OIE

HESS će u okviru HE Brežice izgraditi najveću solarnu elektranu u Sloveniji

HESS HE Brezice najvecu solarnu elektranu Sloveniji

Slika: PISO

Objavljeno

01.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.12.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

HESS planira da izgradi i poveže solarnu elektranu od šest megavata sa svojom hidroelektranom Brežice, koja se nalazi na donjem toku Save u Sloveniji, i da tako napravi hibridni sistem za proizvodnju električne energije. U Sloveniji trenutno ne postoji fotonaponsko postrojenje toliko velike snage.

Nakon što su u martu na krovu upravne zgrade instalirale fotonaponski pogon, Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) su nastavile sa analiziranjem mogućnosti za diverzifikaciju. Taj operater hidroelektrana saopštio je da će pored akumulacije svoje hidrocentrale Brežice podići najveću solarnu elektranu u Sloveniji.

Ovaj sistem na Savi, procenjene vrednosti 4,3 miliona evra, imao bi kapacitet od šest megavata. Postavljen tri kilometra uzvodno na desnoj obali, suštinski će biti četvrti agregat hidroelektrane.

Pogon može da se pomeri ukoliko bude potrebno

Solarni sistem će biti instaliran pored nasipa, na odlagalištu rečnog nanosa. Zauzimaće šest hektara, a preostala tri će i dalje imati istu namenu.

HESS je dodao da će module koji će činiti njegovu buduću solarnu elektranu moći lako da demontira i preseli ukoliko odlagalište bude trebalo da se proširi. Kompanija je u vlasništvu državnih grupacija GEN i HSE.

Ideja potiče iz 2004, naveli su inženjeri. Opština Brežice za ovaj prostor priprema plan detaljne regulacije, koji bi trebalo da omogući HESS-u da izgradi solarnu elektranu snage do deset megavata, stoji u objavi.

HESS će solarnu elektranu povezati na prenosni sistem od 110 kilovolti

Taj proizvođač struje je saopštio da će njegov fotonaponski pogon biti prvi koji će biti direktno povezan na prenosnu mrežu. Postojeće jedinice isporučuju energiju u distribucionu mrežu od 20 kilovolti. HESS je istakao da će tim rešenjem izbeći opterećivanje distribucione mreže i stabilizovati sistem koji radi na 110 kilovolti.

Projekat će od hidroelektrane Brežice napraviti hibridni sistem. Kompanija je saopštila da će to da joj omogući da noću, kada solarna elektrana ne radi, koristi više vode iz akumulacije.

Kohezioni fond EU bi mogao da pokrije petinu troškova izgradnje

HESS je otkrio nameru da obezbedi sredstva iz Kohezionog fonda Evropske unije, koji pokriva do 20 procenata investicije. Zacrtao je povezivanje solarne elektrane na prenosni sistem za prvu polovinu 2022. godine.

Pomenuta protočna hidrocentrala sa branom puštena je u rad 2017. godine. Kapacitet joj je 47,4 megavata. Firma se sprema za izgradnju sistema Mokrice od 28 megavata, poslednjeg u nizu na donjem toku Save, gde HESS već ima četiri hidroelektrane ukupne snage 158,1 megavat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

1. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

1. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

1. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

INA vodonik vodik biometan ivicom biogest

INA potpisala ugovore o gradnji postrojenja za zeleni vodonik i biometan

1. decembar 2020. - Ukupna vrednost investicija u vodonik i biometan je 98 miliona evra, a postrojenja bi trebalo da budu završena tokom 2026. godine