OIE

Vetroparkovi na vodi mogli bi negativno uticati na ribarstvo u EU

ribarstvo-EU-vetroparkovi-na-vodi

Photo: Pixabay/moritz320

Objavljeno

10.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament upozorio je na negativan uticaj koji bi nove vetroelektrane na vodi mogle imati na ribarstvo u Evropskoj uniji (EU) i pozvao da se ispitaju načini da se to izbegne ili ublaži, kao i da se donesu mere kojima bi se zaštitili oni koji žive od ribarenja.

Kako bi se zaštitlo ribarstvo, zemlje članice treba da obezbede da se nove vetroturbine na vodi ne postavljaju u zonama gde se ribari i da se gradnja dozvoli samo ukoliko postoje garancije da neće biti negativnih ekoloških, socijalno-ekonomskih i društveno-kulturnih posledica, navodi se u rezoluciji koja usvojena ove nedelje.

Vetroturbine ne treba da se postavljaju u zonama gde se ribari

Takođe, ribare treba uključiti u proces donošenja odluka u vezi sa izgradnjom vetroparkova na vodi kako bi se smanjio potencijalni negativni uticaj, a zemlje članice EU treba da obezbede kompenzaciju oštećenim ribarima i omoguće pristup osiguranju za brodove koji ribare u zonama gde se nalaze vetroturbine.

Obnovljivi izvori poput plutajućih vetroelektrana, vodonika i solara bi bili prikladniji

U rezoluciji se navodi i da bi drugi sistemi za obnovljive izvore energije, poput plutajućih vetroelektrana, vodonika i solara, bili prikladniji za neke zone gde se obavlja ribolov.

Poziva se i na saradnju sa Velikom Britanijom, bivšom članicom EU, s obzirom na to da se preko 85% kapaciteta vetroelektrana na vodi EU nalazi u Severnom moru, Baltičkom moru i severozapadnom Atlantiku.

Vetroelektrane na vodi bi 2050. godine trebalo da pokrivaju 30% potrošnje struje u EU

Prema procenama Evropske komisije, vetroelektrane na vodi bi 2050. godine trebalo da pokrivaju 30% potrošnje električne energije u EU. U vodama unije već se nalazi 110 vetroelektrana, sa više od 5.000 turbina, a za postizanje cilja za 2050. godinu potrebno je vetroparkovima pokriti 15 puta više vodene površine nego što je trenutno slučaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

10. jul 2021. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

10. jul 2021. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

10. jul 2021. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

10. jul 2021. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage