Otpad

Slovenija gradi tri nove spalionice otpada

slovenija spalionice otpada uredba

Foto: traveldudes from Pixabay

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

12.05.2022.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vlada Slovenije donela je uredbu o davanju koncesija za spaljivanje otpada čime je konkretizovala svoje namere da spreči izvoz otpada, koji se može termički tretirati i od njega proizvoditi energija.

Slovenija gradnjom spalionica želi da dodatno uredi svoj sistem upravljanja otpadom, ali i da smanji njegove troškove. Naime, spaljivanje otpada u inostranstvu plaćaju firme koje su taj otpad napravile u Sloveniji, pa bi spaljivanjem u zemlji ta usluga bila jeftinija, i uz to bi se dobijala električna i toplotna energija.

U zemlji sada postoji jedna spalionica – Toplarna Celje, koja godišnje potroši 30.000 otpada i proizvodi toplotnu i električnu energiju. Izvoz otpada koji bi mogao da se spali je u 2017. godini bio 165.000 tona, a u 2018. više od 210.000 tona.

Otpad pogodan za reciklažu i ponovnu upotrebu neće se spaljivati

Uredba o pružanju obavezne javne komunalne usluge spaljivanja komunalnog otpada je i koncesioni akt, koji predviđa davanje koncesije na period od 30 godina, saopštilo je  Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Predmet javne usluge, kako se navodi u uredbi, je spaljivanje zapaljivih frakcija komunalnog otpada koji nastaju na teritoriji Slovenije i nisu pogodne za reciklažu ili ponovnu upotrebu. Na taj način se poštuje hijerarhija upravljanja otpadom koja kaže: prevencija nastanka, ponovna upotreba, separacija, reciklaža, energetsko iskorišćenje i deponovanje.

U postrojenjima za tretman otpada primenjivaće se samo najbolje dostupne tehnologije

Ove frakcije nastaju prilikom mehaničkog tretmana mešovitog komunalnog otpada u okviru obaveznog tretmana određenih vrsta komunalnog otpada, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarstvo je ranije saopštilo da su gradovi Ljubljana, Maribor i Kočevje zainteresovani za gradnju novih spalionica. Uredbom, inače, nije određen broj koncesija za spalionice.

Uredbom je, takođe, predviđeno da će za kontrolu spaljivanja otpada biti nadležni Ministarstvo i inspekcija za životnu sredinu. Ministar Vizjak je ranije rekao da će se u postrojenjima za tretman otpada primenjivati samo najbolje dostupne tehnologije, kao i da će država sufinansirati izgradnju spalionica.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vinca beo cista energija spaljivanje otpada elektrana postrojenje

Beo Čista Energija zvanično započela proizvodnju energije iz otpada u Vinči

12. maj 2022. - Prvo spaljivanje otpada Beo Čista Energija sprovela je februara 2023. čime je započela poslednja faza probnog rada postrojenja

co2 je co2 zero waste europe traži da se spaljivanje otpada uključi u eu ets

CO2 je CO2: Zero Waste Europe traži da se spaljivanje otpada uključi u EU ETS

12. maj 2022. - Spalionice bi mogle da postanu izvor energije sa najviše emisija CO2 kada se prestane sa upotrebom uglja, upozorava Zero Waste Europe

francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Francuske firme će graditi prvo beogradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

12. maj 2022. - Veliko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da pomogne očuvanju kvaliteta vode i biodiverziteta Dunava i Save

Pozar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

12. maj 2022. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom