OIE

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Petrol je u Hrvatskoj, kod Knina, priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač ima devet turbina ukupnog kapaciteta 30 megavata i nije dobio nikakve podsticaje niti grantove.

Vetropark Ljubač je počeo da proizvodi električnu energiju. Procenjeni godišnji učinak, 96 gigavat-sati, dovoljan je da pokrije potrošnju i do 30.000 prosečnih domaćinstava, saopštio je Petrol.

Taj distributer fosilnih goriva, struje i daljinskog grejanja nedavno je pomerio težište ka obnovljivim izvorima uključujući geotermalnu energiju. Ljubač kod Knina mu je prvi projekat u tom sektoru koji je sproveden bez državnih subvencija ili bilo kakvih bespovratnih sredstava. Elektrana ima devet turbina, a isporučio ih je Nordex.

Petrol je polovinu projektnog preduzeća kupio 2018, a u potpunosti ga preuzeo naredne godine. Ta firma je registrovana u obližnjem Šibeniku.

Petrol u svom poslovanju s obnovljivim izvorima energije najviše računa na vetar

„Globalni energetski sistem prolazi kroz nagli razvoj, na šta utiču i veća potražnja za energijom i propisi za zaštitu životne sredine osmišljeni zbog klimatskih promena. U tom cilju idemo ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca“, izjavio je Jože Bajuk iz upravnog odbora kompanije, koja je delimično u vlasništvu Vlade Slovenije i državnih fondova.

Petrol razvija projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Saopštio je da u vetru vidi najveći potencijal.

Kompanija pod delimičnom kontrolom Vlade Slovenije ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata

Ta kompanija, koja ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata, već upravlja vetrofarmom Glunča u Šibeniku. Sastoji se od devet generatora od po 2,3 megavata.

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija na istoku zemlje gradi vetropark Krivača kapaciteta 103,2 megavata. Petrol ima i mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Ljubač se nalazi pored najveće vetroelektrane u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

5. avgust 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

5. avgust 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

5. avgust 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

5. avgust 2021. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK