Električna energija

Litostroj Power dobio ugovor vredan 19 miliona evra za HE Mokrice u Sloveniji

Litostroj-Power-turbine-HE-Mokrice-Slovenija

Slika: Litostroj

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač turbina Litostroj Power potpisao je ugovor sa slovenačkom kompanijom Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) vredan 19 miliona evra za novu hidroelektranu Mokrice.

Litostroj Power, koji ima pogon u Sloveniji, ali je u vlasništvu češke firme Energy-Pro Group, isporučiće tri horizontalne Bulb turbine, kao i sve pomoćne sisteme, saopštila je ova firma.

HE Mokrice je poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save

HE Mokrice je peta i poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save u Sloveniji neposredno pre granice sa Hrvatskom. Instalirani kapacitet svih pet HE iznosiće 187 MW, dok će Mokrice imati 28 MW.

Ukupna investicija procenjuje se na 181 milion evra

Ukupna investicija u ovu HE procenjuje se na 181 milion evra. Projekat je, takođe, na spisku 187 investicija za ponovno pokretanje slovenačke ekonomije nakon epidemije COVID-19 koju je nedavno usvojila Vlada Slovenije.

Pavel Vana, izvršni direktor kompanije Energy-Pro, izjavio je da je Litostroj Power isporučio opremu za četiri izgrađene elektrane u kaskadi – Boštanj, Arto-Blanca, Krško i Brežice.

Litostroj Power ima 50 meseci da obavi posao

Projekat HE Mokrice menjan je nekoliko puta kako bi u potpunosti ispunio sve neophodne zahteve da se izbegne negativan uticaj na ekosisteme reke Save i Krke, dodao je on.

Inače, godinama unazad planiranje ove elektrane izaziva brojne kritike ekoloških organizacija. One su nedavno osporile zakonske izmene koje su, između ostalog, pogodovale ubrzavanju gradnje HE Mokrice.

Litostroj Power ima 50 meseci da isporuči, instalira i testira opremu.

Radovi na projektu već su započeti u hidrauličkoj laboratoriji firme Litostroj Engineering u mestu Blansko u Češkoj, kako bi performanse turbina bile verifikovane pre pre nego što se nastave dalje aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

1. septembar 2020. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

1. septembar 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

1. septembar 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Slovenacki HSE plutajucu solarnu elektranu Termoelektrarne sostanj

Slovenački HSE će postaviti veliku plutajuću solarnu elektranu pored Termoelektrarne Šoštanj

1. septembar 2020. - HSE je objavio da će na Družmirskom jezeru do svoje elektrane na ugalj TEŠ instalirati plutajuću solarnu elektranu