OIE

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Foto: Cristian Manieri from Pixabay

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage kako bi proizvedenu električnu energiju koristila u, kako tvrdi, prvom plutajućem postrojenju za dobijanje vodonika i amonijaka.

Power-to-X projekat bio bi lociran u Finmarku, najsevernijem i najistočnijem okrugu Norveške, unutar arktičkog kruga, gde postoje uslovi za lociranje plovila P2XFloater.

Kompanija H2Carrier AS je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dve vetroelektrane podnela Norveškom direktoratu za vodne resurse i energiju (NVE).

Podnošenje zahteva je u stvari odgovor na vladinu inicijativu za povećanje proizvodnje energije i razvoj industrije u okrugu Finmark.

Vetroparkovi će imati ukupnu snagu od 1,55 GW

Vetroelektrana Oksefjorden bi bila postavljena na poluostrvu Skjøtningberg/Nordkin, dok bi vetropark Rubbedalshøgda bio lociran na poluostrvu Varanger.

Dve elektrane imaju planirani instalisani kapacitet od 1,55 GW sa procenjenom godišnjom proizvodnjom od 6,356 GWh. Procenjeni godišnji obim proizvodnje zelenog vodonika je 109.000 tona, a amonijaka 610.000 tona, naveo je H2Carrier.

norveska vetar brod vodonik amonijak arkticki krug p2xfloater
Foto: H2Carrier AS

Kompanija je saopštila da će brod sa proizvodnin pogonima biti usidren u blizini obale i vetroparkova, što će, kako tvrde, omogućiti da se izbegne “veliki nepovratni uticaj na životnu sredinu” koji se obično povezuje sa konvencionalnom proizvodnjom vodonika i amonijaka na kopnu.

Postrojenje P2XFloater, kakos e navodi na sajtu kompanije, ne zahteva zakup ili kupovinu zemljišta, rezervoare za skladištenje, izgradnju pristaništa ili koncesije za izgradnju i rad. P2XFloater je, takođe, fleksibilan u svom pozicioniranju, jer se može locirati tamo gde obnovljiva energija ima najnižu cenu.

To omogućava postrojenju da koristi najniže cene energije iz obnovljivih izvora na svetu, proizvodeći na taj način izuzetno jeftin i konkurentan zeleni amonijak, piše na sajtu.

Zeleni vodonik se proizvodi od morske vode koja se prečišćava i unosi u elektrolizere. Zatim se taj vodonik kombinuje sa azotom koji se ekstrahuje iz vazduha i sintetiše u generatoru amonijaka da bi se dobio zeleni amonijak.

Lunde: Projekat rešava problem nerazvijene prenosne mreže

Kao sledeći korak, NVE će pripremiti plan koji uključuje saslušanja, procene uticaja i druge korake pre bilo kakvog davanja koncesije za izgradnju vetroelektrana.

Morten Lunde, izvršni direktor H2Carrier AS, rekao je da je kompanija sa zadovoljstvom predstaviti planove koji im omogućavaju da iskoriste tehnologije i procese razvijene iz norveških naftnih i gasnih aktivnosti na moru.

„Ograničeni kapacitet mreže u okrugu Finmark predstavlja usko grlo za razvoj novih obnovljivih izvora energije. Ali, nova zelena industrija na plutajućem proizvodnom postrojenju u blizini vetroparka omogućava da više ne zavisimo od širenja nacionalne mreže“, naglasio je Lunde.

norveska vetar vodonik amonijak arkticki krug p2xfloater
Foto: H2Carrier AS
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

25. april 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

25. april 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

25. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović