Životna sredina

Nova vlada Italije osnovala Ministarstvo za ekološku tranziciju

Italija-zastava-vlada-tranzicija

Foto: Pixabay/sigfried

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova vlada Italije osnovala je Ministarstvo za ekološku tranziciju, u kom su objedinjeni resori energetike i životne sredine, što se tumači kao znak posvećenosti oporavku od krize izazvane pandemijom oboljenja COVID-19 koji će biti zasnovan na zelenoj energetskoj tranziciji.

Ministarstvo za ekološku tranziciju vodiće fizičar Roberto Cingolani, osnivač Italijanskog instituta za tehnologiju (Istituto Italiana di Tecnologia – IIT) u Đenovi.

Italija može da dobije 70 milijardi evra za zelenu tranziciju iz fondova EU

Novoformirana vlada koju predvodi premijer Mario Draghi, bivši predsednik Evropske centralne banke, sada bi trebalo da preradi plan oporavka zemlje od ekonomske krize izazvane pandemijom i dostavi ga Evropskoj komisiji do aprila.

Italija može da računa na preko 200 milijardi evra iz fonda Evropske unije za oporavak od krize usled pandemije oboljenja COVID-19, od čega 70 milijardi evra mora da bude iskorišćeno za ekološku tranziciju.

Na prvoj sednici vlade nakon polaganja zakletve u subotu, Draghi je rekao da će Italija sada imati “ekološku vladu.”

Formiranjem Ministarstva za ekološku tranziciju Italija sledi primer Francuske i Španije, koje već imaju takva ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

Protest SEOS-a protiv litijuma: blokada i kampovanje ispred Vlade Srbije

15. februar 2021. - SEOS je u nedelju započeo novi protest i blokadu ispred Vlade Srbije na kojem se zahtevaju ostavke na svim nivoima i oslobođenje RTS-a

sanitarna deponija vinca upravljanje otpadom sepa izvestaj

Regionalna deponija Vinča popravila rezultat Srbije u upravljanju otpadom u 2021.

15. februar 2021. - Deponija je počela da radi, kako se navodi na sajtu Beo Čiste Energije, firme koja njome upravlja, od avgusta 2021. 

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

SEOS: Protest ispred Vlade Srbije do ispunjenja zahteva

15. februar 2021. - Godinu dana nakon prve blokade povodom borbe protiv projekta Jadar i eksploatacije litijuma, SEOS poziva...

reri tuzba eps sumpor dioksid zagadjenje vazduha tent

Sud naložio EPS-u da smanji emisije SO2 zbog ugrožavanja zdravlja građana

15. februar 2021. - Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu u korist Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu