Energetska kriza

Cena peleta u Crnoj Gori ograničena na 269 evra

Cena peleta ogranicena na 269 evra crna gora

Foto: samuel from Pixabay

Objavljeno

27.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.07.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore dogovorila je sa proizvođačima peleta da cena peleta bude ograničena na 269 evra po toni. Potez crnogorske izvršne vlasti govori da je intervencija na tržištu peleta jedini način da se spreči neopravdano divljanje cena, koje su u regionu prešle 400 evra. Inače, BiH, Severna Makedonija i Srbija su pre više nedelja zabranile izvoz, ali to nije oborilo visoke cene.

Cena peleta u Crnoj Gori pre dogovora o ograničavanju cena bila je 350 evra, a u primorju i veća. Inače, u regionu, BiH, Severnoj Makedoniji i Srbiji, cena se kreće između 300 i 400 evra što je ogroman rast u odnosu na prošlogodišnjih 150-180 evra. Na ekonomsku neopravdanost cena pre nekoliko dana ukazala je i Vlada Federacije BiH kada je saopštila da bi pelet trebalo da košta 200-225 evra, a ne oko 300, i najavila kazne za proizvođače i trgovce.

Dogovor ili zabrana izvoza

I crnogorska vlada je bila pod pritiskom da reaguje zbog visokih cena, pa je prvo potpredsednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković izjavio da veruje u dogovor sa proizvođačima peleta. Tona ne bi trebalo da košta više od 300 evra, a država uvek može da posegne za krajnjom merom, a to je zabrana izvoza, poručio je vicepremijer.

Zabrana izvoza ne bi nikako išla u prilog prozvođačima jer je, kako je izjavio Joković, za snabdevanje domaćeg tržišta dovoljno samo 20 odsto crnogorske proizvodnje ili 15-20 hiljada tona, dok ostalo ide u izvoz. Zato je ubrzo na sastanku sa najvećim proizvođačima peleta postignut dogovor oko ograničenja cena za crnogorske građane.

Svaki građanin u prvom navratu može da kupi dve do tri tone

Proizvođači su prihvatili sugestije, pa će cena za fizička lica u fabrikama peleta po toni iznositi 269 evra sa PDV-om, saopštilo je Miinistarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Vladimir Joković je izjavio da svaki građanin u prvom navratu može da kupi dve do tri tone, a kasnije ako bi mu nedostajalo može da nabavi još. On je istakao da će biti dovoljno peleta, i apelovao na građane da ne kupuju neke enormne količine.

Verovatno će, kako je rekao, cena u maloprodajnim objektima biti veća jer svi hoće da imaju neku maržu, ali cena od 269 evra se odnosi na kupovinu kod proizvođača.

Joković je istakao da ne može da kaže da li će u narednim mesecima cena biti niža, ali je sigurno da se neće povećavati. U Crnoj Gori se na pelet, prema podacima Ministarstva, greje 8.000 domaćinstva.

Medojević: pelet ne bi trebalo da bude skuplji od 200 evra

Iako je cena od 269 evra niža od one na tržištu, Nebojša Medojević, predsednik Pokreta za promjene (PzP), kritikovao je dogovor jer smatra da pelet ne bi trebalo da košta više od 200 evra, a mogao bi da bude jeftiniji još 20 do 30 evra, prenele su Vijesti.

On je rekao da kubik bukve sa prevozom na severu košta 45 evra, a proizvođači peleta uzimaju bukvu po koncesijama, pa je cena negde i oko 18 evra. Za tonu peleta, nastavio je, potrebna su dva kubika, a ostali troškovi prizvodnje maksimalno iznose 20 do 25 odsto, pa je za proizvodnju tone neophodno 120 do 130 evra.

Vlada je trebalo da zvanično utvrdi maksimalnu cenu za domaće tržište

Medojević priznaje da su ukupni troškovi proizvodnje peleta uvećani zbog rasta cene goriva i povećanja minimalne zarade za najviše 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, ali proizvođači i trgovci su cene povećali 100 do 130 odsto u odnosu na prošlu godinu.

On je naglasio da je VLada trebalo da interveniše, utvrdi maksimalnu cenu za domaće potrebe i dopusti izvoz samo tržišnih viškova po ceni koja se slobodno formira.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dubravka-djedovic-grcka-srbija-tecni-prirodni-gas-sanbdevanje-interkonekcije

Srbija uskoro dobija tečni prirodni gas iz Grčke

27. jul 2022. - Završetkom izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, Srbija se fizički povezala sa gasnim terminalom u grčkoj luci Aleksandropolis

Gas u Srbiju stize iz Azerbejdzana, dogovorene isporuke do 400 miliona kubnih metara godisnje

Potpisan ugovor o isporuci prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

27. jul 2022. - Ministri energetike Srbije i Azerbejdžana potpisali su i Memorandum o razmevanju o saradnji u energetici

Nemacka planira smanjenje poreze na elektricnu energiju i povecanje subvencija kako bi podržala industriju usred rastucih cena

Nemačka spremila milijarde da obezbedi jeftiniju struju za privredu

27. jul 2022. - Set olakšica koje će uglavnom pomoći energetski intenzivnim proizvođačima, procenjen je na 12 milijardi evra samo u 2024.

federacija bih struja mali kupci epbih udruzenje poslodavaca

Nekoliko hiljada malih firmi u FBiH gubi pravo na garantovano snabdevanje električnom energijom

27. jul 2022. - Prelazak sa javnog na tržišno snabdevanje za te firme u Federaciji BiH znači i povećanje cena električne energije