OIE

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Petrol je u Hrvatskoj, kod Knina, priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač ima devet turbina ukupnog kapaciteta 30 megavata i nije dobio nikakve podsticaje niti grantove.

Vetropark Ljubač je počeo da proizvodi električnu energiju. Procenjeni godišnji učinak, 96 gigavat-sati, dovoljan je da pokrije potrošnju i do 30.000 prosečnih domaćinstava, saopštio je Petrol.

Taj distributer fosilnih goriva, struje i daljinskog grejanja nedavno je pomerio težište ka obnovljivim izvorima uključujući geotermalnu energiju. Ljubač kod Knina mu je prvi projekat u tom sektoru koji je sproveden bez državnih subvencija ili bilo kakvih bespovratnih sredstava. Elektrana ima devet turbina, a isporučio ih je Nordex.

Petrol je polovinu projektnog preduzeća kupio 2018, a u potpunosti ga preuzeo naredne godine. Ta firma je registrovana u obližnjem Šibeniku.

Petrol u svom poslovanju s obnovljivim izvorima energije najviše računa na vetar

„Globalni energetski sistem prolazi kroz nagli razvoj, na šta utiču i veća potražnja za energijom i propisi za zaštitu životne sredine osmišljeni zbog klimatskih promena. U tom cilju idemo ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca“, izjavio je Jože Bajuk iz upravnog odbora kompanije, koja je delimično u vlasništvu Vlade Slovenije i državnih fondova.

Petrol razvija projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Saopštio je da u vetru vidi najveći potencijal.

Kompanija pod delimičnom kontrolom Vlade Slovenije ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata

Ta kompanija, koja ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata, već upravlja vetrofarmom Glunča u Šibeniku. Sastoji se od devet generatora od po 2,3 megavata.

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija na istoku zemlje gradi vetropark Krivača kapaciteta 103,2 megavata. Petrol ima i mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Ljubač se nalazi pored najveće vetroelektrane u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija platformu pravednu energetsku tranziciju tri milijarde evra

Severna Makedonija pokreće platformu za pravednu energetsku tranziciju od tri milijarde evra

5. avgust 2021. - Severna Makedonija priprema investicioni plan za prestanak korišćenja uglja, jačanje strujne mreže, nove kapacitete i pravednu tranziciju

Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) u Severnoj Makedoniji raspisala je poziv za dodelu lokacija za izgradnju solarnih elektrana

Severna Makedonija traži investitore za razvoj solara u privednim zonama

5. avgust 2021. - Direkcija za tehnološko-industrijske razvojne zone (TIRZ) Severne Makedonije raspisala je poziv za lokacije za izgradnju solarnih elektrana

vetropack straza koer virtuelna elektrana

Hrvatski proizvođač staklene ambalaže postao deo KOER virtualne elektrane

5. avgust 2021. - Vetropack Straža deo je Vetropack grupe, koja je, kako je saopštio KOER, jedna od vodećih proizvođača staklene ambalaže u Evropi

zelene tranzicije održivost upravljanje rizicima HROTE Darjan Budimir

Budimir (HROTE): Održivost i upravljanje rizicima presudni za energetsku tranziciju u Hrvatskoj

5. avgust 2021. - Ključ uspeha zelene tranzicije su održivi poslovni modeli i kvalitetno upravljanje rizicima, poručio je direktor HROTE-a Darjan Budimir