Električna energija

Litostroj Power dobio ugovor vredan 19 miliona evra za HE Mokrice u Sloveniji

Litostroj-Power-turbine-HE-Mokrice-Slovenija

Slika: Litostroj

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač turbina Litostroj Power potpisao je ugovor sa slovenačkom kompanijom Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) vredan 19 miliona evra za novu hidroelektranu Mokrice.

Litostroj Power, koji ima pogon u Sloveniji, ali je u vlasništvu češke firme Energy-Pro Group, isporučiće tri horizontalne Bulb turbine, kao i sve pomoćne sisteme, saopštila je ova firma.

HE Mokrice je poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save

HE Mokrice je peta i poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save u Sloveniji neposredno pre granice sa Hrvatskom. Instalirani kapacitet svih pet HE iznosiće 187 MW, dok će Mokrice imati 28 MW.

Ukupna investicija procenjuje se na 181 milion evra

Ukupna investicija u ovu HE procenjuje se na 181 milion evra. Projekat je, takođe, na spisku 187 investicija za ponovno pokretanje slovenačke ekonomije nakon epidemije COVID-19 koju je nedavno usvojila Vlada Slovenije.

Pavel Vana, izvršni direktor kompanije Energy-Pro, izjavio je da je Litostroj Power isporučio opremu za četiri izgrađene elektrane u kaskadi – Boštanj, Arto-Blanca, Krško i Brežice.

Litostroj Power ima 50 meseci da obavi posao

Projekat HE Mokrice menjan je nekoliko puta kako bi u potpunosti ispunio sve neophodne zahteve da se izbegne negativan uticaj na ekosisteme reke Save i Krke, dodao je on.

Inače, godinama unazad planiranje ove elektrane izaziva brojne kritike ekoloških organizacija. One su nedavno osporile zakonske izmene koje su, između ostalog, pogodovale ubrzavanju gradnje HE Mokrice.

Litostroj Power ima 50 meseci da isporuči, instalira i testira opremu.

Radovi na projektu već su započeti u hidrauličkoj laboratoriji firme Litostroj Engineering u mestu Blansko u Češkoj, kako bi performanse turbina bile verifikovane pre pre nego što se nastave dalje aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Na konferenciji COP28 deklaracija utrostrucavanju nuklearnih kapaciteta 2050

Na konferenciji COP28 potpisana deklaracija o utrostručavanju nuklearnih kapaciteta pre 2050.

1. septembar 2020. - Šefovi država i drugi najviši zvaničnici iz 22 zemlje sastavili su Deklaraciju o utrostručavanju nuklearne energije najkasnije 2050. godine.

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

1. septembar 2020. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

1. septembar 2020. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir

Metsamor Nuclear Power Plant surrounded by high mountains in Armenia

Francuski EDF plasirao prve zelene obveznice za nuklearnu energiju u Evropi

1. septembar 2020. - EDF je upravo prikupio milijardu evra za produženje rada nuklearnih elektrana od prodaje zelenih obveznica, prvih te vrste u Evropi