Energetska kriza

EU sankcije Rusiji ugrožavaju snabdevanje Srbije naftom, isporuke gasa sigurne

Foto: jotoya from Pixabay

Objavljeno

23.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

I dalje je neizvesno da li će poslednje sankcije Evropske unije prema Rusiji otežati i poskupeti uvoz ruske nafte za Naftnu industriju Srbije (NIS), a samim tim i snadbevanje domaćeg tržišta naftnim derivatima. Kada je reč o uvozu prirodnog gasa, izvesno je da trenutno nisu ugrožene isporuke iz Rusije. Situacija sa gasom bi mogla da se promeni ako EU zabrani uvoz i tranzit ruskog gasa, ali to, zasad, ne planira, već samo smanjenje uvoza.

Evropska unija je pre nedelju dana usvojila četvrti paket sankcija Rusiji zbog njene vojne intervencije u Ukrajini. Na listi kompanija sa kojima je evropskim firmama zabranjena saradnja je i Gazpom Neft i njene ćerke firme u kojima ima više od 50 odsto vlasništva. Prevedeno na slučaj Srbije pod sankcijama je i NIS jer je većinski njen vlasnik Gazprom Neft.

EU radi na razjašnjenju najnovijih sankcija kako bi Zapadnom Balkanu bilo omogućeno da nastavi da uvozi fosilna goriva od Rusije

To bi značilo da NIS ne može da uvozi rusku naftu od evropskih kompanija, a to je uobičajena praksa ove firme jer uvozi rusku naftu od velikih evropskih trgovaca, kao što su Glencore i Vitol. Inače, nove sankcije ne onemogućavaju članice EU da uvoze rusku naftu.

Kako piše Financial Times, a prenose lokalni mediji, EU radi na razjašnjenju novog paketa sankcija protiv kako bi zemljama Zapadnog Balkana bilo omogućeno da nastave kupovinu fosilnih goriva iz Rusije. Aktivnosti EU psledica su žalbe Srbije da će nove sankcije ugroziti stabilnost snabdevanja naftnim derivatima.

„Trenutno smo u kontaktu sa srpskim vlastima kako bi razjasnili sve brige koje oni imaju oko posledica restriktivnih mera“, rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

Postoje rešenja da Srbija nastavi da uvozi rusku naftu, ali će taj posao verovatno biti komplikovaniji i skuplji

Stano je istakao da Evropska komisija sarađuje sa svim zemljama na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio negativan uticaj rata na njihove ekonomije i društvo.

Postoje rešenja, kako kažu upućeni u energetski sektor, za situaciju koja je nastala uvođenjem sankcija protiv kompanije Gasprom Neft. Neka od njih su preuzimanje većinskog vlasništva u NIS-u od strane Vlade Srbije, promena uvoznika nafte ili kompanija od kojih se uvozi nafta.

Suština je da će sva ta rešenja otežati i poskupeti uvoz nafte, što je delom i vrsta pritiska na Srbiji, koja nije uvela sankcije Rusiji, kažu naši sagovornici, i dodaju da ostaje da se vidi kako će se završiti razgovori Srbije i EU o primeni najnovijeg paketa sankcija.

Ako Bugarska zavrne gas, ostaje mogućnost uvoza preko Mađarske

Duhove u sektoru prirodnog gasa uznemirile su izjave iz Bugarske da će ova zemlja prekinuti tranzit gasa za Srbiju, BiH i Mađarsku, ali energetski stručnjaci kažu da je to malo verovatno, a Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, da postoji alternativa za snabdevanje preko Ukrajine, jer preko ove zemlje i EU sada dobija gas, i Mađarske.

Mala je verovatnoća da se ostvari bugarska pretnja prekidom isporuka gasa Srbiji, BiH i Mađarskoj

Inače, Mađarska, BiH, Srbija i Bugarska se snabdevaju ruskim gasom preko Balkanskog toka koji iz Rusije ide preko Crnog mora, Turske, Bugarske i Srbije. Prekid tranzita preko Bugarske nije u interesu ni Rusije, ni Bugarske jer od toga imaju finansijsku korist, a iza svega su i ugovori čije kršenje povlači posledice. U slučaju najgoreg scenarija, Mađarska, BiH i Srbija imaju alternativu da dobiju ruski gas, a to su gasovodi preko Ukrajine.

Situacija bi mogla da se drastično promeni ako bi EU rešila da zabrani uvoz ruskog gasa, a pre svega njegov tranzit preko članica Unije, kažu naši sagovornici. To zasad nije najavljeno, već samo smanjenje uvoza ruskog gasa, koje je proklamovano novim planom Evropske komisije pod nazivom REPowerEU.

Naime, prvo je ambasadorka Rusije u Sofiji Eleonora Mitrofanova izjavila da je Bugarska među 48 zemalja na listi neprijateljskih zemalja Moskve, pa bi umesto u dolarima Rusija plaćanja Bugarskoj mogla da sprovede u rubljama. A, onda je Martin Vladimirov, iz nevladine organizacije Centar za proučavanje demokratije, izjavio da Bugarska ima pravo da obustavi tranzit gasa Balkanskim tokom ako Rusija svoje obaveze isplati u rubljama.

Na kraju, potpredsednik vlade Asen Vasilev rekao je da desetogodišnji ugovor Bugarske o snabdevanju sa Gaspromom ističe krajem 2022. godine. Sofija će tražiti druge dobavljače gasa nakon isteka ugovora, dodao je on.

Mihajlović: dok se ne završi gasovod Niš-Dimitrovgrad ruski gas nema alternativu

Govoreći o najavama iz Bugarske, Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je jedno prekid snabdevanja Bugarske ruskim gasom, što će svakako pogoditi tu zemlju, a drugo pitanje tranzita. To ne mora da znači da tranzit treba da bude obustavljen i to nije pitanje samo Srbije, već i Mađarske koja je krajem prošle godine potpisala ugovor sa Gaspromom na 15 godina, dodala je ona.

Mihajlović je naglasila da u slučaju prekida isporuka iz Bugarske, Srbija ima mogućnost da gas dobija preko Mađarske, da koristi svoje skladište i da, dok ne bude gotov gasovod Niš-Dimitrovgrad, čime se otvara mogućnost da se gas dobija iz drugih izvora, nađe privremenu zamenu za gas.

Postoje razni scenariji i krizni planovi i spremni smo na sve, uverava Mihajlović, i dodaje da Srbija održava komunikaciju i sa Bugarskom i sa Rusijom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

23. mart 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

23. mart 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

23. mart 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

23. mart 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije