Energetska kriza

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Foto: Robert Golob / Facebook

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu domaćinstava, privrede i poljoprivrede od energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob. Izrazio je uverenje da će ovim merama biti spuštena inflacija i tako učiniti zemlju konkurentnom.

Vlada će nastaviti da ublažava posledice uspona cena energenata, objavio je predsednik Vlade Slovenije Robert Golob. On je poslanicima u Državnom zboru kazao da je plan za sledeću godinu, „kada će situacija biti najgora“, vredan skoro pet milijardi evra.

Neki zakoni su već usvojeni, a drugi su u pripremi, rekao je. Golob je izjavio da je cilj da Slovenija prebrodi zimu bez veće štete.

Niko neće ostati bez snabdevača energentima

Novim propisima će biti utvrđena odgovornost velikih snabdevača, uključujući državne kompanije, za sve potrošače i to po regulisanim cenama, a treba da dovedu i do spuštanja inflacije ispod deset odsto, što će učiniti privredu konkurentnom, napomenuo je. Regulisane cene uvedene 1. septembra trebalo bi da ostanu na snazi do kraja sledeće godine ili „koliko god je potrebno“, naveo je Golob i istakao da „niko neće ostati bez snabdevača, a kamoli bez snabdevanja“.

Novi premijer je saopštio da je moguće da će njegova vlada nacionalizovati neke od energetskih kompanija

Vlada će opredeliti 1,5 milijardu evra za poslovni sektor i 1,2 milijarde za domaćinstva, a pomoć sleduje i poljoprivrednicima, izjavio je. „Zaštitićemo radna mesta i zaštitićemo ljude. Nećemo zaboraviti nikoga“, naglasio je Golob.

Golob ukazao na manipulacije na tržištu

Premijer je pozvao na promenu propisa na tržištu energenata u Evropskoj uniji. Cene električne energije i prirodnog gasa više nisu vezane za troškove proizvodnje, naveo je Golob i upozorio na finansijske špekulacije na tržištu fjučersa, terminskih ugovora, te je tu pojavu pripisao nedovoljnoj likvidnosti.

Parlamentarcima je još rekao da postoji mogućnost da će vlada uskoro nacionalizovati neke kompanije iz sektora energetike. Radio Slovenija saznaje da se država sprema da kupi Geoplin, snabdevača gasom koji je u većinskom vlasništvu Petrola. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

27. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

27. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

27. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

27. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić