Životna sredina

Nova vlada Italije osnovala Ministarstvo za ekološku tranziciju

Italija-zastava-vlada-tranzicija

Foto: Pixabay/sigfried

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova vlada Italije osnovala je Ministarstvo za ekološku tranziciju, u kom su objedinjeni resori energetike i životne sredine, što se tumači kao znak posvećenosti oporavku od krize izazvane pandemijom oboljenja COVID-19 koji će biti zasnovan na zelenoj energetskoj tranziciji.

Ministarstvo za ekološku tranziciju vodiće fizičar Roberto Cingolani, osnivač Italijanskog instituta za tehnologiju (Istituto Italiana di Tecnologia – IIT) u Đenovi.

Italija može da dobije 70 milijardi evra za zelenu tranziciju iz fondova EU

Novoformirana vlada koju predvodi premijer Mario Draghi, bivši predsednik Evropske centralne banke, sada bi trebalo da preradi plan oporavka zemlje od ekonomske krize izazvane pandemijom i dostavi ga Evropskoj komisiji do aprila.

Italija može da računa na preko 200 milijardi evra iz fonda Evropske unije za oporavak od krize usled pandemije oboljenja COVID-19, od čega 70 milijardi evra mora da bude iskorišćeno za ekološku tranziciju.

Na prvoj sednici vlade nakon polaganja zakletve u subotu, Draghi je rekao da će Italija sada imati “ekološku vladu.”

Formiranjem Ministarstva za ekološku tranziciju Italija sledi primer Francuske i Španije, koje već imaju takva ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan bez kese, juli bez plastike, a otpad se udvostručuje do 2030. godine

Dan bez kesa, Juli bez plastike – nisu odgovorni samo potrošači

03 јула 2022 - Poslednje studije pokazuju da zagađenje mikroplastikom poprima nove oblike i forme koje ugrožavaju ljudsko zdravlje

fosilna-goriva-eu-struja

Fosilna goriva 2021. ponovo postala glavni izvor za proizvodnju struje u EU

01 јула 2022 - Kada su u pitanju obnovljivi izvori, najveći porast je zabeležen u količini električne energije proizvedene iz solara, 13%,

Meštani dobili opomenu pred utuženje zbog blokade geoloških istraživanja u Rekovcu

Meštanima zaprećeno tužbom zbog blokade istraživanja litijuma u Rekovcu

01 јула 2022 - Investitor je uputio opomene pred tužbu uz tvrdnju da su mu bila onemogućena geološka istraživanja u Rekovcu i da je zbog toga pretrpeo štetu.

EU klimatskih pregovora 2035 zabrani vozila fosilna goriva

EU i pre klimatskih pregovora rešila da 2035. zabrani nova vozila na fosilna goriva

30 јуна 2022 - Savet EU i Evropski parlament počinju klimatske pregovore, a zabrana prodaje novih vozila na fosilna goriva najkasnije 2035. je već u pripremi.