Otpad

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

slovenija spalionice otpada uredba

Foto: traveldudes from Pixabay

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije donela je uredbu o davanju koncesija za spaljivanje otpada čime je konkretizovala svoje namere da spreči izvoz otpada, koji se može termički tretirati i od njega proizvoditi energija.

Slovenija gradnjom spalionica želi da dodatno uredi svoj sistem upravljanja otpadom, ali i da smanji njegove troškove. Naime, spaljivanje otpada u inostranstvu plaćaju firme koje su taj otpad napravile u Sloveniji, pa bi spaljivanjem u zemlji ta usluga bila jeftinija, i uz to bi se dobijala električna i toplotna energija.

U zemlji sada postoji jedna spalionica – Toplarna Celje, koja godišnje potroši 30.000 otpada i proizvodi toplotnu i električnu energiju. Izvoz otpada koji bi mogao da se spali je u 2017. godini bio 165.000 tona, a u 2018. više od 210.000 tona.

Otpad pogodan za reciklažu i ponovnu upotrebu neće se spaljivati

Uredba o pružanju obavezne javne komunalne usluge spaljivanja komunalnog otpada je i koncesioni akt, koji predviđa davanje koncesije na period od 30 godina, saopštilo je  Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Predmet javne usluge, kako se navodi u uredbi, je spaljivanje zapaljivih frakcija komunalnog otpada koji nastaju na teritoriji Slovenije i nisu pogodne za reciklažu ili ponovnu upotrebu. Na taj način se poštuje hijerarhija upravljanja otpadom koja kaže: prevencija nastanka, ponovna upotreba, separacija, reciklaža, energetsko iskorišćenje i deponovanje.

U postrojenjima za tretman otpada primenjivaće se samo najbolje dostupne tehnologije

Ove frakcije nastaju prilikom mehaničkog tretmana mešovitog komunalnog otpada u okviru obaveznog tretmana određenih vrsta komunalnog otpada, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su gradovi Ljubljana, Maribor i Kočevje zainteresovani za gradnju novih spalionica. Uredbom, inače, nije određen broj koncesija za spalionice.

Uredbom je, takođe, predviđeno da će za kontrolu spaljivanja otpada biti nadležni Ministarstvo i inspekcija za životnu sredinu. Ministar Vizjak je ranije rekao da će se u postrojenjima za tretman otpada primenjivati samo najbolje dostupne tehnologije, kao i da će država sufinansirati izgradnju spalionica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

Novi regionalni centri za upravljanje otpadom u Sremskoj Mitrovici i Pirotu

15 јуна 2022 - Projekat izgradnje regionalnih i reciklažnih centara rešiće problem u 50 gradova i opština, kažu u Ministarstvu zaštite životne sredine

Ambalazni otpad Srbija 2022

Ambalažni otpad – (ne)odgovornost privrede koju građani plaćaju

13 јуна 2022 - Ambalažni otpad možda nije po generisanim količinama najzastupljenija vrsta otpada u Srbiji, ali sigurno baš njega ima najviše na mestima na kojima ga ne treba biti: razasut je po naseljima, izletištima, rekama i prirodi, a mikroplastika završava u ljudima, ali i placenti  beba.

ugovor o otkupu struje Danske Commodities Cory spalionica otpada

Potpisan ugovor o otkupu struje između trgovca i spalionice otpada

10 јуна 2022 - Potpisnici su trgovac energijom Danske Commodities i kompanija Cory, koja ima spalionicu otpada na obali Temze u predrađu Londona

Hrvatska alternativno gorivo termoelektranu Plomin 1

Hrvatska razmatra alternativno gorivo za nekadašnju termoelektranu Plomin 1

07 јуна 2022 - Izabrani konzorcijum će utvrditi najbolje raspoložive tehnike za upotrebu gasa, biomase i otpada u trenutno neaktivnoj elektrani Plomin 1