Životna sredina

Nova vlada Italije osnovala Ministarstvo za ekološku tranziciju

Italija-zastava-vlada-tranzicija

Foto: Pixabay/sigfried

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova vlada Italije osnovala je Ministarstvo za ekološku tranziciju, u kom su objedinjeni resori energetike i životne sredine, što se tumači kao znak posvećenosti oporavku od krize izazvane pandemijom oboljenja COVID-19 koji će biti zasnovan na zelenoj energetskoj tranziciji.

Ministarstvo za ekološku tranziciju vodiće fizičar Roberto Cingolani, osnivač Italijanskog instituta za tehnologiju (Istituto Italiana di Tecnologia – IIT) u Đenovi.

Italija može da dobije 70 milijardi evra za zelenu tranziciju iz fondova EU

Novoformirana vlada koju predvodi premijer Mario Draghi, bivši predsednik Evropske centralne banke, sada bi trebalo da preradi plan oporavka zemlje od ekonomske krize izazvane pandemijom i dostavi ga Evropskoj komisiji do aprila.

Italija može da računa na preko 200 milijardi evra iz fonda Evropske unije za oporavak od krize usled pandemije oboljenja COVID-19, od čega 70 milijardi evra mora da bude iskorišćeno za ekološku tranziciju.

Na prvoj sednici vlade nakon polaganja zakletve u subotu, Draghi je rekao da će Italija sada imati “ekološku vladu.”

Formiranjem Ministarstva za ekološku tranziciju Italija sledi primer Francuske i Španije, koje već imaju takva ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

probni rad sistema odsumporavanje TENT A

Kreće probni rad sistema za odsumporavanje u TENT-u A

15. februar 2021. - Odsumporavanje dimnih gasova u TENT-u A najveći je ekološki projekat u termoelektranama u Evropi, kaže ministarka Đedović Handanović

Međunarodni dan šuma 2024: šume i inovacije, nova rešenja za bolji svet

Međunarodni dan šuma 2024 – Šume i inovacije: nova rešenja za bolji svet

15. februar 2021. - Međunarodni dan šuma 2024. obeležiće inovacije. One nam mogu pomoći da obnovimo, zaštitimo i koristimo naše šume na održiv način.

EU-Zakonu-o-kriticnim-sirovinama-propise-zastiti-stanovnistva-prirode

EU u Zakonu o kritičnim sirovinama olabavila propise o zaštiti stanovništva, prirode

15. februar 2021. - S idejom o strateškoj autonomiji, EU je usvojila Zakon o kritičnim sirovinama, ali posle velikog zastoja u poslednjoj fazi

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

15. februar 2021. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja