Energetska kriza

SAD će ove godine isporukama LNG-a obezbediti još 15 milijardi kubika gasa za EU

SAD ove godine LNG jos 15 milijardi kubika gasa EU

Foto: Ursula von der Leyen / Twitter

Objavljeno

25.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Sjedinjene Države su saopštile da će nastojati da, u saradnji s drugim državama, za EU ove godine obezbede dodatnog LNG-a ekvivalentnog barem 15 milijardi kubnih metara gasa. To je i dalje premalo za evropske ambicije da zaobiđe uvoz ruskog plavog goriva.

Tokom boravka predsednika SAD Joea Bidena u Briselu izdato je zajedničko saopštenje s Evropskom komisijom da će dve strane osnovati radnu grupu za „jačanje energetske bezbednosti Ukrajine i EU za sledeću zimu i onu posle te“.

Evropska unija pokušava da ove godine drugim izvorima zameni dve trećine uvoza ruskog gasa, koji je 2021. dostigao 155 milijardi kubnih metara. Od toga je 56 milijardi otišlo u Nemačku.

SAD su saopštile da će „nastojati da obezbede, uključujući saradnju s međunarodnim partnerima“, povećanje snabdevanja tržišta EU tečnim prirodnim gasom (LNG) ekvivalentno 15 milijardi kubnih metara gasa za tekuću godinu, „uz očekivanje povećanja posle toga“.

SAD su obećale da će zatražiti od drugih zemalja da obezbede LNG za Evropu

EU je prošle godine uvezla 22 milijarde kubnih metara gasa iz SAD. Evropska komisija je napomenula da će u saradnji sa državama članicama obezbediti „stabilnu potražnju za još LNG-a iz SAD do 2030.“ od 50 milijardi kubnih metara godišnje.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pojasnila da bi ta dodatna količina nadomestila trećinu uvoza ruskog gasa. Ona i Biden su izjavili da će infrastruktura u EU biti prilagođena tako da može da se koristi i zeleni vodonik.

Ostaje nejasno kako SAD mogu da nađu još LNG-a na domaćem i globalnom tržištu ograničenom dugoročnim ugovorima. Povrh toga, EU nema dovoljnu infrastrukturu da primi, regasifikuje to gorivo i distribuira ga potrošačima.

Biden: Kriza je naša šansa

„Ova kriza takođe predstavlja priliku. Ona je katalizator koji će podsticati ulaganja koja su nam potrebna da intenziviramo rad na postizanju svojih ciljeva za čistu energiju i ubrzamo napredak ka svojoj budućnosti s neto nula emisija“, naglasio je američki predsednik. Drugi deo sporazuma se tiče mera da se smanji ukupna evropska potražnja za gasom, izjavio je Biden i ukazao na mogućnosti koje pružaju zeleni vodonik i rešenja za energetsku efikasnost poput pametnih termostata, koji se koriste u elektrifikaciji sistema grejanja.

SAD su ranije ovog meseca najavile da će zabraniti uvoz goriva iz Rusije. „Bili smo u mogućnosti da povučemo taj potez kada drugi nisu, jer su Sjedinjene Države neto izvoznik energenata“, priznaje Biden.

EU računa na uštedu energije, obnovljive izvore za hitno obaranje potražnje za ruskim gasom

SAD i Evropska komisija su se u zajedničkoj izjavi obavezali da će smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte u celokupnoj novoj infrastrukturi za LNG i povezanim gasovodima. U te poduhvate je uključeno korišćenje čiste energije za napajanje opreme na konkretnim lokacijama, kao i smanjivanje curenja metana i izgradnja infrastrukture za obnovljivi vodonik.

EU računa na to da će joj čista energija i mere energetske efikasnosti znatno oboriti potražnju za gasom. Obećala je da će pojednostaviti administrativne postupke u energetskom sektoru, uključujući za infrastrukturu za LNG, i pojačati uvođenje energije iz obnovljivih izvora. Donosioci odluka u Briselu procenjuju da uštedom energije ove godine može da se nadomesti 15,5 milijardi kubika gasa, a da nove vetroelektrane i solarni parkovi mogu da zamene još 20 milijardi kubnih metara.

Od drugih važnih vesti treba pomenuti da je nemački vicekancelar i ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habeck izjavio da će njegova zemlja do leta uspeti da prepolovi uvoz nafte iz Rusije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

25. mart 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

25. mart 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

25. mart 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

25. mart 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije