OIE

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Foto: Markus Winkler from Pixabay

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Zemlje Evropske unije drastično su povećale svoje ciljeve za solarnu energiju do 2030. godine u okviru ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova, navodi se u izveštaju asocijacije SolarPower Europe, koja je analizirala 26 dokumenata.

Članice EU u okviru ažuriranih nacionalnih energetskih i klimatskih planova (NEKP) u proseku su povećale solarne ciljeve za 87 odsto u odnosu na ciljeve u trenutno važećim dokumentima.

Vlade se, kako kaže organizacija, oslanjaju na obnovljive izvore energije više nego ikad, ali to ne prate planiranjem mreža i razvojem fleksibilnosti, jer im ciljevi u tim sektorima daleko zaostaju za ciljevima za obnovljive izvore, što, naglašavaju, ugrožava energetsku tranziciju.

Države članice EU trebalo je da podnesu nacrte ažuriranih NEKP-ova prošlog leta i trenutno samo Austrija to nije uradila. Prvobitne dokumente odobrila je Evropska komisija 2019.

Analiza je pokazala da je Litvanija povećala svoj cilj pet, a Irska deset puta. Poljska ga je uvećala za tri, a Finska, Portugal, Slovenija i Švedska više nego dva puta. I Španija je podigla svoje ambicije, i to za 95 odsto.

NEKP-ovima nedostaju dugoročne šeme podrške i ciljevi za prozjumere

Ali, na drugoj strani, većina zemalja nije uspela obezbedi dugoročnu predvidljivost podsticaja, i to pre svega do 2030. Investitorima je potreban jasan plan za aukcije, a građanima za šeme sopstvene potrošnje, posebno pošto se neto merenje postepeno ukida, navela je asocijacija.

Kada je u reč o decentralizovanoj proizvodnji energije u fotonaponskim elektranam, samo su Španija, Francuska, Hrvatska, Irska, Portugal i Rumunija dale kvantitativne ciljeve za krovne fotonaponske elektrane. Ostali ne prave razliku između krovnih i postrojenja velikog kapaciteta, što je problematično za vidljivost tržišta krovnih solara, podvukli su autori izveštaja.

Opis planiranih sistema subvencija i očekivanog rasta prozjumera i energetskih zajednica je u većini slučajeva ograničen ili delimičan. Samo su Grčka, Francuska, Irska, Italija i Litvanija dale dovoljno detalja o prozjumerima, dok su Nemačka, Grčka, Irska, Italija i Poljska to uradile za energetske zajednice.

Bonadio: Bez pravilnog planiranja mreža, solarni projekti će biti obustavljeni, a solarna energija protraćena

eu nekp solar power europe ciljevi mreze fleksibilnost

Džonatan Bonadio, viši savetnik za politiku u SolarPower Europe, rekao je da Evropa rizikuje “da ima ražanj, a da je zec u šumi”. “Planiranje energetskog sistema mora biti u skladu sa ciljevima proizvodnje energije. Bez pravilnog planiranja, solarni projekti će biti obustavljeni, solarna energija će biti protraćena, a solarna industrija će biti ugrožena”, naglasio je Bonadio.

Prema izveštaju, NEKP-ovi se ne bave onim što je važno da bi energetski prelaz postao stvarnost: prenosne mreže, modernizacija i fleksibilnost. Manje od polovine zemalja EU ima odgovarajuće ciljeve za skladištenje energije, samo dve planiraju relevantne investicije u svoju distributivnu mrežu, dok su samo četiri obezbedile konkretan cilj za fleksibilnost na strani potražnje putem pametnih brojila ili odgovora potražnje: Belgija, Bugarska, Kipar i Hrvatska.

Samo dve zemlje su postavile cilj ili investicioni plan za distributivnu mrežu

Ovaj jaz na strani potražnje rizikuje da obeshrabri prilagođavanje građana novoj energetskoj realnosti, navodi se u izveštaju.

Njegovi autori su istakli i da je fleksibilnost na strani potražnje glavno sredstvo za smanjenje investicija u mrežnu infrastrukturu koje se veoma sporo sprovode.

Kada je reč o skladištenju energije, konkretne ciljeve sadrže planovi za Belgiju, Bugarsku, Kipar, Grčku, Španiju, Hrvatsku, Mađarsku, Litvaniju i Portugal.

Iako će nedostatak infrastrukture za skladištenje ili odgovora na strani potražnje nesumnjivo i nepotrebno izvršiti pritisak na prenosnu mrežu, samo su Francuska i Malta postavile cilj ili plan ulaganja za distributivnu mrežu, otkriva analiza.

Ukupna ciljevi za 2030. doneće 626 GW, ali to je ipak ispod 750 GW, što je cilj postavljen solarnom strategijom EU, naglasio je SolarPower Europe.

Vlade sada imaju rok do 30. juna da dostave eventualne izmene posle čega će se njihovi planovi smatrati konačnim.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

25. april 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

25. april 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

25. april 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

25. april 2024. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve