Otpad

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

slovenija spalionice otpada uredba

Foto: traveldudes from Pixabay

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije donela je uredbu o davanju koncesija za spaljivanje otpada čime je konkretizovala svoje namere da spreči izvoz otpada, koji se može termički tretirati i od njega proizvoditi energija.

Slovenija gradnjom spalionica želi da dodatno uredi svoj sistem upravljanja otpadom, ali i da smanji njegove troškove. Naime, spaljivanje otpada u inostranstvu plaćaju firme koje su taj otpad napravile u Sloveniji, pa bi spaljivanjem u zemlji ta usluga bila jeftinija, i uz to bi se dobijala električna i toplotna energija.

U zemlji sada postoji jedna spalionica – Toplarna Celje, koja godišnje potroši 30.000 otpada i proizvodi toplotnu i električnu energiju. Izvoz otpada koji bi mogao da se spali je u 2017. godini bio 165.000 tona, a u 2018. više od 210.000 tona.

Otpad pogodan za reciklažu i ponovnu upotrebu neće se spaljivati

Uredba o pružanju obavezne javne komunalne usluge spaljivanja komunalnog otpada je i koncesioni akt, koji predviđa davanje koncesije na period od 30 godina, saopštilo je  Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Predmet javne usluge, kako se navodi u uredbi, je spaljivanje zapaljivih frakcija komunalnog otpada koji nastaju na teritoriji Slovenije i nisu pogodne za reciklažu ili ponovnu upotrebu. Na taj način se poštuje hijerarhija upravljanja otpadom koja kaže: prevencija nastanka, ponovna upotreba, separacija, reciklaža, energetsko iskorišćenje i deponovanje.

U postrojenjima za tretman otpada primenjivaće se samo najbolje dostupne tehnologije

Ove frakcije nastaju prilikom mehaničkog tretmana mešovitog komunalnog otpada u okviru obaveznog tretmana određenih vrsta komunalnog otpada, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su gradovi Ljubljana, Maribor i Kočevje zainteresovani za gradnju novih spalionica. Uredbom, inače, nije određen broj koncesija za spalionice.

Uredbom je, takođe, predviđeno da će za kontrolu spaljivanja otpada biti nadležni Ministarstvo i inspekcija za životnu sredinu. Ministar Vizjak je ranije rekao da će se u postrojenjima za tretman otpada primenjivati samo najbolje dostupne tehnologije, kao i da će država sufinansirati izgradnju spalionica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.