OIE

Italijanska vlada omogućava građanima da besplatno postave fotonaponske sisteme

Italijanska-vlada-gradjani-besplatni-fotonaponski-sistemi

Slika: Pixabay

Objavljeno

02.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Italijanska vlada povećala je eko-bonus za ugradnju fotonaponskih sistema i sistema za skladištenje energije u stambenim objektima sa 50% na čak 110%, čime je praktično omogućila vlasnicima stanova i kuća da besplatno ugrade takve sisteme.

Uvećani podsticaji su deo mera za podršku italijanskoj privredi pogođenoj pandemijom COVID-19. Prema uredbi koju je usvojila italijanska vlada, eko-bonus će se primenjivati na sve troškove napravljene od 1. jula 2020. godine do 31. decembra 2021. godine, piše pv-magazine.

Eko-bonus od 110% će važiti za tri vrste projekata energetske obnove – izolaciju zgrada, zamenu sistema hlađenja i grejanja u stambenim zgradama i zamenu sistema hlađenja i grejanja u porodičnim kućama.

Fotonaponski projekti koji ne ispunjavaju uslove za eko-bonus od 110% će dobiti podsticaj od 50%

Fotonaponski projekti koji se odnose na obnovu zgrada, a koji nisu obuhvaćeni ovim kategorijama ne dobijaju “super” eko-bonus od 110%, ali ipak mogu dobiti postojeći podsticaj od 50%.

Korisnici imaju tri mogućnosti za ostvarivanje eko-bonusa – umanjenjem poreza na dohodak u periodu od pet godina, prenosom poreske olakšice na izvođače radova i dobavljače proizvoda ili fakturisanjem popusta.

Maksimalna cena za fotonaponske sisteme je 2.400 evra po instalisanom kW

Ialijanska vlada utvrdila je i maksimalnu cenu od 2.400 evra po ugrađenom kW za fotonaponske sisteme i 1.000 evra po kWh za sisteme skladištenja. To znači da će oni koji planiraju visokokvalitetne projekte ipak plaćati dodatne troškove – posebno za sisteme skladištenja energije.

U poslednjih nekoliko godina, postojeći eko-bonus od 50% za ugradnju fotonaponskih sistema je bio jedan od glavnih pokretača razvoja solarne tehnologije u Italiji, podseća pv-magazine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

2. jun 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

2. jun 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

2. jun 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

2. jun 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije