Električna energija

Ekološki i energetski projekti na listi investicija za oporavak slovenačke privrede

slovenija-projekti-oporavak-privrede-andrej-vizjak

Slika: Ministar Andrej Vizjak (Vlada Slovenije)

Objavljeno

22.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.06.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Slovenije usvojila je listu od 187 projekata za oporavak privrede nakon epidemije COVID-19, uključujući 22 projekta iz sektora životne sredine, u vrednosti od 310 miliona evra, i 19 u energetskom sektoru, u vrednosti od 650 miliona evra.

Ukupna vrednost svih projekata procenjuje se na 7,7 milijardi evra.

Na osnovu interventnog zakona za uklanjanje prepreka za sprovođenje kapitalnih investicija za ponovno pokretanje privrede nakon epidemije korona virusa, vlada je utvrdila listu investicija koja se može dalje proširiti, navodi se na sajtu Vlade Slovenije.

Među 19 energetskih projekata je gradnja HE Mokrice, dalekovoda, gasovoda

Na listi se nalaze svi predlozi za investiranje čija je procenjena vrednost veća od pet miliona evra, a koji mogu da počnu da se sprovode 2020. ili 2021, kao i sve predložene investicije veće od 25 miliona evra, koje mogu da počnu da se sprovode 2021.

Kako su preneli mediji, vrednost 22 projekta u sektoru životne sredine procenjena je na 310 miliona evra, a 19 projekata u energetskom sektoru 650 miliona evra.

Među 19 energetskih projekata su hidroelektrana Mokrice, dalekovodi Cirkovce-Pince i Divača-Pivka-Ilirska Bistrica, kao i nekoliko gasovoda.

Velika većina projekata u sektoru životne sredine odnosi se na vodnu infrastrukturu, uključujući sprečavanje poplava i vodosnabdevanje.

„Investicije neće naštetiti životnoj sredini“

Svrha određivanja liste kapitalnih investicija je koordinacija i ubrzavanje pojedinačnih procedura kako bi se ublažila ekonomska šteta nastala zbog korona virusa, rekao je ministar za životnu sredinu i prostorno planiranje Andrej Vizjak, koji je u martu došao na ovu poziciju.

Interventni zakon predviđa osnivanje koordinacione grupe koja će nadgledati sprovođenje projekata

U skladu sa interventnim zakonom biće formirana koordinaciona grupa koja će uglavnom biti odgovorna za koordinaciju implementacije ovih investicija.

Cilj je ubrzavanje i pojednostavljenje procedura, a nikako nanošenje štete prirodi i životnoj sredini, navodi se u saopštenju slovenačke vlade.

Nevladine organizacije iz Slovenije i Evrope pobunile su se protiv ovih mera jer im, kako tvrde, vlada sužava prava u zaštiti prirode.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rumunija 610 miliona evra subvencijama solarne panele domacinstva

Rumunija sprema 610 miliona evra u subvencijama za solarne panele za domaćinstva

22. jun 2020. - Rumunija namerava da odvoji i do 610 miliona evra za predstojeći javni poziv za solarne panele za domaćinstva

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

22. jun 2020. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

22. jun 2020. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

22. jun 2020. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka