x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

HESS pokrenuo prvu javnu nabavku za osporavani projekat HE Mokrice

19.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: HESS
HESS pokrenuo prvu javnu nabavku za osporavani projekat HE Mokrice

Državni operator hidroelektrana Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), deo GEN grupe, je pokrenuo proceduru tokom koje će sprovesti pregovarački postupak za prvi lot javne nabavke za izgradnju hidroelektrane (HE) Mokrice, koju osporavaju organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine.

Lot se odnosi na nabavku turbina, generatora i liftova, što je deo šireg projekta za izgradnju HE Mokrice procenjene vrednosti 181 miliona evra. HE Mokrice bi bila poslednja u nizu pet hidroelektrana na donjem toku reke Save u Sloveniji. Ostale četiri HE su Boštanj, Arto – Blanca, Krško, i Brežice.

Prijave za učestvovanje u proceduri se dostavljaju do 19. oktobra. Podnosioci prijava treba da ponude vrednost ugovora, koja ne treba da pređe iznos od nešto više od 27,2 miliona evra, bez PDV-a.

Planirano je da HE Mokrice ima snagu 28,05 MW, navodi se na sajtu HESS-a. Ova protočna hidroelektrama bi imala akumulaciju i tri generatora. Prosečna godišnja proizvodnja električne energije je projektovana na 131 GWh.

Pokrenuta lokalna inicijativa za zaustavljanje projekta HE Mokrice

Nova lokalna inicijativa je pokrenula akciju protiv projekta HE Mokrice zbog, kako navodi, uništavanja životne sredine do kojeg bi dovela izgradnja ove elektrane, koja bi doprinela samo oko 1% ukupne proizvodnje električne energije u Sloveniji.

“NE JEZimo SAVE – Stop HPP Mokrice” ima za cilj da lokalnom stanovništvu pruži podatke i informacije o projektu i negativnom uticaju hidroelektrana na ekosisteme uopšte, navodi se na sajtu kampanje Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe), koju je pokrenula koalicija nevladinih organizacija suprotstavljena određenim projektima HE na Balkanu, kao što je HE Mokrice.

Kampanja je fokusirana na četiri ključna područja za koje Spasimo plavo srce Evrope kaže da su naročito ugrožena velikim projektima hidroelektrana – na reku Vojušu (Vjosa) u Albaniji, nacionalni park Mavrovo u Makedoniji, reku Savu u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, kao i reke BiH.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.