OIE

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Foto: GEN

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes u slučaju plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode. Projekat razvija državna firma Hidroelektrarne na spodnji Savi – HESS.

Hidroelektrana Mokrice će biti važan faktor za zelenu tranziciju u Sloveniji, saopštilo je preduzeće Hidroelektrarne na spodnji Savi nakon što je vlada dala podršku tom projektu. Ipak, ovaj investitor će morati da sprovede sve mere preporučene u studiji uticaja na životnu sredinu kao i predloge Društva za proučavanje riba Slovenije, navodi se u odluci.

Vlada je saopštila da je u ovom slučaju javni interes važniji od očuvanja prirode, ali i da kompanija mora da se drži procedure vezane za zaštitu životne sredine. Naložila je HESS-u, koji posluje u okviru državne GEN energije i njene grupacije, da uredi mrestilište i omogući prolaz vodenim životinjama.

HESS mora da obnovi i održava prirodna staništa

Upravni sud je u decembru 2020. blokirao projekat nakon što je Društvo za proučavanje riba Slovenije osporilo vladinu prvobitnu odluku, koja je donesena u okviru postupka za izdavanje građevinske dozvole.

Hidroelektrana kapaciteta 28 megavata je po projektu trebalo da bude završena još 2018. godine

HESS je sada u obavezi da održivo upravlja donjim tokom Save i njene pritoke Krke i da u te reke ponovo naseli zrakoperke (Gobio uranoscopus), ribe iz porodice šarana, u skladu s propisima za područja uvrštena u mrežu Natura 2000.

„U trenutnoj situaciji u pogledu energetike, kada zavisimo od stranih izvora energije, svako proizvodno postrojenje je još važnije za energetsku nezavisnost Slovenije. Na kraju krajeva, HE Mokrice će omogućiti da se više od 30.000 domaćinstava stabilno snabdeva električnom energijom koju će moći da priušte i to bez rizika od špekulativnih fluktuacija cene“, kažu u kompaniji. Dodali su da u projekat ulazi sveobuhvatan pristup zaštiti od poplava te obnavljanje i očuvanje prirodnih staništa.

Projekat hidroelektrane Mokrice je poslednji u HESS-ovoj kaskadi

HESS je zahtev za dozvolu za izgradnju hidroelektrane Mokrice, snage 28 megavata, podneo u junu 2020. godine. Kompanija u donjem toku Save u Sloveniji ima hidroelektrane Boštanj, Blanca, Krško i Brežice, a planira da u kaskadi bude ukupno šest postrojenja.

Izgradnja hidroelektrane Mokrice, poslednje u nizu, trebalo je da bude gotova još 2018. godine. Lokacija je kod granice sa Hrvatskom. Brežice, kapaciteta 47,4 megavata, puštene su u rad 2017. godine.

Evropska unija je pozvala države članice da ubrzaju izdavanje dozvola u sektoru energije iz obnovljivih izvora, pogotovo za vetroparkove i solarne elektrane, čime pokušava da što pre okonča potrebu za fosilnim gorivima iz Rusije. Predloženi paket mera i finansiranja REPowerEU pojačao je klimatske ambicije 27-članog privrednog bloka koje je postavio Evropskim zelenim dogovorom i investicionim programom NextGenerationEU od preko 800 milijardi evra za oporavak od udarca pandemije oboljenja COVID-19.

Ipak, novi plan predviđa kratkoročno povećanje korišćenja fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcka zeleni koridor Zapadni Balkan izvoz struje Evropu

Grčka traži zeleni koridor kroz Zapadni Balkan za izvoz struje u Evropu

24. maj 2022. - Grčka planira interkonekcije za izvoz vlastite struje iz obnovljivih izvora i iz Afrike, i to preko Zapadnog Balkana

statistika-Balkan-zaostaje-za-svetom-ekspanziji-zelene-energije-ubrzava-solarom

Balkan zaostaje za svetom u ekspanziji zelene energije, ali ubrzava sa solarom

24. maj 2022. - Svetski kapacitet proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora prošle godine je uvećan za rekordnih 295 gigavata, objavila je IRENA

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik u rafineriji Banatu

NIS će proizvoditi zeleni i plavi vodonik kod rafinerije u Banatu

24. maj 2022. - NIS je do 7. aprila produžio javni poziv za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodonika

Đedović, Novi javni pozivi za subvencije građanima u cilju energetske efikasnosti

Đedović: Subvencije za energetsku efikasnost će dobiti do 100.000 domaćinstava

24. maj 2022. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će 80.000 do 100.000 domaćinstava dobiti subvencije za mere energetske efikasnosti