x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Andrej Vizjak je novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja

20.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Andrej Vizjak (Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja)
Andrej Vizjak je novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja

Andrej Vizjak, novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja, zvanično je preuzeo funkciju i zamenio Simona Zajca.

Andrej Vizjak dolazi iz državne firme za proizvodnju električne energije Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), gde je bio šef sektora za investicije i razvoj i direktor ćerke firme Partner.

Vizjak dolazi iz državne firme Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS)

Prema njegovim prvim izjavama, prioriteti novog ministra biće rešenje problema akumuliranog otpada u mnogim oblastima, pojednostavljenje procedura za izdavanje dozvola i ubrzanje ključnih nacionalnih projekata definisanih državnim prostornim planovima.

Bivši ministar Zajc nastaviće službu u novoj vladi na mestu državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije.

Biografija

Andrej Vizjak (rođen 1964.) diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani gde je 1994. i magistrirao.

Profesionalnu karijeru započeo je u fabrici Litostroj u Ljubljani, a zatim se preselio u Institut “Jožef Stefan” gde je radio na istraživačkim i razvojnim projektima za računarsku automatizaciju industrijskih procesa za potrebe Fabrike celuloze i papira Videm-Krško.

Diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu

Kao inspektor rada u područnoj jedinici Krško u okviru Inspektorata rada Slovenije počeo je da radi 1994.

U junu 2000. godine postavljen je za državnog sekretara za zapošljavanje u Ministarstvu za rad, porodicu i socijalna pitanja. Iste godine je izabran i u parlament Slovenije i postao vođa poslaničke grupe Slovenske demokratske stranke (SDS).

U dve vlade Janeza Janše bio je ministar

Dve godine kasnije izabran je za predsednika opštine Brežice na lokalnim izborima, a 2004. opet i za poslanika. U prvoj vladi Janeza Janše (2004–2008.) bio je ministar ekonomije, a u drugoj ministar rada, porodice i socijalnih poslova.

Od 2008. do 2011. i od 2012. do 2014. bio je opet poslanik.

U kompanji HESS počeo je da radi 2014. i to kao direktor službe za investicije i razvoj, a 2015. je postavljen i za  direktora ćerke firme Partner.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.