x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Uspešno započete mokre probe na HE Brežice

09.12.2016. | Komentari: 0Autor:

Foto: www.he-ss.si
Uspešno započete mokre probe na HE Brežice

Na hidroelektrani (HE) Brežice u Sloveniji uspešno su započeti mokre probe  puštanjem vode iz reke Save u turbinu prvog od tri agregata. HE Brežice kapaciteta 45 megavata (MW) peta je od šest hidroelektrana na donjem slivu reke Sava.

Testiranje opreme instalirane u HE Brežice će se nastaviti do kraja naredne nedelje, a sinhronizacija agregata sa električnom mrežom planirana je za januar, rečeno je u preduzeću Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) agenciji Hina.

Izgradnja, montaža i završni radovi na elektrani su u toku, uprkos nepovoljnim hidrološkim uslovima koji su odlagali testiranje instalirane opreme, objavila je kompanija ove nedelje na svom zvaničnom sajtu.

Do sada su završeni radovi na kontrolnoj sobi elektrane i postrojenju za osoblje koje će upravljati radijalnim otvorima na prelivnicima, kao i na postavljanju mašinskih i električnih instalacija i cevi. Radovi na izgradnji grebena prelivnika 2 odvijali su se otežano zbog visokog vodostaja reke Save.

Pre nego što su započeti mokri testovi, obavljeno je početno suvo testiranje na prvoj proizvodnoj jedinici, dok se turbine i druga oprema za agregate na drugoj i trećoj jedinici za proizvodnju električne energije ugrađuju po planu.

Prema saopštenju HESS, punjenje rezervoara do nominalne visine biće moguće tek kada budu završeni radovi na nasipu rezervoara i prilagođavanju brane Nuklearne elektrane Krško (NEK), što se očekuje na proleće iduće godine.

HE Brežice čiji je kapacitet 45 megavata (MW) je peta od šest hidroelektrana na donjem slivu reke Sava. Biće to protočna i akumulaciona hidroelektrana, koja će se sastojati od tri vertikalne proizvodne jedinice sa kombinovanim pražnjenjem od 500 metara kubnih u sekundi (m3/s), pet preliva i prosečnom godišnjom proizvodnjom električne energije od 161 gigavat-sat (GWh).

HE Brežice će proizvoditi oko jedan odsto sadašnje godišnje proizvodnje električne energije u Sloveniji. Ovo će biti vršna HE koja će imati mogućnosti za prodaju dodatnih usluga neophodnih pri prenosu električne energije od prodavca do kupca.

Inicijativa za pokretanje postupka za izradu Prostornog plana za HE Brežice pokrenuta je pre 10 godina. Slovenačka kompanija Hidroelektrarne na Spodnji Savi osnovana je 2008. godine sa osnovnom misijom da olakša i promoviše izgradnju novih hidroenergetskih postrojenja i tako se uključi u održivu, pouzdanu, konkurentnu i ekološku proizvodnju električne energije.

Uprkos finansijskim neuspesima sa kojima se kompanija ove godine suočavala, tehnički pregled i početak probnog rada planirani su za kraj septembra 2017. godine.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.