Životna sredina

Nova vlada Italije osnovala Ministarstvo za ekološku tranziciju

Italija-zastava-vlada-tranzicija

Foto: Pixabay/sigfried

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

15.02.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nova vlada Italije osnovala je Ministarstvo za ekološku tranziciju, u kom su objedinjeni resori energetike i životne sredine, što se tumači kao znak posvećenosti oporavku od krize izazvane pandemijom oboljenja COVID-19 koji će biti zasnovan na zelenoj energetskoj tranziciji.

Ministarstvo za ekološku tranziciju vodiće fizičar Roberto Cingolani, osnivač Italijanskog instituta za tehnologiju (Istituto Italiana di Tecnologia – IIT) u Đenovi.

Italija može da dobije 70 milijardi evra za zelenu tranziciju iz fondova EU

Novoformirana vlada koju predvodi premijer Mario Draghi, bivši predsednik Evropske centralne banke, sada bi trebalo da preradi plan oporavka zemlje od ekonomske krize izazvane pandemijom i dostavi ga Evropskoj komisiji do aprila.

Italija može da računa na preko 200 milijardi evra iz fonda Evropske unije za oporavak od krize usled pandemije oboljenja COVID-19, od čega 70 milijardi evra mora da bude iskorišćeno za ekološku tranziciju.

Na prvoj sednici vlade nakon polaganja zakletve u subotu, Draghi je rekao da će Italija sada imati “ekološku vladu.”

Formiranjem Ministarstva za ekološku tranziciju Italija sledi primer Francuske i Španije, koje već imaju takva ministarstva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija prikupila milijardu evra prvoj emisiji zelenih obveznica

Srbija prikupila milijardu evra u svojoj prvoj emisiji zelenih obveznica

17 September 2021 - Srbija je uspela da svoje prve zelene obveznice plasira uz najmanju godišnju kuponsku stopu u svojoj istoriji, jedan odsto, i prikupi milijardu evra

izvestaj o kvalitetu vazduha sepa 2020 gradovi prekomerno zagadjenje

Vazduh prekomerno zagađen u 15 gradova u Srbiji u 2020.

16 September 2021 - Godišnji izveštaj Kvalitet vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu još jednom je pokazao da je širom zemlje zagađenje vazduha veliko.

Merkel Nemacka zainteresovana za litijum u Srbiji

Merkel: i Nemačka zainteresovana za litijum u Srbiji

14 September 2021 - Angela Merkel je u oproštanoj poseti Srbiji i regionu s obzirom da ubrzo silazi sa vlasti posle 16 godina na mestu nemačkog kancelara.

Termoelektrana-Sostanj-TES-trazi-drzavnu-pomoc-jer-je-cene-CO2-guraju-u-bankrot.jpg

Cene CO2 guraju slovenačku termoelektranu u bankrot

13 September 2021 - Termoelektrarna Šoštanj je u finansijskim problemima izazvanim visokim troškovima za emisije CO2, zbog čega traži državnu pomoć.