OIE

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Foto: Johnnys_pic from Pixabay

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom kod Vodica u Dalmaciji. Postupak javne rasprave o studiji uticaja na životnu sredinu za postrojenje od 35 megavata traje do 9. septembra.

Kompanija Petrol iz Slovenije ima dve vetroelektrane u susednoj Hrvatskoj. Treći projekat, Dazlina, ušao je u svoju sledeću fazu, budući da je počela javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu koju je kompanija predala ranije ove godine.

Lokacija je severoistočno od istoimenog sela u opštini Tisno u Dalmaciji, u blizini Vodica. Šibeničko-kninska županija je saopštila da će javna rasprava trajati do 9. septembra.

Projekat je za pet vetroturbina od ukupno 35 megavata, s priključkom na mrežu od 31 megavata i godišnjom proizvodnjom od 101 gigavat-sata. Kompanija namerava da izgradi pristupne puteve i da neke šumske puteve pretvori u makadamske.

Najbliža domaćinstva su udaljena skoro jedan kilometar

Vetropark će biti postavljen na brdima čiji su vrhovi na 132 do 206 metara nadmorske visine. Još nije poznat snabdevač za turbine. U studiji piše da stubovi mogu biti visoki do 149 metara, a da je najveći mogući prečnik rotora 162 metra.

Parcela zauzima 6,3 hektara, od čega su platoi za vetrenjače na 3,7 hektara. Procenjeni životni vek postrojenja je 20 godina, uz mogućnost produžavanja na 25 godina. Najbliže kuće su na više od 900 metara razdaljine.

Petrol je kupio udeo od 50 odsto u projektu Dazlina 2017. godine.

Petrol pojačava svoj portfelj u domenu zelene energije

Ovaj distributer fosilnih goriva, električne energije i daljinskog grejanja sa sedištem u Ljubljani ima ambiciozne ciljeve i na polju solarne energije. Instaliraće solarne panele na 46 svojih benzinskih pumpi uz pomoć sredstava koje mu je odobrila Evropska unija, a taj projekat je u postupku proširenja.

Kompanija je ranije saopštila da će u tri svoja projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj uložiti 17 miliona evra. Njihova predviđena zbirna snaga je 22 megavata. Petrol takođe učestvuje u konzorcijumu koji razvija prvi pilot-projekat geotermalne elektrane u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

17. avgust 2022. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

17. avgust 2022. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Nemackoj solarni park Witznitz najveci u Evropi

U Nemačkoj otvoren solarni park Witznitz, najveći u Evropi

17. avgust 2022. - Hansainvest i Move On pustili su u rad solarni park Witznitz, snage 605 megavata, na mestu nekadašnjeg ugljenokopa kod Lajpciga

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

17. avgust 2022. - Mađarska, Srbija i Slovenija spajaju svoje berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group