Energetska kriza

Cene peleta i dalje astronomske, vlade regiona prete trgovcima i proizvođačima

cene peleta astronomske fbih srbija makedonija zabrana izvoza

Foto: Mrdidg from Pixabay

Objavljeno

22.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Ako proizvođači i trgovci ne snize visoke maloprodajne cene peleta i ogrevnog drveta Ministarstvo trgovine predložiće Vladi Federacije BiH i najrestriktivnije mere kako bi se zaštitili interesi građana, poručila je izvršna vlast u Federaciji. Vlasti u FBiH očigledno gube strpljenje zbog drastičnog povećanja cena peleta i drveta za koje nema ekonomskih razloga, što je situacija u kojoj se nalaze i druge zemlje regiona, kao što su Severna Makedonija i Srbija.

Cene ogrevnog drveta u regionu poslednjih meseci poskupele su sa prošlogodišnjih oko 50-60 evra za kubik na 80-90 evra, a peleta sa oko 150-180 evra po toni na vrtoglavih 300-400 evra. Iako su energetska kriza, koja je dodatno pojačana vojnom intervencijom Rusije u Ukrajini, i inflacija opravdan razlog za rast cena, ovako drastično poskupljenje ipak nije, kako tvrde i mnogi stručnjaci, opravdano.

Prvo je krajem maja Srbija zabranila izvoz drveta i proizvoda od drveta na 60 dana, dve nedelje kasnije to je uradila BiH na 90 dana, a ovih dana i Severna Makedonija je do kraja godine ograničila izvoz.

Proizvodnja nije smanjena, a izvoz je zabranjen, pa nema razloga da ne bude dovoljno peleta za domaće potrebe

Ove mere imale su za cilj da stabilizuje tržište i snize cene, ali izgleda da se to ne dešava. Naime, cene su u BiH niže za nekoliko procenata, kako prenose Nezavisne, dok su u Srbiji na istom nivou ili su negde još povećane, kako prenose Novosti. Proizvodnja se u BiH odvija istim tempom kao prošle godine, čak će i biti povećan, dok je u Srbiji smanjena zbog umanjenih isporuka drveta iz Srbijašuma.

S obzirom da domaća proizvodnja nije ugrožena, a i izvoz je zabranjen, pa će i te količine ostati u zemlji, ne bi trebalo da bude problema u snabdevanju domaćih tržišta. Uprkos tome mnogi trgovci i proizvođači govore kupcima da pelet mogu da dobiju tek za mesec ili dva dana, a cena će biti poznata kada robu dobiju.

Ako nećete milom, onda ćete posle restriktivnih mera

cene peleta astronomske fbih sastanak
Sastanak u Vladi FBiH (foto: Vlada FBiH)

Zato su vlasti u BiH krenule korak dalje, pa je na poziv federalnog ministra trgovine Zlatana Vujanovića u Vladi FBiH u Sarajevu održan sastanak sa predstavnicima Privredne/Gospodarske komore FBiH i privrednika, koje je predvodio predsednik Grupacije šumarstva i drvne industrije Vildan Hajić. Sastanku su prisustvovali i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović i glavni federalni tržišni inspektor Elmir Ramić.

Cilj sastanka, kako je saošteno, bilo je koordiniranje zajedničkih aktivnosti radi osiguranja urednog snabdevanja peletom i ogrevnim drvetom u predstojećoj sezoni grjanja uz ekonomsko prihvatljive cene i uz maksimalnu socijalnu osetljivost primerenu ekonomskoj realnosti.

Inspekcija: proizvođači i prodavci nerealno visoko podigli cene

Nakon obavljenog inspekcijskog nadzora, po zaduženju Vlade FBiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da su proizvođači i prodavci peleta i ogrevnog drveta, koristeći novonastalu situaciju opšteg povećanja cena roba i usluga, nerealno visoko podigli cene, pri tome ne pokazujući društvenu odgovornost i socijalnu osjetljivost u aktuelnom momentu globalne inflacije i smanjenja kupovne moći stanovništva, navela je Vlada FBiH, i dodaje da je Inspekcija izvršila uvid u stanje zaliha i kalkulacije cena proizvođača i trgovaca peletom i drvetom.

Vlada je zatražila predstavnici komore izvrše neophodnu koordinaciju sa relevatnim poslovnim subjektima radi snižavanja maloprodajnih cena peleta i drveta. Na sastanku je tokom diskusije istaknuto da bi u ovom momentu realna cena peleta trebalo da bude 400 do 450 konvertibilnih maraka (200-225 evra), a drveta 100-120 maraka (50-60 evra).

Trenutna cena peleta u FBiH je oko 300 evra, a drveta oko 75 evra.

Vlada FBiH: ne isključujemo i najrestriktivnije mere

Ukoliko izostane volja ovih poslovnih subjekata, Vladi FBiH biće predloženo da u skladu sa zakonom i nadležnošću, preduzme i inicira mere zaštite ekonomskih i potrošačkih interesa građana, ne isključujući i najrestriktivnije zakonske mere, poručila je Vlada.

Inače, prilikom uvođenja zabrane ministar spoljne trgovine Staša Košarac izjavio je da je izvoz u prvih pet meseci ove godine povećan 78 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a očekivao se dalji rast. Analize su pokazale da su troškovi proizvođača povećani 30-40 odsto, a ana drugoj strani pelet je poskupeo i više od 100 odsto.

Severna Makedonija: ograničenje izvoza da bi se sprečile špekulacije

Špekulativno ponašanje trgovaca i proizvođača bio je jedan od razloga za uvođenje zabrane i u Severnoj Makedoniji. Tako je na Ministarstva privrede doneta odluka da se izvoz ogrevnog drveta i peleta ograniči do kraja godine radi sprečavanja i izbegavanja posledica izazvanih povećanom potražnjom stanovništva izazvanom energetskom krizom na svetskom tržištu.

Vlada je na sednici usvojila odluku o ograničavanju izvoza pojedinih proizvoda kako bi se izbeglo špekulativno delovanje trgovaca i proizvođača i zaštitila domaća proizvodnja, tržište i građani, saopštila je izvršna vlast u Severnoj Makedoniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

22. jul 2022. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

22. jul 2022. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

22. jul 2022. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

22. jul 2022. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije