OIE

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Petrol je u Hrvatskoj, kod Knina, priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač ima devet turbina ukupnog kapaciteta 30 megavata i nije dobio nikakve podsticaje niti grantove.

Vetropark Ljubač je počeo da proizvodi električnu energiju. Procenjeni godišnji učinak, 96 gigavat-sati, dovoljan je da pokrije potrošnju i do 30.000 prosečnih domaćinstava, saopštio je Petrol.

Taj distributer fosilnih goriva, struje i daljinskog grejanja nedavno je pomerio težište ka obnovljivim izvorima uključujući geotermalnu energiju. Ljubač kod Knina mu je prvi projekat u tom sektoru koji je sproveden bez državnih subvencija ili bilo kakvih bespovratnih sredstava. Elektrana ima devet turbina, a isporučio ih je Nordex.

Petrol je polovinu projektnog preduzeća kupio 2018, a u potpunosti ga preuzeo naredne godine. Ta firma je registrovana u obližnjem Šibeniku.

Petrol u svom poslovanju s obnovljivim izvorima energije najviše računa na vetar

“Globalni energetski sistem prolazi kroz nagli razvoj, na šta utiču i veća potražnja za energijom i propisi za zaštitu životne sredine osmišljeni zbog klimatskih promena. U tom cilju idemo ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca”, izjavio je Jože Bajuk iz upravnog odbora kompanije, koja je delimično u vlasništvu Vlade Slovenije i državnih fondova.

Petrol razvija projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Saopštio je da u vetru vidi najveći potencijal.

Kompanija pod delimičnom kontrolom Vlade Slovenije ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata

Ta kompanija, koja ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata, već upravlja vetrofarmom Glunča u Šibeniku. Sastoji se od devet generatora od po 2,3 megavata.

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija planira da na istoku zemlje izgradi vetropark Krivača kapaciteta 103,2 megavata. Petrol ima i mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Ljubač se nalazi pored najveće vetroelektrane u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

Rekordna 2021. je uvertira za geotermalni bum

21 September 2021 - Investicije u geotermalnu energiju ove godine trebalo bi da dostignu rekordnih milijardu dolara, a do 2026. čak tri milijarde.

Power China zeli da preko Srbije udje na trziste zelene energije Evrope

Power China preko Srbije ulazi na energetsko tržište Evrope

21 September 2021 - Državna kompanija Power China, spada u red 50 najvećih kompanija u Kini, a u Srbiji je trebalo da izgradi termoelektranu Kolubara B.

EPCG trazi dobavljace solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

EPCG traži dobavljače solarnih panela i brojila za projekte Solari 3.000 i Solari 500

21 September 2021 - Elektroprivreda Crne Gore je raspisala tender za nabavku i isporuku opreme i materijala za realizaciju projekta Solari 3.000+ i Solari 500+.

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencionise solarnu, geotermalnu i energiju mora

Hrvatska sa 12 miliona evra subvencioniše solarnu, geotermalnu i energiju mora

20 September 2021 - Hrvatska je objavila tri javna poziva za subvencionisanje projekata za povećanje korišćenja solarne, geotermalne i energije mora.