Životna sredina

Andrej Vizjak je novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja

Andrej-Vizjak-ministar-zivotne-sredine-i-prostornog-planiranja

Slika: Andrej Vizjak (Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja)

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Andrej Vizjak, novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja, zvanično je preuzeo funkciju i zamenio Simona Zajca.

Andrej Vizjak dolazi iz državne firme za proizvodnju električne energije Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), gde je bio šef sektora za investicije i razvoj i direktor ćerke firme Partner.

Vizjak dolazi iz državne firme Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS)

Prema njegovim prvim izjavama, prioriteti novog ministra biće rešenje problema akumuliranog otpada u mnogim oblastima, pojednostavljenje procedura za izdavanje dozvola i ubrzanje ključnih nacionalnih projekata definisanih državnim prostornim planovima.

Bivši ministar Zajc nastaviće službu u novoj vladi na mestu državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije.

Biografija

Andrej Vizjak (rođen 1964.) diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani gde je 1994. i magistrirao.

Profesionalnu karijeru započeo je u fabrici Litostroj u Ljubljani, a zatim se preselio u Institut “Jožef Stefan” gde je radio na istraživačkim i razvojnim projektima za računarsku automatizaciju industrijskih procesa za potrebe Fabrike celuloze i papira Videm-Krško.

Diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu

Kao inspektor rada u područnoj jedinici Krško u okviru Inspektorata rada Slovenije počeo je da radi 1994.

U junu 2000. godine postavljen je za državnog sekretara za zapošljavanje u Ministarstvu za rad, porodicu i socijalna pitanja. Iste godine je izabran i u parlament Slovenije i postao vođa poslaničke grupe Slovenske demokratske stranke (SDS).

U dve vlade Janeza Janše bio je ministar

Dve godine kasnije izabran je za predsednika opštine Brežice na lokalnim izborima, a 2004. opet i za poslanika. U prvoj vladi Janeza Janše (2004–2008.) bio je ministar ekonomije, a u drugoj ministar rada, porodice i socijalnih poslova.

Od 2008. do 2011. i od 2012. do 2014. bio je opet poslanik.

U kompanji HESS počeo je da radi 2014. i to kao direktor službe za investicije i razvoj, a 2015. je postavljen i za  direktora ćerke firme Partner.

Tagovi:

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2021 mladima obrazovanju ciscenja

Dan planete Zemlje 2021. posvećen mladima, obrazovanju, akcijama čišćenja

19 April 2021 - Mladi, obrazovanje o zaštiti životne sredine i zajedničke akcije su u centru zbivanja povodom ovogodišnjeg Dana planete Zemlje

zelena prestonica evrope beograd skoplje zagreb

Beograd, Skoplje, Sofija i Zagreb u trci za nagradu Zelena prestonica Evrope 2023.

19 April 2021 - Četiri prestonice iz regiona nadmeću se sa još 12 gradova na takmičenju koje svake godine organizuje Evropska komisija.

Vlada Srbije za ekologiju odvojila jos 3,6 milijardi dinara

Vlada Srbije za ekologiju odvojila još 3,6 milijardi dinara

19 April 2021 - Novac dodeljen rebalansom budžeta namenjen je za postrojenja za preradu otpadnih voda, smanjenje aerozagađenja, uklanjanje divljih deponija. 

nacrt zakon o zastiti prirode koalicija 27 mhe zasticena podrucja

Novi Zakon o zaštiti prirode napisan bez učešća javnosti, MHE će moći da se grade u zaštićenim područjima

13 April 2021 - Više od 50 organizacija traži ponovnu pripremu propisa zbog brojnih propusta u proceduri izrade, javnoj raspravi i sadržini izmena i dopuna.