OIE

Slovenija odobrila koncesiju za HSE za tri hidroelektrane na Savi

Slovenija koncesiju HSE tri hidroelektrane Savi

Slika: Hidroelektrana Trbovlje (HSE)

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.10.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

HSE treba da potpiše ugovor o koncesiji u okviru plana za izgradnju niza hidroelektrana na srednjem toku Save u Sloveniji, od Ljubljane do Suhadola. Vlada je saopštila da će izraditi prostorne planove za tri pogona, ali tačne lokacije i njihov ukupan broj tek treba da se utvrdi posle istraživanja i procena, nakon čega mogu biti odobrene dozvole.

Vlada Slovenije je saopštila da će Holding Slovenske elektrarne – HSE dobiti koncesiju za upotrebu vode za proizvodnju energije u hidroelektranama u kaskadi koje namerava da podigne na reci Savi u toj zemlji. Sporazum zakazan da bude potpisan sutra obuhvata srednji tok od Ježice u Ljubljani do Suhadola.

U saopštenju je navedeno da će prostorni planovi za hidrocentrale Renke, Trbovlje i Suhadol, poslednje u nizu, biti završeni u roku od tri godine. Po poslednjim grubim procenama, taj deo kompleksa će koštati preko 350 miliona evra.

Kapacitet kompleksa na Savi u srednjem toku mogao bi dostići 300 megavata

HSE radi na rešenjima za kaskadu na Savi uključujući hidroelektrane Ponoviče, koja bi bila odmah uzvodno od prve tri, zatim Kresnice, Jevnica, Šentjakob, Zalog, Gameljne i Tacen. Poslednje četiri navedene lokacije su u prestonici Slovenije ili odmah do nje. Ukupni kapacitet je do 300 megavata.

Troškovi za projekte tri hidroelektrane verovatno će premašiti 350 miliona evra, a HSE ima ambiciju da ih završi do 2030. godine

Nova uredba određuje da će Grad Ljubljana i Opština Medvode podeliti koncesionu naknadu s državom. Lokalnoj samoupravi u Dolu pri Ljubljani sledi 60 odsto, dok Litija, Trbovlje, Laško, Zagorje ob Savi i Hrastnik imaju pravo na 70 procenata sredstava.

Vlada je usvojila i sporazum o implementaciji za korišćenje vode za proizvodnju struje za poslednjih pet navedenih opština, koje se nalaze nizvodno. Ovi dokumenti ipak nisu konačne dozvole za instalaciju tri hidroelektrane jer one zavise od daljih istraživanja i zvaničnih procena.

Na stolu još osamnaest hidrocentrala

Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje saopštilo je da je moguće proizvesti 1,1 teravat-sat energije godišnje. Tačan broj hidroelektrana i njihove lokacije tek treba da se utvrde. Do nedavno je u igri bilo i do 18 projekata, od kojih tri u gornjem toku i još šest u donjem toku reke u Sloveniji.

Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) su 2017. blizu granice sa Hrvatskom pustile u rad HE Brežice. Njen kapacitet je 47.4 megavata. Ta firma u okviru GEN grupe se takođe sprema da sagradi sistem Mokrice snage 28 megavata. On će biti poslednji u nizu.

HSE je ranije saopštio da bi rečene tri hidroelektrane na Savi trebalo da završi do 2030. godine. Kompanija u državnom vlasništvu je napomenula da ima koncesiju za iskorišćavanje energije između Medvoda i Zidanog Mosta. Taj deo uključuje još jedan projekat hidroelektrane uzvodno od Ljubljane.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

1. oktobar 2020. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

1. oktobar 2020. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

1. oktobar 2020. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

1. oktobar 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.