Energetska kriza

Premijer Golob: Slovenija će 2023. dati pet milijardi evra na borbu s energetskom krizom

Golob Slovenija 2023 pet milijardi evra borbu energetskom krizom

Foto: Robert Golob / Facebook

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Slovenija će sledeće godine potrošiti gotovo pet milijardi evra na zaštitu domaćinstava, privrede i poljoprivrede od energetske krize, izjavio je premijer Robert Golob. Izrazio je uverenje da će ovim merama biti spuštena inflacija i tako učiniti zemlju konkurentnom.

Vlada će nastaviti da ublažava posledice uspona cena energenata, objavio je predsednik Vlade Slovenije Robert Golob. On je poslanicima u Državnom zboru kazao da je plan za sledeću godinu, „kada će situacija biti najgora“, vredan skoro pet milijardi evra.

Neki zakoni su već usvojeni, a drugi su u pripremi, rekao je. Golob je izjavio da je cilj da Slovenija prebrodi zimu bez veće štete.

Niko neće ostati bez snabdevača energentima

Novim propisima će biti utvrđena odgovornost velikih snabdevača, uključujući državne kompanije, za sve potrošače i to po regulisanim cenama, a treba da dovedu i do spuštanja inflacije ispod deset odsto, što će učiniti privredu konkurentnom, napomenuo je. Regulisane cene uvedene 1. septembra trebalo bi da ostanu na snazi do kraja sledeće godine ili „koliko god je potrebno“, naveo je Golob i istakao da „niko neće ostati bez snabdevača, a kamoli bez snabdevanja“.

Novi premijer je saopštio da je moguće da će njegova vlada nacionalizovati neke od energetskih kompanija

Vlada će opredeliti 1,5 milijardu evra za poslovni sektor i 1,2 milijarde za domaćinstva, a pomoć sleduje i poljoprivrednicima, izjavio je. „Zaštitićemo radna mesta i zaštitićemo ljude. Nećemo zaboraviti nikoga“, naglasio je Golob.

Golob ukazao na manipulacije na tržištu

Premijer je pozvao na promenu propisa na tržištu energenata u Evropskoj uniji. Cene električne energije i prirodnog gasa više nisu vezane za troškove proizvodnje, naveo je Golob i upozorio na finansijske špekulacije na tržištu fjučersa, terminskih ugovora, te je tu pojavu pripisao nedovoljnoj likvidnosti.

Parlamentarcima je još rekao da postoji mogućnost da će vlada uskoro nacionalizovati neke kompanije iz sektora energetike. Radio Slovenija saznaje da se država sprema da kupi Geoplin, snabdevača gasom koji je u većinskom vlasništvu Petrola. 

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. septembar 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. septembar 2022. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. septembar 2022. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

27. septembar 2022. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane