OIE

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Foto: GEN

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes u slučaju plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode. Projekat razvija državna firma Hidroelektrarne na spodnji Savi – HESS.

Hidroelektrana Mokrice će biti važan faktor za zelenu tranziciju u Sloveniji, saopštilo je preduzeće Hidroelektrarne na spodnji Savi nakon što je vlada dala podršku tom projektu. Ipak, ovaj investitor će morati da sprovede sve mere preporučene u studiji uticaja na životnu sredinu kao i predloge Društva za proučavanje riba Slovenije, navodi se u odluci.

Vlada je saopštila da je u ovom slučaju javni interes važniji od očuvanja prirode, ali i da kompanija mora da se drži procedure vezane za zaštitu životne sredine. Naložila je HESS-u, koji posluje u okviru državne GEN energije i njene grupacije, da uredi mrestilište i omogući prolaz vodenim životinjama.

HESS mora da obnovi i održava prirodna staništa

Upravni sud je u decembru 2020. blokirao projekat nakon što je Društvo za proučavanje riba Slovenije osporilo vladinu prvobitnu odluku, koja je donesena u okviru postupka za izdavanje građevinske dozvole.

Hidroelektrana kapaciteta 28 megavata je po projektu trebalo da bude završena još 2018. godine

HESS je sada u obavezi da održivo upravlja donjim tokom Save i njene pritoke Krke i da u te reke ponovo naseli zrakoperke (Gobio uranoscopus), ribe iz porodice šarana, u skladu s propisima za područja uvrštena u mrežu Natura 2000.

„U trenutnoj situaciji u pogledu energetike, kada zavisimo od stranih izvora energije, svako proizvodno postrojenje je još važnije za energetsku nezavisnost Slovenije. Na kraju krajeva, HE Mokrice će omogućiti da se više od 30.000 domaćinstava stabilno snabdeva električnom energijom koju će moći da priušte i to bez rizika od špekulativnih fluktuacija cene“, kažu u kompaniji. Dodali su da u projekat ulazi sveobuhvatan pristup zaštiti od poplava te obnavljanje i očuvanje prirodnih staništa.

Projekat hidroelektrane Mokrice je poslednji u HESS-ovoj kaskadi

HESS je zahtev za dozvolu za izgradnju hidroelektrane Mokrice, snage 28 megavata, podneo u junu 2020. godine. Kompanija u donjem toku Save u Sloveniji ima hidroelektrane Boštanj, Blanca, Krško i Brežice, a planira da u kaskadi bude ukupno šest postrojenja.

Izgradnja hidroelektrane Mokrice, poslednje u nizu, trebalo je da bude gotova još 2018. godine. Lokacija je kod granice sa Hrvatskom. Brežice, kapaciteta 47,4 megavata, puštene su u rad 2017. godine.

Evropska unija je pozvala države članice da ubrzaju izdavanje dozvola u sektoru energije iz obnovljivih izvora, pogotovo za vetroparkove i solarne elektrane, čime pokušava da što pre okonča potrebu za fosilnim gorivima iz Rusije. Predloženi paket mera i finansiranja REPowerEU pojačao je klimatske ambicije 27-članog privrednog bloka koje je postavio Evropskim zelenim dogovorom i investicionim programom NextGenerationEU od preko 800 milijardi evra za oporavak od udarca pandemije oboljenja COVID-19.

Ipak, novi plan predviđa kratkoročno povećanje korišćenja fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora trzista elektricne energije

SEEPEX imenovan za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO)

24 јуна 2022 - Imenovanje berze SEEPEX za NEMO stvara uslove da se obavi spajanje srpskog i tržišta okolnih evropskih zemalja

EP glasao EU subvencionise industriju posle prekogranicnog poreza na CO2

EP glasao da EU subvencioniše industriju i posle uvođenja prekograničnog poreza na CO2

24 јуна 2022 - Evropski parlament traži da EU proizvođačima daje besplatne dozvole za CO2 dve godine pošto uvoznici 2030. počnu da plaćaju ceo porez na emisije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane veceg kapaciteta na obnovljive izvore energije

Hrvatska raspisala prve aukcije za elektrane većeg kapaciteta na obnovljive izvore

23 јуна 2022 - Premije će biti dodeljene za elektrane sa instalisanom snagom od 638 MW. U međuvremenu je uvećana kvota za biogasne elektrane

Italijanski ministar Cingolani ograniciti cene gasa da zaustavimo spekulante

Italijanski ministar Cingolani: Moramo ograničiti cene gasa da zaustavimo špekulante

22 јуна 2022 - Italijanski ministar Cingolani kaže da predlog njegove države Evropskoj uniji da ograniči veleprodajne cene gasa dobija sve veću podršku