Električna energija

Litostroj Power dobio ugovor vredan 19 miliona evra za HE Mokrice u Sloveniji

Litostroj-Power-turbine-HE-Mokrice-Slovenija

Slika: Litostroj

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Proizvođač turbina Litostroj Power potpisao je ugovor sa slovenačkom kompanijom Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) vredan 19 miliona evra za novu hidroelektranu Mokrice.

Litostroj Power, koji ima pogon u Sloveniji, ali je u vlasništvu češke firme Energy-Pro Group, isporučiće tri horizontalne Bulb turbine, kao i sve pomoćne sisteme, saopštila je ova firma.

HE Mokrice je poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save

HE Mokrice je peta i poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save u Sloveniji neposredno pre granice sa Hrvatskom. Instalirani kapacitet svih pet HE iznosiće 187 MW, dok će Mokrice imati 28 MW.

Ukupna investicija procenjuje se na 181 milion evra

Ukupna investicija u ovu HE procenjuje se na 181 milion evra. Projekat je, takođe, na spisku 187 investicija za ponovno pokretanje slovenačke ekonomije nakon epidemije COVID-19 koju je nedavno usvojila Vlada Slovenije.

Pavel Vana, izvršni direktor kompanije Energy-Pro, izjavio je da je Litostroj Power isporučio opremu za četiri izgrađene elektrane u kaskadi – Boštanj, Arto-Blanca, Krško i Brežice.

Litostroj Power ima 50 meseci da obavi posao

Projekat HE Mokrice menjan je nekoliko puta kako bi u potpunosti ispunio sve neophodne zahteve da se izbegne negativan uticaj na ekosisteme reke Save i Krke, dodao je on.

Inače, godinama unazad planiranje ove elektrane izaziva brojne kritike ekoloških organizacija. One su nedavno osporile zakonske izmene koje su, između ostalog, pogodovale ubrzavanju gradnje HE Mokrice.

Litostroj Power ima 50 meseci da isporuči, instalira i testira opremu.

Radovi na projektu već su započeti u hidrauličkoj laboratoriji firme Litostroj Engineering u mestu Blansko u Češkoj, kako bi performanse turbina bile verifikovane pre pre nego što se nastave dalje aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

1. septembar 2020. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

1. septembar 2020. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

1. septembar 2020. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

1. septembar 2020. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta