Energetska kriza

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Foto: Robert Golob / Facebook

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu domaćinstava, privrede i poljoprivrede od energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob. Izrazio je uverenje da će ovim merama biti spuštena inflacija i tako učiniti zemlju konkurentnom.

Vlada će nastaviti da ublažava posledice uspona cena energenata, objavio je predsednik Vlade Slovenije Robert Golob. On je poslanicima u Državnom zboru kazao da je plan za sledeću godinu, „kada će situacija biti najgora“, vredan skoro pet milijardi evra.

Neki zakoni su već usvojeni, a drugi su u pripremi, rekao je. Golob je izjavio da je cilj da Slovenija prebrodi zimu bez veće štete.

Niko neće ostati bez snabdevača energentima

Novim propisima će biti utvrđena odgovornost velikih snabdevača, uključujući državne kompanije, za sve potrošače i to po regulisanim cenama, a treba da dovedu i do spuštanja inflacije ispod deset odsto, što će učiniti privredu konkurentnom, napomenuo je. Regulisane cene uvedene 1. septembra trebalo bi da ostanu na snazi do kraja sledeće godine ili „koliko god je potrebno“, naveo je Golob i istakao da „niko neće ostati bez snabdevača, a kamoli bez snabdevanja“.

Novi premijer je saopštio da je moguće da će njegova vlada nacionalizovati neke od energetskih kompanija

Vlada će opredeliti 1,5 milijardu evra za poslovni sektor i 1,2 milijarde za domaćinstva, a pomoć sleduje i poljoprivrednicima, izjavio je. „Zaštitićemo radna mesta i zaštitićemo ljude. Nećemo zaboraviti nikoga“, naglasio je Golob.

Golob ukazao na manipulacije na tržištu

Premijer je pozvao na promenu propisa na tržištu energenata u Evropskoj uniji. Cene električne energije i prirodnog gasa više nisu vezane za troškove proizvodnje, naveo je Golob i upozorio na finansijske špekulacije na tržištu fjučersa, terminskih ugovora, te je tu pojavu pripisao nedovoljnoj likvidnosti.

Parlamentarcima je još rekao da postoji mogućnost da će vlada uskoro nacionalizovati neke kompanije iz sektora energetike. Radio Slovenija saznaje da se država sprema da kupi Geoplin, snabdevača gasom koji je u većinskom vlasništvu Petrola. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. septembar 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. septembar 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. septembar 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. septembar 2022. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji