Energetska kriza

Biden može da obeća EU više LNG-a, ali SAD nemaju viška kapaciteta za to

Biden obeca EU LNG SAD nemaju viska kapaciteta za to

Foto: Bela kuća / US government works

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Po nepotvrđenim informacijama iz medija, predsednik Sjedinjenih Država Joe Biden će najaviti veliku inicijativu da se Evropi direktno šalje LNG da bi njime nadomestila ruski gas. Tržište tog energenta je zarobljeno u dugoročnim ugovorima, pa je nejasno kako vlada u Vašingtonu može da privoli domaće kompanije na taj poduhvat.

Američka sekretarka za energetiku Jennifer Granholm izjavila je da njena zemlja „izvozi svaki molekul tečnog prirodnog gasa“ (LNG) koji može u cilju pomoći Evropi. Evropska unija je zbog vojnog napada Rusije na Ukrajinu najavila hitne mere za otklanjanje svoje zavisnosti od ruskog gasa, uglja i nafte. Međutim, globalno tržište je već tesno, a domaća infrastruktura ne može da se prebaci na druge izvore bez ogromnih ulaganja za koja je potrebno više godina.

„Bidenova administracija urgira kod naftne i gasne industrije u SAD da poveća proizvodnju da bi zadovoljila potražnju i pomogla da se svuda smanje cene za radničke porodice… Moramo da učinimo sve što je u našoj moći da se pobrinemo za neposredne potrebe našeg naroda ali, iskreno, jedino nam čista energija daje održivo rešenje na srednji i dugi rok za ovu vrstu izazova“, izjavila je Granholm.

SAD će tražiti od drugih zemalja koje proizvode LNG da pomognu Evropi

Sekretarka za energetiku je rekla da će vlada takođe tražiti od drugih zemalja koje proizvode LNG da uvećaju isporuke Evropi. SAD izdaju dozvole za planirane LNG terminale na svojoj teritoriji i domaćim proizvođačima da bi mogli da izvoze u Evropu, otkrila je Granholm. Po njenoj tvrdnji, jedan terminal će početi da radi ove godine, a drugi, takođe u izgradnji, treba da bude završen dogodine.

Granholm kaže da će jedan novi terminal u SAD biti završen ove godine, a još jedan sledeće

Predsednik SAD Joe Biden je danas došao u Brisel na samit Organizacije Severnoatlantskog ugovora (NATO) i sastanak Grupe sedam – G7. Washington Post je doznao od neimenovanih američkih zvaničnika da će on najaviti veliku inicijativu da se Evropi direktno šalje tečni gas.

Takva promena bi mogla da ostavi posledice koje će se osećati dugo nakon što se rat završi, piše u članku. Očekuje se da će Biden takođe najaviti još sankcija protiv Rusije, po navodima iz izveštaja.

LNG može da se preusmerava ka Evropi jedino na račun drugih

„Mučim se da shvatim mehaniku kod ovog. U svetu nema nijedne kapi viška kapaciteta za tečni prirodni gas. Evropa hoće više, ali najveći deo svetskog snabdevanja u svetu je vezan dugoročnim ugovorima po celom svetu. Stoga bilo koja količina LNG-a koja se preusmeri ka Evropi može da ide samo na račun isporuka na neka druga mesta, i to verovatno u Aziju. U SAD nema prostora za dodatni LNG barem do 2025. godine“, napisao je glavni valutni analitičar i glavni urednik sajta ForexLive Adam Button.

Globalno snabdevanje LNG-om je zarobljeno u dugoročnim ugovorima

Evropska komisija je sastavila predlog zakona po kojem bi države članice morale da se pobrinu da do 1. novembra svoja podzemna skladišta gasa popune do barem 80 odsto kapaciteta. Taj nivo bi se povećao na 90 procenata za naredne godine, saopšteno je. Prvobitno je planirano da se uvede obaveza dopune do najmanje 90 odsto najkasnije 1. oktobra.

Kremlj preti da će tražiti da se gas plaća u rubljama

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će Kremlj uskoro zahtevati od „neprijateljski nastrojenih“ zemalja da za gas plaćaju u rubljama, što je izazvalo šok na finansijskim tržištima, a vrednost valute njegove zemlje je naglo porasla.

Nemački vicekancelar i ministar za ekonomska pitanja i klimatsku akciju Robert Habeck ubrzo je uzvratio da bi takva odluka značila kršenje ugovora. Taj visoki zvaničnik se upravo vratio sa Bliskog istoka, gde je obezbedio nekoliko ugovora za isporuku vodonika iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Nemačka računa na vodonik kao delimičnu zamenu za ruski gas

Prva količina plavog vodonika iz UAE trebalo bi da stigne u Nemačku još ove godine, izjavio je Habeck. Ta vrsta vodonika se pravi od gasa, pri čemu se emisije ugljen-dioksida iz postupka hvataju i pohranjuju ili se ponekad koriste u druge industrijske svrhe. Kada se CO2 ne uklanja, reč je o sivom vodoniku. Zeleni vodonik se dobija elektrolizom vode s napajanjem strujom iz obnovljivih izvora.

Industrija zelenog vodonika ima priliku da postane konkurentna zahvaljujući naglom skoku cene fosilnog gasa

Vodonik može da se umešava u malim količinama s gasom u starim cevovodima, a i da ga zameni u brojnim primenama ukoliko postoji odgovarajuća infrastruktura. Zeleni vodnik je još uvek nekonkurentan, ali Bloomberg New Energy Finance (BNEF) i Rystad Energy u svojim novim izveštajima tvrde da je nezapamćeni skok cena gasa prilika za tu industriju u ranoj fazi razvoja. Ukazali su na primere u poslednje vreme gde je zeleni vodonik postao jeftiniji od drugih varijanti.

Kada je gas skup, visoke su i cene plavog i sivog vodonika i amonijaka koji se od njega proizvodi. To je jedna od najvažnijih sirovina za veštačko đubrivo, koje se trenutno prodaje po rekordnim cenama. Kad je reč o fosilnom gasu, treba uračunati i troškove na ime emisija ili zarobljavanja CO2. Za to vreme, zeleni vodonik ne zavisi od cena goriva, već samo od sunca i vetra.

Od drugih relevantnih vesti treba pomenuti da su Italija, Nemačka, Mađarska, Austrija i Bugarska odbacile mogućnost da uvedu zabranu uvoza ruskih energenata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

24. mart 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

24. mart 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

24. mart 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

24. mart 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije