30.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.08.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Cobra Wind je pored obale Škotske instalirao i kompaniji Pilot Offshore Renewables predao na korišćenje plutajuću vetroelektranu Kincardine od 50 megavata, najveću na planeti.

American Bureau of Shipping ili ABS, koji je proglasio Kincardine Offshore Wind najvećim projektom plutajuće vetroelektrane na svetu, otkrio je da su radovi okončani. Vestas je isporučio pet turbina V164 od po 9,53 megavata, a njegova mašina V80 od dva megavata je još 2018. otvorila projekat.

Sistem je instaliran na površini od 110 kvadratnih kilometara u Severnom moru. Škotskoj je najbliži na 15 kilometara do obale. Turbine su postavljene na trokrake poluponiruće platforme, odvučene na svoja mesta i učvršćene za dno na po 60 do 80 metara ispod površine sa po četiri sajle.

Turbine su plovila

Pilot Offshore Renewables je angažovao izvođača po imenu Cobra Wind, čiji je vlasnik ACS Group, za projektovanje, konstruisanje, izgradnju i puštanje u rad ovih plutajućih objekata s vetrenjačama ukupne snage skoro 50 megavata. Učesnici u projektu procenjuju godišnju proizvodnju na 218 gigavat-sati, što bi zadovoljilo potrošnju struje 55.000 škotskih domaćinstava.

Svih šest agregata pluta sa zastavom Maršalskih Ostrva

Budući da su platforme u tehničkom smislu plovila, investitor im je, u saradnji s ABS-om, stavio zastave Republike Maršalska Ostrva. Pilot Offshore Renewables je u mešovitom vlasništvu firmi MacAskill Associates i Renewable Energy Ventures.

Kincardin je, po raspoloživim podacima, prva plutajuća vetroelektrana sa turbinama kapaciteta većeg od devet megavata. Za instaliranje je bila zadužena kompanija Bourbon Subsea Services.

Kina se po kapacitetu vetroparkova na vodi približava Velikoj Britanijiž

Što se tiče šireg tržišta vetroelektrana na vodi, Nemačka je po nedavnom globalnom izveštaju prepustila drugo mesto Kini u prvoj polovini godine. World Forum Offshore Wind je saopštio da su novi propisi treći put zaredom blokirali građevinske aktivnosti u najvećoj privredi Evrope.

Ujedinjeno Kraljevstvo je ostalo na vrhu tabele, sa 10,4 gigavata, a Kina se propela do 7,9 gigavata, jer je u posmatranom periodu dodala 834 megavata. Međutim, najnaseljenija zemlja sveta u pripremi ima 5,3 gigavata, a Velika Britanija samo 3,7. Holandija je četvrta na grafikonu, sa instaliranih 2,6 gigavata.

Na Kinu odlazi 53 odsto od deset gigavata koji su u izgradnji u svetu

Ukupna snaga vetroparkova na vodi u svetu dostigla je 34,1 gigavat, u poređenju sa 4,8 gigavata zabeleženih 2012. godine. Na planeti je trenutno aktivno samo 169 takvih postrojenja. U izgradnji je deset gigavata, od čega je 53 procenta u kineskim vodama.

Hornsea 2 je najveća vetroelektrana na vodi u izgradnji. Planirani kapacitet tog britanskog pogona je 1,4 gigavata, a sastojaće se od 165 turbina koje treba da isporuči Siemens Gamesa.

Investitori su podigli snagu na svetskom nivou za 1,6 gigavata u prvoj polovini godine, što je manje nego inače. Instalirano je šest vetrofarmi: kod obala Kine, Danske, Holandije i Tajvana.

Evropska unija namerava da do 2050. poveća ukupnu snage svojih vetroelektrana na vodi 25 puta na 300 gigavata. Evropski parlament je u julu upozorio na uticaj novih pogona te vrste na ribarstvo.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

30. avgust 2021. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

30. avgust 2021. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

ZEZ Sunce: Solarne elektrane u vlasništvu građana

30. avgust 2021. - Zelena energetska zadruga osnovala je prošle nedelje Evropsku zadrugu ZEZ Sunce, sa ciljem da se...

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

30. avgust 2021. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka