Električna energija

Litostroj Power dobio ugovor vredan 19 miliona evra za HE Mokrice u Sloveniji

Litostroj-Power-turbine-HE-Mokrice-Slovenija

Slika: Litostroj

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Proizvođač turbina Litostroj Power potpisao je ugovor sa slovenačkom kompanijom Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS) vredan 19 miliona evra za novu hidroelektranu Mokrice.

Litostroj Power, koji ima pogon u Sloveniji, ali je u vlasništvu češke firme Energy-Pro Group, isporučiće tri horizontalne Bulb turbine, kao i sve pomoćne sisteme, saopštila je ova firma.

HE Mokrice je poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save

HE Mokrice je peta i poslednja hidroelektrana u kaskadnom sistemu na donjem toku Save u Sloveniji neposredno pre granice sa Hrvatskom. Instalirani kapacitet svih pet HE iznosiće 187 MW, dok će Mokrice imati 28 MW.

Ukupna investicija procenjuje se na 181 milion evra

Ukupna investicija u ovu HE procenjuje se na 181 milion evra. Projekat je, takođe, na spisku 187 investicija za ponovno pokretanje slovenačke ekonomije nakon epidemije COVID-19 koju je nedavno usvojila Vlada Slovenije.

Pavel Vana, izvršni direktor kompanije Energy-Pro, izjavio je da je Litostroj Power isporučio opremu za četiri izgrađene elektrane u kaskadi – Boštanj, Arto-Blanca, Krško i Brežice.

Litostroj Power ima 50 meseci da obavi posao

Projekat HE Mokrice menjan je nekoliko puta kako bi u potpunosti ispunio sve neophodne zahteve da se izbegne negativan uticaj na ekosisteme reke Save i Krke, dodao je on.

Inače, godinama unazad planiranje ove elektrane izaziva brojne kritike ekoloških organizacija. One su nedavno osporile zakonske izmene koje su, između ostalog, pogodovale ubrzavanju gradnje HE Mokrice.

Litostroj Power ima 50 meseci da isporuči, instalira i testira opremu.

Radovi na projektu već su započeti u hidrauličkoj laboratoriji firme Litostroj Engineering u mestu Blansko u Češkoj, kako bi performanse turbina bile verifikovane pre pre nego što se nastave dalje aktivnosti.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Hidroelektrane-Srbiji-Evropi-smanje-elektricne-energije

Hidroelektrane u Srbiji i Evropi prinuđene da smanje proizvodnju električne energije

10 августа 2022 - Dotok vode do hidroelektrana u Srbiji je prepolovljen, što povećava potrebu za uvozom struje, ali je i širom Evrope slična situacija

Norveska ogranicenja izvoza elektricne energije

Norveška uvodi ograničenja za izvoz električne energije

09 августа 2022 - Norveška sprema propise za ograničavanje izvoza struje u slučajevima kada nivoi vode u akumulacijama za hidroelektrane postanu niski

Srbija EU grant dalekovode pametna brojila

EU kreditima i donacijom podržava projekte dalekovoda, pametnih brojila u Srbiji

08 августа 2022 - Srbiji je preko WBIF-a odobreno 17 miliona evra za dalekovode i unapređenje elektrodistributivnog sistema. Ta dva projekta su vredna ukupno 81 milion evra i finansiraju se iz kredita.

EPCG snizio cenu prodaju 10 odsto udela vlasnistvu

EPCG snizio cenu za prodaju 10 odsto udela u vlasništvu

06 августа 2022 - U toku je još jedan pokušaj privlačenja mogućih strateških partnera da preuzmu udeo u termoelektrani Pljevlja