Električna energija

Hidroelektrana Brežice na Savi svečano puštena u rad

Hidroelektrana Brezice na Savi svecano pustena u rad

Slika: HESS

Objavljeno

02.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

02.10.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Hidroelektrana (HE) Brežice, peta od šest hidroelektrana na donjem toku reke Save u Sloveniji, svečano je puštena u rad prošle nedelje. Izgradnja ove hidroelektrane kapaciteta 45 MW počela je u martu 2014, a troškovi izgradnje se procenjuju se na 261 miliona evra.

To je protočna i akumulaciona hidroelektrana, koja se sastoji od tri vertikalne proizvodne jedinice sa kombinovanim pražnjenjem od 500 metara kubnih u sekundi (m3/s), pet preliva i prosečnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 161 gigavat-sat (GWh).

HE Brežice će proizvoditi oko jedan odsto sadašnje godišnje proizvodnje električne energije u Sloveniji. Ovo će biti vršna HE koja će imati mogućnosti za prodaju dodatnih usluga neophodnih pri prenosu električne energije od prodavca do kupca.

Inicijativa za pokretanje postupka za izradu Prostornog plana za HE Brežice pokrenuta je 2006. godine.

Slovenačka kompanija Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) osnovana je 2008. godine sa osnovnom misijom da olakša i promoviše izgradnju novih hidroenergetskih postrojenja i tako se uključi u održivu, pouzdanu, konkurentnu i ekološku proizvodnju električne energije.

Uprkos finansijskim problemima sa kojima se kompanija ove godine suočavala, tehnički pregled i početak probnog rada HE Brežice bili su planirani za kraj septembra 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

2. oktobar 2017. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

2. oktobar 2017. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

2. oktobar 2017. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

2. oktobar 2017. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije