Električna energija

HESS pokrenuo prvu javnu nabavku za osporavani projekat HE Mokrice

Hidroelektrarne na Spodnji Savi, HESS, GEN, HPP Mokrice, NE JEZimo SAVE – Stop HPP Mokrice

Foto: HESS

Objavljeno

19.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državni operator hidroelektrana Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), deo GEN grupe, je pokrenuo proceduru tokom koje će sprovesti pregovarački postupak za prvi lot javne nabavke za izgradnju hidroelektrane (HE) Mokrice, koju osporavaju organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine.

Lot se odnosi na nabavku turbina, generatora i liftova, što je deo šireg projekta za izgradnju HE Mokrice procenjene vrednosti 181 miliona evra. HE Mokrice bi bila poslednja u nizu pet hidroelektrana na donjem toku reke Save u Sloveniji. Ostale četiri HE su Boštanj, Arto – Blanca, Krško, i Brežice.

Prijave za učestvovanje u proceduri se dostavljaju do 19. oktobra. Podnosioci prijava treba da ponude vrednost ugovora, koja ne treba da pređe iznos od nešto više od 27,2 miliona evra, bez PDV-a.

Planirano je da HE Mokrice ima snagu 28,05 MW, navodi se na sajtu HESS-a. Ova protočna hidroelektrama bi imala akumulaciju i tri generatora. Prosečna godišnja proizvodnja električne energije je projektovana na 131 GWh.

Pokrenuta lokalna inicijativa za zaustavljanje projekta HE Mokrice

Nova lokalna inicijativa je pokrenula akciju protiv projekta HE Mokrice zbog, kako navodi, uništavanja životne sredine do kojeg bi dovela izgradnja ove elektrane, koja bi doprinela samo oko 1% ukupne proizvodnje električne energije u Sloveniji.

“NE JEZimo SAVE – Stop HPP Mokrice” ima za cilj da lokalnom stanovništvu pruži podatke i informacije o projektu i negativnom uticaju hidroelektrana na ekosisteme uopšte, navodi se na sajtu kampanje Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe), koju je pokrenula koalicija nevladinih organizacija suprotstavljena određenim projektima HE na Balkanu, kao što je HE Mokrice.

Kampanja je fokusirana na četiri ključna područja za koje Spasimo plavo srce Evrope kaže da su naročito ugrožena velikim projektima hidroelektrana – na reku Vojušu (Vjosa) u Albaniji, nacionalni park Mavrovo u Makedoniji, reku Savu u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, kao i reke BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

19. septembar 2018. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

19. septembar 2018. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

19. septembar 2018. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

19. septembar 2018. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7