OIE

Vetroparkovi na vodi mogli bi negativno uticati na ribarstvo u EU

ribarstvo-EU-vetroparkovi-na-vodi

Photo: Pixabay/moritz320

Objavljeno

10.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament upozorio je na negativan uticaj koji bi nove vetroelektrane na vodi mogle imati na ribarstvo u Evropskoj uniji (EU) i pozvao da se ispitaju načini da se to izbegne ili ublaži, kao i da se donesu mere kojima bi se zaštitili oni koji žive od ribarenja.

Kako bi se zaštitlo ribarstvo, zemlje članice treba da obezbede da se nove vetroturbine na vodi ne postavljaju u zonama gde se ribari i da se gradnja dozvoli samo ukoliko postoje garancije da neće biti negativnih ekoloških, socijalno-ekonomskih i društveno-kulturnih posledica, navodi se u rezoluciji koja usvojena ove nedelje.

Vetroturbine ne treba da se postavljaju u zonama gde se ribari

Takođe, ribare treba uključiti u proces donošenja odluka u vezi sa izgradnjom vetroparkova na vodi kako bi se smanjio potencijalni negativni uticaj, a zemlje članice EU treba da obezbede kompenzaciju oštećenim ribarima i omoguće pristup osiguranju za brodove koji ribare u zonama gde se nalaze vetroturbine.

Obnovljivi izvori poput plutajućih vetroelektrana, vodonika i solara bi bili prikladniji

U rezoluciji se navodi i da bi drugi sistemi za obnovljive izvore energije, poput plutajućih vetroelektrana, vodonika i solara, bili prikladniji za neke zone gde se obavlja ribolov.

Poziva se i na saradnju sa Velikom Britanijom, bivšom članicom EU, s obzirom na to da se preko 85% kapaciteta vetroelektrana na vodi EU nalazi u Severnom moru, Baltičkom moru i severozapadnom Atlantiku.

Vetroelektrane na vodi bi 2050. godine trebalo da pokrivaju 30% potrošnje struje u EU

Prema procenama Evropske komisije, vetroelektrane na vodi bi 2050. godine trebalo da pokrivaju 30% potrošnje električne energije u EU. U vodama unije već se nalazi 110 vetroelektrana, sa više od 5.000 turbina, a za postizanje cilja za 2050. godinu potrebno je vetroparkovima pokriti 15 puta više vodene površine nego što je trenutno slučaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

h bridges etf drugo mesto tamicenje 2022

Studenti ETF-a osvojili drugo mesto na najvećem svetskom takmičenju za energetsku elektroniku

05 августа 2022 - U finalu su u Sjedinjenim Američkim Državama bili bolji od dva američka, dva nemačka i jednog fakulteta sa Šri Lanke

cena peleta ogranicena srbija

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

05 августа 2022 - Vlada Srbije je, takođe, produžila zabranu izvoza i odobrila povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto

Hercegovacka Ravno solara vetra 200 megavata

Hercegovačka Opština Ravno ugovorila solarni i vetropark od ukupno 200 megavata

04 августа 2022 - Ravno na opštinskoj zemlji planira solarni park i vetroelektranu ukupne snage preko 100 megavata i fotonaponski pogon do 100 megavata

Dva-vetroparka-Hrvatskoj-korporativni-PPA-ugovor-sistem-subvencija-Professio-Energia

Professio Energia potpisala PPA ugovor s firmom Danske Commodities za dva vetroparka u Hrvatskoj

03 августа 2022 - Vetroelektrane ZD 6 i ZD 2 i 3 firme Professio Energia su među prvima dobrovoljno izašle iz mehanizma podsticaja kroz fidin tarife