Energetska kriza

Srbija ograničila cenu peleta na 320 evra

cena peleta ogranicena srbija

Foto: Didier from Pixabay

Objavljeno

05.08.2022.

Država

Podeli

Objavljeno

05.08.2022.

Država

Podeli

Srbija je ograničila cene peleta na 38.000 dinara (oko 320 evra) i produžila zabranu izvoza ovog ogrevnog materijala. Mere će biti na snazi 90 dana ili do 1. novembra. Vlada Srbije je, takođe, odobrila i povećanje cene drvnih sortimenata koje prodaju Srbijašume za 15 odsto.

Ograničenje cene peleta, kako bi se smirilo povećanje cena veće od 100 odsto, je potez koji je prvo povukla Crna Gora. Inače, cene su u regionu sa prošlogodišnjih 150-180 evra otišlena 300-400, i čak više od toga.

Određivanje maksimalne cene je usledilo posle zabrana izvoza, koje su uvele BiH, Severna Makedonija i Srbija. Očigledno da to nije dalo rezultat, pa je Vlada Federacije BiH čak zapretila kaznama i proizvođačima i trgovcima.

Crna Gora je ograničila i cenu koju mogu da naplate proizvođači

Maloprodajna cena u Srbiji biće ista kao u Crnoj Gori 320 evra. Inače, Crna Gora je osim maloprodajne ograničila i cenu kod proizvođača i to na 269 evra po toni.

Povodom ograničavanja cena, Vlada Srbije je saopštila da je nakon konsultacija sa predstavnicima proizvođača i udruženja usvojen paket mera koje se odnose na bezbedno snabdevanje drvnim sortimentima i kontrolu cena ogreva i peleta.

Na inicijativu Ministarstva rudarstva i energetike, a u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvom poljoprivrede, skladištarima, peletarima, kao i Upravom za šume, javnim preduzećem Srbijašume, Vlada je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta, kao i Odluku o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju, navodi se u saopštenju.

Pelet, prema nekim procenama, ne bi trebalo da košta u BiH više od 200-225 evra, a u Crnoj Gori više od 200

Uredbom, koja će biti na snazi 90 dana od dana stupanja na snagu, predviđeno je da maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Kontrolu sprovođenja ovemere na terenu će obavljati inspekcijski organi Ministarstva trgovine.

Vlada Srbije nije saopštila kako je određena ova cena. Zanimljivo je da je Vlada Federacije BiH zvanično saopštila da pelet u FBiH ne bi trebalo da košta više od 200-225 evra, a računica Nebojše Medojevića, predsednika Pokreta za promjene (PzP), pokazalaje da cena u Crnoj Gori ne bi trebalo da bude veća od 200 evra.

Promenjen cenovnik Srbijašuma da bi se zaštitile šume

Odluka o privremenoj zabrani izvoza peleta i određenih drvnih sortimenata za potrebe proizvodnje čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu, doneta je, kako se ističe, kako bi se sprečila nestašice ovih proizvoda nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

Odlukom je omogućeno da se izvoz trupaca može vršiti uz posebne dozvole koje će se podnositi na mesečnom nivou Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a o kojima će odlučivati komisija sačinjena od predstavnika ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, trgovine i Privredne komore Srbije.

Data je i saglasnost na odluku o usvajanju cenovnika osnovnih proizvoda šumarstva – drvnih sortimenata Srbijašume, kojim se odobrava povećanje od 15 odsto, a u interesu zaštite imovine, odnosno šuma u državnoj svojini Republike Srbije i njihovog ekonomski opravdanog korišćenja, saopštila je Vlada Srbije.

Komentara: (9)
Milivoje / 05.08.2022.

Lopovi

Nebojša / 08.08.2022.

Zanimljiva je odlazeća vlad Srbije. Sve što je mogla da uništila uništila je. Tako i sa peletom. Neko baš profitira sa peletom ista kao i sa šećerom. U mom mestu cena peleta je preko 44000. To je dosta više od 320 eura. Na osnovu čega je ta cena ograničena baš na 320 eura. Budimo realni, za 1000 kg je potrebno oko 2,5 do 3 metara kubna bukovog drveta. Cena kubika po kojem fabrike dobijaju drva je 4000. Bar tako tvrdi direktor Srbija šume. Sve ovo govori da veleprodajna cena ne bi smela biti veća od 200 eura.

Nenad / 12.08.2022.

Sramota,u Kragujevcu sva stovarišta povukla prodaju peleta.Proizvodjači iz Kraljeva odbijaju prodaju,gde su sad inspekcije…

Gir / 12.08.2022.

Na koji nacin mozemo da izvrsimo povracaj novca, za pelet koji smo kupili 15.jula po ceni od 52000 din po toni GIR PREMIUM ?Da li neko ima informacije

Marti / 31.08.2022.

Za izradu jednog tona peleta potrebno je 1250-1300kg pilevine. 20% je zaguba na vlazi. Cena 1 tona pilevine ovde u MKD je 4000-6000 dinara. Toliko o troskove proizvodnje peleta.

Momir / 02.09.2022.

A gde kupiti sada pelet po toj ceni.

Vladanka / 06.09.2022.

Po toj limitiranoj drzavnoj ceni od 320 e nema da se kupi pelet u Pozarevcu
Svi prodaju po 370e
Gde je tu inspekcija da reaguje?
I naravno kad zatrazite fiskalni racun oni ga ne izdaju
Sramota sta nam rade privatnici

Nele / 22.09.2022.

Kažu oni koji su kupovali da plaćaju pelet po ograničenoj ceni,ali u tom im ukalkulišu cenu prevoza koju moraju da plate, po ceni koja nadoknađuje svo ograničenje u cenoi. Pa tako plate punu cenu, praktično bez ograničenja.

Jadranka / 04.10.2022.

Ma ljudi ja ne mogu nigde da kupim pelet! Neka košta koliko košta, ja se smrzavam.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

5. avgust 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

5. avgust 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

5. avgust 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

5. avgust 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije