Električna energija

Litostroj Power dobio ugovor vredan 19 miliona evra za HE Mokrice u Sloveniji

Litostroj-Power-turbine-HE-Mokrice-Slovenija

Slika: Litostroj

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač turbina Litostroj Power potpisao je ugovor sa slovenačkom kompanijom Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) vredan 19 miliona evra za novu hidroelektranu Mokrice.

Litostroj Power, koji ima pogon u Sloveniji, ali je u vlasništvu češke firme Energy-Pro Group, isporučiće tri horizontalne Bulb turbine, kao i sve pomoćne sisteme, saopštila je ova firma.

HE Mokrice je poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save

HE Mokrice je peta i poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save u Sloveniji neposredno pre granice sa Hrvatskom. Instalirani kapacitet svih pet HE iznosiće 187 MW, dok će Mokrice imati 28 MW.

Ukupna investicija procenjuje se na 181 milion evra

Ukupna investicija u ovu HE procenjuje se na 181 milion evra. Projekat je, takođe, na spisku 187 investicija za ponovno pokretanje slovenačke ekonomije nakon epidemije COVID-19 koju je nedavno usvojila Vlada Slovenije.

Pavel Vana, izvršni direktor kompanije Energy-Pro, izjavio je da je Litostroj Power isporučio opremu za četiri izgrađene elektrane u kaskadi – Boštanj, Arto-Blanca, Krško i Brežice.

Litostroj Power ima 50 meseci da obavi posao

Projekat HE Mokrice menjan je nekoliko puta kako bi u potpunosti ispunio sve neophodne zahteve da se izbegne negativan uticaj na ekosisteme reke Save i Krke, dodao je on.

Inače, godinama unazad planiranje ove elektrane izaziva brojne kritike ekoloških organizacija. One su nedavno osporile zakonske izmene koje su, između ostalog, pogodovale ubrzavanju gradnje HE Mokrice.

Litostroj Power ima 50 meseci da isporuči, instalira i testira opremu.

Radovi na projektu već su započeti u hidrauličkoj laboratoriji firme Litostroj Engineering u mestu Blansko u Češkoj, kako bi performanse turbina bile verifikovane pre pre nego što se nastave dalje aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

čisti vodonik Devet clanica EU zeli proizvodnju vodonika iz nuklearne energije

Devet članica EU traži zeleni status za vodonik dobijen pomoću struje iz nuklearki

1. septembar 2020. - Devet država članica želi da ružičasti i zeleni odnosno čisti i obnovljivi vodonik u EU imaju isti status, radi ubrzavanja dekarbonizacije

azerbejdzan prirodni gas ministarski savet djedovic

Azerbejdžan na dobrom putu da duplira isporuke gasa Evropi, ali i započne izvoz zelene energije

1. septembar 2020. - Predstavnici ukupno 15 zemalja i EU prisustvovali su 9. ministarskom sastanku Savetodavnog veća Južnog gasnog koridora u Bakuu

krivaca vetropark prvi komercijalni ugovor o otkupu struje axpo mk grupa alfi erste

Potpisan prvi komercijalni ugovor o otkupu struje u Srbiji – obezbeđeno finasiranje za vetropark Krivača

1. septembar 2020. - MK grupa i ALFI Green Energy Fund obezbedili su 155 miliona evra za ulaganje u vetropark od konzorcijuma kreditora koje predvodi Erste grupa

Slovenacki DEM reverzibilnu hidroelektranu 440 megavata Kozjak

Slovenački DEM se sprema da izgradi reverzibilnu hidroelektranu od 440 megavata

1. septembar 2020. - Dravske elektrarne Maribor (DEM) šire poslovanje sa hidroelektrana na vetroparkove i solarne farme, baterije i geotermalnu energiju