OIE

Petrol će izgraditi tri solarne elektrane u Hrvatskoj

Petrol ce izgraditi tri solarne elektrane u Hrvatskoj

Foto: fabersam from Pixabay

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.02.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Petrol Group namerava da uloži 17 miliona evra u tri velike solarne elektrane u blizini grada Knina u južnom delu Hrvatske.

Ulaganje u solarne fotonaponske elektrane deo je plana Petrola za energetsku tranziciju i prelazak na zelenu energiju. Kompanija, inače, planira da 35 odsto od 698 miliona evra, što su ukupne investicije planirane za period 2021-2015, uloži u energetsku tranziciju, a najveći deo tog iznosa biće uložen u obnovljive izvore energije.

Petrol je saopštio da je Nadzorni odbor dao saglasnost upravi za ulaganje u prve tri velike solarne elektrane u blizini grada Knina u Hrvatskoj, s obzirom da je priprema projekata završena 2021.

Reč je, kako se navodi, o instalisanom kapacitetu od 22 MW sa očekivanom godišnjom proizvodnjom električne energije od 29 GWh, dok je početak proizvodnje planiran za početak 2023.

Investicija uključuje solarne elektrane Suknovci (10 MW), Pliskovo (6,3 MW) i Vrbnik (5,7 MW).

Petrol trenutno ima elektrane na obnovljive izvore snage 68,9 MW

Na kraju 2021. godine Petrol grupa je imala 68,9 MW u elektranama za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Kompanija poseduje dva vetroparka, 30 manjih solarnih elektrana i šest malih hidroelektrana (MHE) u BiH, Hrvatskoj i Srbiji.

Vetroelektrane Glunča i Ljubač su u Hrvatskoj, dok je pet MHE Jeleč, Jezernica, Mujakovići, Majdan i Botun u BiH, a jedna – Grajići, u Srbiji.

Nada Drobne Popović, predsednica Uprave Petrola, rekla je da je instaliranje tri solarne elektrane kod Knina odgovor ove kompanije na povećanu potražnju za električnom energijom.

Ulaganje u tri solarne elektrane, prema rečima Janeza Žlaka, predsednika Nadzornog odbora Petrola, je još jedan korak u postizanju cilja da do kraja 2025. kompanija ima 160 MW instalisane snage u postrojenjima za obnovljive izvore energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

EMBER: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

Ember: Vetar i solar proizveli više struje nego gas u EU

21. februar 2022. - Udeo struje iz vetroelektrana i solarnih parkova je prošle godine u EU prvi put prestigao gasne elektrane

mostar solarna elektrana kordic

Grad Mostar želi da instalira solarnu elektranu za sopstvenu potrošnju

21. februar 2022. - Samo pre par nedelja Sarajevo je najavilo nešto slično -  javno preduzeće za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora

hrvatska energetska odobrenja elektrane javni pozivi

Hrvatska objavila javne pozive za gradnju 250 MW iz obnovljivih izvora

21. februar 2022. - Javni pozivi odnose se na dodelu energetskog odobrenja za gradnju 14 solarnih elektrana i jednog vetroparka

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

Sud BiH poništio odluku o nezakonitosti državnih garancija za izgradnju bloka Tuzla 7

21. februar 2022. - Sud Bosne i Hercegovine je poništio rešenje Vijeća za državnu pomoć BiH o nezakonitosti garancija za kredit za izgradnju bloka Tuzla 7