OIE

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

comments icon

0

Podeli

Petrol je u Hrvatskoj, kod Knina, priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač ima devet turbina ukupnog kapaciteta 30 megavata i nije dobio nikakve podsticaje niti grantove.

Vetropark Ljubač je počeo da proizvodi električnu energiju. Procenjeni godišnji učinak, 96 gigavat-sati, dovoljan je da pokrije potrošnju i do 30.000 prosečnih domaćinstava, saopštio je Petrol.

Taj distributer fosilnih goriva, struje i daljinskog grejanja nedavno je pomerio težište ka obnovljivim izvorima uključujući geotermalnu energiju. Ljubač kod Knina mu je prvi projekat u tom sektoru koji je sproveden bez državnih subvencija ili bilo kakvih bespovratnih sredstava. Elektrana ima devet turbina, a isporučio ih je Nordex.

Petrol je polovinu projektnog preduzeća kupio 2018, a u potpunosti ga preuzeo naredne godine. Ta firma je registrovana u obližnjem Šibeniku.

Petrol u svom poslovanju s obnovljivim izvorima energije najviše računa na vetar

„Globalni energetski sistem prolazi kroz nagli razvoj, na šta utiču i veća potražnja za energijom i propisi za zaštitu životne sredine osmišljeni zbog klimatskih promena. U tom cilju idemo ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca“, izjavio je Jože Bajuk iz upravnog odbora kompanije, koja je delimično u vlasništvu Vlade Slovenije i državnih fondova.

Petrol razvija projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Saopštio je da u vetru vidi najveći potencijal.

Kompanija pod delimičnom kontrolom Vlade Slovenije ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata

Ta kompanija, koja ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata, već upravlja vetrofarmom Glunča u Šibeniku. Sastoji se od devet generatora od po 2,3 megavata.

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija na istoku zemlje gradi vetropark Krivača kapaciteta 103,2 megavata. Petrol ima i mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Ljubač se nalazi pored najveće vetroelektrane u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

La Kamera IRENA Moramo da instaliramo vise elektrana na obnovljive izvore i brze

La Kamera (IRENA): Moramo da instaliramo više elektrana na obnovljive izvore i brže

5. avgust 2021. - Šef agencije IRENA Frančesko la Kamera skrenuo je pažnju na geografsku koncentraciju širenja kapaciteta iz obnovljivih izvora u nekim delovima sveta

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

Srbija digitalizovala izdavanje dozvola u energetici

5. avgust 2021. - U Srbiji su uvedeni digitalni servisi za izdavanje i produžavanje dozvola u sektoru energetike i postupak izrade ekoloških studija

vetroparkovi prikljucak na mrezu eu windeurope izvestaj

WindEurope: Vetroparkovi snage 500 GW čekaju priključak na mrežu

5. avgust 2021. - Pristup mreži je zamenio procedure za dobijanje dozvola kao usko grlo broj jedan za izgradnju vetroelektrana.

hrvatska punionice elektricna vozila hgk

Hrvatska će u punjače za električna vozila uložiti 200 miliona evra

5. avgust 2021. - Uredba o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva stupila je na snagu 13. aprila u EU i donosi brojne obaveze za Hrvatsku