OIE

Slovenački Petrol napreduje s projektom vetroelektrane od 35 MW u Hrvatskoj

Slovenacki Petrol vetroelektrane Dazlina 35 MW Hrvatskoj

Foto: Johnnys_pic from Pixabay

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Petrol namerava da izgradi vetropark Dazlina u Tisnom kod Vodica u Dalmaciji. Postupak javne rasprave o studiji uticaja na životnu sredinu za postrojenje od 35 megavata traje do 9. septembra.

Kompanija Petrol iz Slovenije ima dve vetroelektrane u susednoj Hrvatskoj. Treći projekat, Dazlina, ušao je u svoju sledeću fazu, budući da je počela javna rasprava o studiji uticaja na životnu sredinu koju je kompanija predala ranije ove godine.

Lokacija je severoistočno od istoimenog sela u opštini Tisno u Dalmaciji, u blizini Vodica. Šibeničko-kninska županija je saopštila da će javna rasprava trajati do 9. septembra.

Projekat je za pet vetroturbina od ukupno 35 megavata, s priključkom na mrežu od 31 megavata i godišnjom proizvodnjom od 101 gigavat-sata. Kompanija namerava da izgradi pristupne puteve i da neke šumske puteve pretvori u makadamske.

Najbliža domaćinstva su udaljena skoro jedan kilometar

Vetropark će biti postavljen na brdima čiji su vrhovi na 132 do 206 metara nadmorske visine. Još nije poznat snabdevač za turbine. U studiji piše da stubovi mogu biti visoki do 149 metara, a da je najveći mogući prečnik rotora 162 metra.

Parcela zauzima 6,3 hektara, od čega su platoi za vetrenjače na 3,7 hektara. Procenjeni životni vek postrojenja je 20 godina, uz mogućnost produžavanja na 25 godina. Najbliže kuće su na više od 900 metara razdaljine.

Petrol je kupio udeo od 50 odsto u projektu Dazlina 2017. godine.

Petrol pojačava svoj portfelj u domenu zelene energije

Ovaj distributer fosilnih goriva, električne energije i daljinskog grejanja sa sedištem u Ljubljani ima ambiciozne ciljeve i na polju solarne energije. Instaliraće solarne panele na 46 svojih benzinskih pumpi uz pomoć sredstava koje mu je odobrila Evropska unija, a taj projekat je u postupku proširenja.

Kompanija je ranije saopštila da će u tri svoja projekta solarnih elektrana u Hrvatskoj uložiti 17 miliona evra. Njihova predviđena zbirna snaga je 22 megavata. Petrol takođe učestvuje u konzorcijumu koji razvija prvi pilot-projekat geotermalne elektrane u Sloveniji.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

17. avgust 2022. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

17. avgust 2022. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

17. avgust 2022. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

17. avgust 2022. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona