OIE

Petrol završio vetropark Ljubač u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol zavrsio vetropark Ljubac u Hrvatskoj, snage 30 megavata

Petrol

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.08.2021.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Petrol je u Hrvatskoj, kod Knina, priključio svoju drugu vetroelektranu na mrežu. Pogon Ljubač ima devet turbina ukupnog kapaciteta 30 megavata i nije dobio nikakve podsticaje niti grantove.

Vetropark Ljubač je počeo da proizvodi električnu energiju. Procenjeni godišnji učinak, 96 gigavat-sati, dovoljan je da pokrije potrošnju i do 30.000 prosečnih domaćinstava, saopštio je Petrol.

Taj distributer fosilnih goriva, struje i daljinskog grejanja nedavno je pomerio težište ka obnovljivim izvorima uključujući geotermalnu energiju. Ljubač kod Knina mu je prvi projekat u tom sektoru koji je sproveden bez državnih subvencija ili bilo kakvih bespovratnih sredstava. Elektrana ima devet turbina, a isporučio ih je Nordex.

Petrol je polovinu projektnog preduzeća kupio 2018, a u potpunosti ga preuzeo naredne godine. Ta firma je registrovana u obližnjem Šibeniku.

Petrol u svom poslovanju s obnovljivim izvorima energije najviše računa na vetar

„Globalni energetski sistem prolazi kroz nagli razvoj, na šta utiču i veća potražnja za energijom i propisi za zaštitu životne sredine osmišljeni zbog klimatskih promena. U tom cilju idemo ka proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora – vetra, vode i sunca“, izjavio je Jože Bajuk iz upravnog odbora kompanije, koja je delimično u vlasništvu Vlade Slovenije i državnih fondova.

Petrol razvija projekte za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Saopštio je da u vetru vidi najveći potencijal.

Kompanija pod delimičnom kontrolom Vlade Slovenije ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata

Ta kompanija, koja ima cilj da do 2025. poveća kapacitet zelene energije na 160 megavata, već upravlja vetrofarmom Glunča u Šibeniku. Sastoji se od devet generatora od po 2,3 megavata.

Grupa Petrol drži 25 procenata ćerke firme Ivicom Energyja u Srbiji. Ta austrijska kompanija na istoku zemlje gradi vetropark Krivača kapaciteta 103,2 megavata. Petrol ima i mrežu stanica za punjenje električnih vozila.

Ljubač se nalazi pored najveće vetroelektrane u Hrvatskoj. Pogon Krš-Pađene ima 142 megavata.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija pripremila uredbu kako bi odobrovoljila lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

Slovenija pripremila uredbu da odobrovolji lokalne zajednice da prihvate gradnju vetroparkova

26 јануара 2022 - Svrha ovakvog rešenja je da se poveća društvena prihvatljivost vetroparkova i smanji uticaj pokreta "ne u mom dvorištu"

Energetska zajednica regionalni sistem garancije porekla struje

Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

26 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla kupljene struje

Albanija udesetostruciti kapacitet vetra, solara 2023

Albanija će udesetostručiti kapacitet iz vetra, solara do kraja 2023. godine

25 јануара 2022 - Operator prenosnog sistema Albanije OST veruje da će 2023. kapacitet solarnih i vetroelektrana vezanih na mrežu dostići 220,4 megavata

INA angazovala Koncar za gradnju dve solarne elektrane

Naftna kompanija INA gradi najveću solarnu elektranu u Hrvatskoj

21 јануара 2022 - INA je saopštila da Virje, sa snagom od 9 megavata, postaje najveća solarna elektrana u izgradnji u Hrvatskoj