Električna energija

HESS pokrenuo prvu javnu nabavku za osporavani projekat HE Mokrice

Hidroelektrarne na Spodnji Savi, HESS, GEN, HPP Mokrice, NE JEZimo SAVE – Stop HPP Mokrice

Foto: HESS

Objavljeno

19.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Državni operator hidroelektrana Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), deo GEN grupe, je pokrenuo proceduru tokom koje će sprovesti pregovarački postupak za prvi lot javne nabavke za izgradnju hidroelektrane (HE) Mokrice, koju osporavaju organizacije civilnog društva koje se bave zaštitom životne sredine.

Lot se odnosi na nabavku turbina, generatora i liftova, što je deo šireg projekta za izgradnju HE Mokrice procenjene vrednosti 181 miliona evra. HE Mokrice bi bila poslednja u nizu pet hidroelektrana na donjem toku reke Save u Sloveniji. Ostale četiri HE su Boštanj, Arto – Blanca, Krško, i Brežice.

Prijave za učestvovanje u proceduri se dostavljaju do 19. oktobra. Podnosioci prijava treba da ponude vrednost ugovora, koja ne treba da pređe iznos od nešto više od 27,2 miliona evra, bez PDV-a.

Planirano je da HE Mokrice ima snagu 28,05 MW, navodi se na sajtu HESS-a. Ova protočna hidroelektrama bi imala akumulaciju i tri generatora. Prosečna godišnja proizvodnja električne energije je projektovana na 131 GWh.

Pokrenuta lokalna inicijativa za zaustavljanje projekta HE Mokrice

Nova lokalna inicijativa je pokrenula akciju protiv projekta HE Mokrice zbog, kako navodi, uništavanja životne sredine do kojeg bi dovela izgradnja ove elektrane, koja bi doprinela samo oko 1% ukupne proizvodnje električne energije u Sloveniji.

“NE JEZimo SAVE – Stop HPP Mokrice” ima za cilj da lokalnom stanovništvu pruži podatke i informacije o projektu i negativnom uticaju hidroelektrana na ekosisteme uopšte, navodi se na sajtu kampanje Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe), koju je pokrenula koalicija nevladinih organizacija suprotstavljena određenim projektima HE na Balkanu, kao što je HE Mokrice.

Kampanja je fokusirana na četiri ključna područja za koje Spasimo plavo srce Evrope kaže da su naročito ugrožena velikim projektima hidroelektrana – na reku Vojušu (Vjosa) u Albaniji, nacionalni park Mavrovo u Makedoniji, reku Savu u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, kao i reke BiH.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

19. septembar 2018. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

19. septembar 2018. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

19. septembar 2018. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

19. septembar 2018. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.