OIE

Slovenija podržala kontroverzni projekat hidroelektrane Mokrice usled energetske krize

Slovenija kontroverzni hidroelektrane Mokrice energetske krize

Foto: GEN

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.05.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije je odlučila da je javni interes u slučaju plana za izgradnju hidroelektrane Mokrice važniji od zabrinutosti za očuvanje prirode. Projekat razvija državna firma Hidroelektrarne na spodnji Savi – HESS.

Hidroelektrana Mokrice će biti važan faktor za zelenu tranziciju u Sloveniji, saopštilo je preduzeće Hidroelektrarne na spodnji Savi nakon što je vlada dala podršku tom projektu. Ipak, ovaj investitor će morati da sprovede sve mere preporučene u studiji uticaja na životnu sredinu kao i predloge Društva za proučavanje riba Slovenije, navodi se u odluci.

Vlada je saopštila da je u ovom slučaju javni interes važniji od očuvanja prirode, ali i da kompanija mora da se drži procedure vezane za zaštitu životne sredine. Naložila je HESS-u, koji posluje u okviru državne GEN energije i njene grupacije, da uredi mrestilište i omogući prolaz vodenim životinjama.

HESS mora da obnovi i održava prirodna staništa

Upravni sud je u decembru 2020. blokirao projekat nakon što je Društvo za proučavanje riba Slovenije osporilo vladinu prvobitnu odluku, koja je donesena u okviru postupka za izdavanje građevinske dozvole.

Hidroelektrana kapaciteta 28 megavata je po projektu trebalo da bude završena još 2018. godine

HESS je sada u obavezi da održivo upravlja donjim tokom Save i njene pritoke Krke i da u te reke ponovo naseli zrakoperke (Gobio uranoscopus), ribe iz porodice šarana, u skladu s propisima za područja uvrštena u mrežu Natura 2000.

„U trenutnoj situaciji u pogledu energetike, kada zavisimo od stranih izvora energije, svako proizvodno postrojenje je još važnije za energetsku nezavisnost Slovenije. Na kraju krajeva, HE Mokrice će omogućiti da se više od 30.000 domaćinstava stabilno snabdeva električnom energijom koju će moći da priušte i to bez rizika od špekulativnih fluktuacija cene“, kažu u kompaniji. Dodali su da u projekat ulazi sveobuhvatan pristup zaštiti od poplava te obnavljanje i očuvanje prirodnih staništa.

Projekat hidroelektrane Mokrice je poslednji u HESS-ovoj kaskadi

HESS je zahtev za dozvolu za izgradnju hidroelektrane Mokrice, snage 28 megavata, podneo u junu 2020. godine. Kompanija u donjem toku Save u Sloveniji ima hidroelektrane Boštanj, Blanca, Krško i Brežice, a planira da u kaskadi bude ukupno šest postrojenja.

Izgradnja hidroelektrane Mokrice, poslednje u nizu, trebalo je da bude gotova još 2018. godine. Lokacija je kod granice sa Hrvatskom. Brežice, kapaciteta 47,4 megavata, puštene su u rad 2017. godine.

Evropska unija je pozvala države članice da ubrzaju izdavanje dozvola u sektoru energije iz obnovljivih izvora, pogotovo za vetroparkove i solarne elektrane, čime pokušava da što pre okonča potrebu za fosilnim gorivima iz Rusije. Predloženi paket mera i finansiranja REPowerEU pojačao je klimatske ambicije 27-članog privrednog bloka koje je postavio Evropskim zelenim dogovorom i investicionim programom NextGenerationEU od preko 800 milijardi evra za oporavak od udarca pandemije oboljenja COVID-19.

Ipak, novi plan predviđa kratkoročno povećanje korišćenja fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

24. maj 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

24. maj 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

24. maj 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

24. maj 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu