OIE

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Foto: Markus Winkler from Pixabay

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Evropske unije drastično su povećale svoje ciljeve za solarnu energiju do 2030. godine u okviru ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova, navodi se u izveštaju asocijacije SolarPower Europe, koja je analizirala 26 dokumenata.

Članice EU u okviru ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) u proseku su povećale solarne ciljeve za 87 odsto u odnosu na ciljeve u trenutno važećim dokumentima.

Vlade se, kako kaže organizacija, oslanjaju na obnovljive izvore energije više nego ikad, ali to ne prate planiranjem mreža i razvojem fleksibilnosti, jer im ciljevi u tim sektorima daleko zaostaju za ciljevima za obnovljive izvore, što, naglašavaju, ugrožava energetsku tranziciju.

Države članice EU trebalo je da podnesu nacrte ažuriranih NEKP-ova prošlog leta i trenutno samo Austrija to nije uradila. Prvobitne dokumente odobrila je Evropska komisija 2019.

Analiza je pokazala da je Litvanija povećala svoj cilj pet, a Irska deset puta. Poljska ga je uvećala za tri, a Finska, Portugal, Slovenija i Švedska više nego dva puta. I Španija je podigla svoje ambicije, i to za 95 odsto.

NEKP-ovima nedostaju dugoročne šeme podrške i ciljevi za prozjumere

Ali, na drugoj strani, većina zemalja nije uspela obezbedi dugoročnu predvidljivost podsticaja, i to pre svega do 2030. Investitorima je potreban jasan plan za aukcije, a građanima za šeme sopstvene potrošnje, posebno pošto se neto merenje postepeno ukida, navela je asocijacija.

Kada je u reč o decentralizovanoj proizvodnji energije u fotonaponskim elektranam, samo su Španija, Francuska, Hrvatska, Irska, Portugal i Rumunija dale kvantitativne ciljeve za krovne fotonaponske elektrane. Ostali ne prave razliku između krovnih i postrojenja velikog kapaciteta, što je problematično za vidljivost tržišta krovnih solara, podvukli su autori izveštaja.

Opis planiranih sistema subvencija i očekivanog rasta prozjumera i energetskih zajednica je u većini slučajeva ograničen ili delimičan. Samo su Grčka, Francuska, Irska, Italija i Litvanija dale dovoljno detalja o prozjumerima, dok su Nemačka, Grčka, Irska, Italija i Poljska to uradile za energetske zajednice.

Bonadio: Bez pravilnog planiranja mreža, solarni projekti će biti obustavljeni, a solarna energija protraćena

eu nekp solar power europe ciljevi mreze fleksibilnost

Džonatan Bonadio, viši savetnik za politiku u SolarPower Europe, rekao je da Evropa rizikuje “da ima ražanj, a da je zec u šumi”. “Planiranje energetskog sistema mora biti u skladu sa ciljevima proizvodnje energije. Bez pravilnog planiranja, solarni projekti će biti obustavljeni, solarna energija će biti protraćena, a solarna industrija će biti ugrožena”, naglasio je Bonadio.

Prema izveštaju, NEKP-ovi se ne bave onim što je važno da bi energetski prelaz postao stvarnost: prenosne mreže, modernizacija i fleksibilnost. Manje od polovine zemalja EU ima odgovarajuće ciljeve za skladištenje energije, samo dve planiraju relevantne investicije u svoju distributivnu mrežu, dok su samo četiri obezbedile konkretan cilj za fleksibilnost na strani potražnje putem pametnih brojila ili odgovora potražnje: Belgija, Bugarska, Kipar i Hrvatska.

Samo dve zemlje su postavile cilj ili investicioni plan za distributivnu mrežu

Ovaj jaz na strani potražnje rizikuje da obeshrabri prilagođavanje građana novoj energetskoj realnosti, navodi se u izveštaju.

Njegovi autori su istakli i da je fleksibilnost na strani potražnje glavno sredstvo za smanjenje investicija u mrežnu infrastrukturu koje se veoma sporo sprovode.

Kada je reč o skladištenju energije, konkretne ciljeve sadrže planovi za Belgiju, Bugarsku, Kipar, Grčku, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku, Litvaniju i Portugal.

Iako će nedostatak infrastrukture za skladištenje ili odgovora na strani potražnje nesumnjivo i nepotrebno izvršiti pritisak na prenosnu mrežu, samo su Francuska i Malta postavile cilj ili plan ulaganja za distributivnu mrežu, otkriva analiza.

Ukupna ciljevi za 2030. doneće 626 GW, ali to je ipak ispod 750 GW, što je cilj postavljen solarnom strategijom EU, naglasio je SolarPower Europe.

Vlade sada imaju rok do 30. juna da dostave eventualne izmene posle čega će se njihovi planovi smatrati konačnim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EU-kompletira-Industrijski-plan-zeleni-dogovor-zakonom-dekarbonizaciji-industrije

EU kompletira Industrijski plan za zeleni dogovor zakonom o dekarbonizaciji industrije

25. april 2024. - Zakon o potpunoj dekarbonizaciji industrije bi uskoro mogao da stupi na snagu, čime bi EU zaokružila Industrijski plan za zeleni dogovor

uvoz-struje-severna-makedonija

Severna Makedonija: Solar doveo do smanjenja uvoza struje na svega 2,75% potrošnje

25. april 2024. - Rast instalisanih kapaciteta solarnih elektrana u Severnoj Makedoniji bio je 2023. za 251% veći nego prethodne godine

HEP-izgradi-reverzibilnu-hidroelektranu-Blaca-pola-gigavata

HEP se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu Blaca od pola gigavata

25. april 2024. - Kapacitet za turbinski režim rada HEP-ove reverzibilne hidroelektrane Blaca iznosio bi 498 megavata, a pumpe bi radile na najviše 489 megavata

Za privredu u Srbiji bice smanjene cene gasa struje

Za privredu u Srbiji biće smanjene cene gasa, struje

25. april 2024. - Cene struje i gasa za privredu pašće otprilike 20 odnosno 15 odsto, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović