Životna sredina

Andrej Vizjak je novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja

Andrej-Vizjak-ministar-zivotne-sredine-i-prostornog-planiranja

Slika: Andrej Vizjak (Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja)

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Andrej Vizjak, novi slovenački ministar životne sredine i prostornog planiranja, zvanično je preuzeo funkciju i zamenio Simona Zajca.

Andrej Vizjak dolazi iz državne firme za proizvodnju električne energije Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS), gde je bio šef sektora za investicije i razvoj i direktor ćerke firme Partner.

Vizjak dolazi iz državne firme Hidroelektrarne na Spodnji Savi (HESS)

Prema njegovim prvim izjavama, prioriteti novog ministra biće rešenje problema akumuliranog otpada u mnogim oblastima, pojednostavljenje procedura za izdavanje dozvola i ubrzanje ključnih nacionalnih projekata definisanih državnim prostornim planovima.

Bivši ministar Zajc nastaviće službu u novoj vladi na mestu državnog sekretara u Ministarstvu ekonomskog razvoja i tehnologije.

Biografija

Andrej Vizjak (rođen 1964.) diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Ljubljani gde je 1994. i magistrirao.

Profesionalnu karijeru započeo je u fabrici Litostroj u Ljubljani, a zatim se preselio u Institut „Jožef Stefan“ gde je radio na istraživačkim i razvojnim projektima za računarsku automatizaciju industrijskih procesa za potrebe Fabrike celuloze i papira Videm-Krško.

Diplomirao je i magistrirao na Elektrotehničkom fakultetu

Kao inspektor rada u područnoj jedinici Krško u okviru Inspektorata rada Slovenije počeo je da radi 1994.

U junu 2000. godine postavljen je za državnog sekretara za zapošljavanje u Ministarstvu za rad, porodicu i socijalna pitanja. Iste godine je izabran i u parlament Slovenije i postao vođa poslaničke grupe Slovenske demokratske stranke (SDS).

U dve vlade Janeza Janše bio je ministar

Dve godine kasnije izabran je za predsednika opštine Brežice na lokalnim izborima, a 2004. opet i za poslanika. U prvoj vladi Janeza Janše (2004–2008.) bio je ministar ekonomije, a u drugoj ministar rada, porodice i socijalnih poslova.

Od 2008. do 2011. i od 2012. do 2014. bio je opet poslanik.

U kompanji HESS počeo je da radi 2014. i to kao direktor službe za investicije i razvoj, a 2015. je postavljen i za  direktora ćerke firme Partner.

Tagovi:
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

20. mart 2020. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

20. mart 2020. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

20. mart 2020. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

20. mart 2020. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama