OIE

Vetroparkovi na vodi mogli bi negativno uticati na ribarstvo u EU

ribarstvo-EU-vetroparkovi-na-vodi

Photo: Pixabay/moritz320

Objavljeno

10.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.07.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropski parlament upozorio je na negativan uticaj koji bi nove vetroelektrane na vodi mogle imati na ribarstvo u Evropskoj uniji (EU) i pozvao da se ispitaju načini da se to izbegne ili ublaži, kao i da se donesu mere kojima bi se zaštitili oni koji žive od ribarenja.

Kako bi se zaštitlo ribarstvo, zemlje članice treba da obezbede da se nove vetroturbine na vodi ne postavljaju u zonama gde se ribari i da se gradnja dozvoli samo ukoliko postoje garancije da neće biti negativnih ekoloških, socijalno-ekonomskih i društveno-kulturnih posledica, navodi se u rezoluciji koja usvojena ove nedelje.

Vetroturbine ne treba da se postavljaju u zonama gde se ribari

Takođe, ribare treba uključiti u proces donošenja odluka u vezi sa izgradnjom vetroparkova na vodi kako bi se smanjio potencijalni negativni uticaj, a zemlje članice EU treba da obezbede kompenzaciju oštećenim ribarima i omoguće pristup osiguranju za brodove koji ribare u zonama gde se nalaze vetroturbine.

Obnovljivi izvori poput plutajućih vetroelektrana, vodonika i solara bi bili prikladniji

U rezoluciji se navodi i da bi drugi sistemi za obnovljive izvore energije, poput plutajućih vetroelektrana, vodonika i solara, bili prikladniji za neke zone gde se obavlja ribolov.

Poziva se i na saradnju sa Velikom Britanijom, bivšom članicom EU, s obzirom na to da se preko 85% kapaciteta vetroelektrana na vodi EU nalazi u Severnom moru, Baltičkom moru i severozapadnom Atlantiku.

Vetroelektrane na vodi bi 2050. godine trebalo da pokrivaju 30% potrošnje struje u EU

Prema procenama Evropske komisije, vetroelektrane na vodi bi 2050. godine trebalo da pokrivaju 30% potrošnje električne energije u EU. U vodama unije već se nalazi 110 vetroelektrana, sa više od 5.000 turbina, a za postizanje cilja za 2050. godinu potrebno je vetroparkovima pokriti 15 puta više vodene površine nego što je trenutno slučaj.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetropark Tusnica i solarna elektrana Zvizdan na mrezi u BiH do kraja 2023.

Vetropark Tušnica i solarna elektrana Zvizdan na mreži u BiH do kraja 2023.

24 септембра 2021 - Dve elektrane gradi isti investitor koji je pored Tomislavgrada instalirao i vetropark Jelovača, drugu vetroelektranu u BiH.

Poljski sporazum sa industrijom vetra - dogovor za pravednu energetsku tranziciju

Poljski sporazum sa industrijom vetra – dogovor za pravednu energetsku tranziciju

24 септембра 2021 - Poljska je potpisala sporazum sa predstavnicima industrije vetra kako bi povećala učešće domaćih firmi u gradnji vetroelektrana na moru.

vodonik-postrojenje-za-proizvodnju-vodonika-hrvatska

Hrvatska očekuje prvo postrojenje za proizvodnju vodonika do 2025.

24 септембра 2021 - Hrvatska vlada je u februaru usvojila odluku o pokretanju postupka izrade strategije za vodonik za period od 2021. do 2050. godine.

termalna baterija twest e2s srbija surcin test

Termalna baterija za čuvanje i proizvodnju energije u termoelektranama bez CO2 emisija

23 септембра 2021 - Švajcarsko-nemačka kompanija E2S Power predstavila je u svom test centru u Srbiji inovativnu termalnu bateriju...