Električna energija

Uspešno započete mokre probe na HE Brežice

HE Brezice

Foto: www.he-ss.si

Objavljeno

09.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.12.2016.

Država

Komentari

0

Podeli

Na hidroelektrani (HE) Brežice u Sloveniji uspešno su započeti mokre probe  puštanjem vode iz reke Save u turbinu prvog od tri agregata. HE Brežice kapaciteta 45 megavata (MW) peta je od šest hidroelektrana na donjem slivu reke Sava.

Testiranje opreme instalirane u HE Brežice će se nastaviti do kraja naredne nedelje, a sinhronizacija agregata sa električnom mrežom planirana je za januar, rečeno je u preduzeću Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) agenciji Hina.

Izgradnja, montaža i završni radovi na elektrani su u toku, uprkos nepovoljnim hidrološkim uslovima koji su odlagali testiranje instalirane opreme, objavila je kompanija ove nedelje na svom zvaničnom sajtu.

Do sada su završeni radovi na kontrolnoj sobi elektrane i postrojenju za osoblje koje će upravljati radijalnim otvorima na prelivnicima, kao i na postavljanju mašinskih i električnih instalacija i cevi. Radovi na izgradnji grebena prelivnika 2 odvijali su se otežano zbog visokog vodostaja reke Save.

Pre nego što su započeti mokri testovi, obavljeno je početno suvo testiranje na prvoj proizvodnoj jedinici, dok se turbine i druga oprema za agregate na drugoj i trećoj jedinici za proizvodnju električne energije ugrađuju po planu.

Prema saopštenju HESS, punjenje rezervoara do nominalne visine biće moguće tek kada budu završeni radovi na nasipu rezervoara i prilagođavanju brane Nuklearne elektrane Krško (NEK), što se očekuje na proleće iduće godine.

HE Brežice čiji je kapacitet 45 megavata (MW) je peta od šest hidroelektrana na donjem slivu reke Sava. Biće to protočna i akumulaciona hidroelektrana, koja će se sastojati od tri vertikalne proizvodne jedinice sa kombinovanim pražnjenjem od 500 metara kubnih u sekundi (m3/s), pet preliva i prosečnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 161 gigavat-sat (GWh).

HE Brežice će proizvoditi oko jedan odsto sadašnje godišnje proizvodnje električne energije u Sloveniji. Ovo će biti vršna HE koja će imati mogućnosti za prodaju dodatnih usluga neophodnih pri prenosu električne energije od prodavca do kupca.

Inicijativa za pokretanje postupka za izradu Prostornog plana za HE Brežice pokrenuta je pre 10 godina. Slovenačka kompanija Hidroelektrarne na Spodnji Savi osnovana je 2008. godine sa osnovnom misijom da olakša i promoviše izgradnju novih hidroenergetskih postrojenja i tako se uključi u održivu, pouzdanu, konkurentnu i ekološku proizvodnju električne energije.

Uprkos finansijskim neuspesima sa kojima se kompanija ove godine suočavala, tehnički pregled i početak probnog rada planirani su za kraj septembra 2017. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

9. decembar 2016. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

9. decembar 2016. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

9. decembar 2016. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

9. decembar 2016. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group